söndag 25 januari 2015

Anns kokoskakor

Det är inte ofta man trillar över ett nytt recept på en småkaka, men plötsligt händer det! De här kokoskakorna med chokladsmörkräm är helt otroligt goda. Min bonussvärmor Anette hade bakat sådana här i julas (mjölkfria, rar som hon är), och när jag kom hem efter julfirandet i Mariannelund med en påse kakor med mig hem blev det hård kamp mellan syrran och mig om vem som skulle få äta dem. Jag har bakat en omgång sedan dess som jag förvarar (läs gömmer för Olof) i frysen i diverse burkar, och alla som har fått smaka på kakorna har tyckt att de har varit hur goda som helst. Receptet kommer från Anettes kompis Ann, och jag återger det här precis som jag har fått det. När jag bakade det hade jag dock inte i så mycket socker som 5 dl, utan bara 4, och kakorna smakade precis lika gott ändå.

Anns kokoskakor, ca 25 st
150 g smält smör
4 ägg
5 dl socker
4 msk kakao
2 påsar kokos (totalt 400 g)

Chokladsmörkräm
100 g smör
2 msk kakao
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Sätt ugnen på 175C. Smält smöret till kokoskakorna, och ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner kakao, och rör sedan ner kokos. Häll i det smälta smöret, och låt smeten stå och svälla i ca 10 min. Klicka sedan ut teskedsstora klickar på plåtar med bakplåtspapper. Grädda plåtarna i mitten av ugnen, ta ut dem när kokoskakorna flutit ut lite och fortfarande ser lite kladdiga ut. I receptet står det 7-8 minuter, men i min ugn behövdes det nog närmare 11 minuter. Detta insåg jag dock lagom till den sista plåten, så många av mina kakor blev lite för kladdiga. Men ska man ändå frysa dem så gör det ingenting.

Till chokladkrämen vispas smöret mjukt ihop med kakao, florsocker och vaniljsocker. Sedan vispas ägget i. Här får man köra med elvisp för att få en jämn smörkräm. Bred sedan chokladsmörkräm på hälften av kakorna. Tryck på en andra halva kaka, så är det färdigt. Går som sagt utmärkt att frysa, och även att göra på mjölkfritt margarin.

18 kommentarer:

  1. KAN INTYGA ATT DOM ÄR SUPERSMARRIGA!
    MARIJA

    SvaraRadera
  2. Blir det 25 enkla eller dubbla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ca 25 st dubbla. Fast det kan lika väl vara 20 eller 30, det beror lite på hur stora man gör dem. I ärlighetens namn skrev jag 25 för att jag trodde det var där någonstans, de tog slut så fort, så jag har ingen riktig siffra... ;-) Lovar att räkna bättre nästa gång dock.

      Radera
  3. Caroline Jakobsson27 jan. 2015 11:10:00

    Bakade dessa rackarna igår och de var goda! Dottern slök två på raken tillsammans med sambon innan jag hann gömma dem, de får ju vackert vara några dagar. Jag halverade dock mängden på kakorna så det blev extra mycket chokladsmörkräm. Gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Ja, chokladsmörkräm hör till de saker här i livet som det är svårt att få för mycket av. :-)

      Radera
  4. Oj, vad de ser goda ut!
    Nu undrar jag bara: hur mycket väger en påse kokos?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 200 gram! :-) Det får jag ta och uppdatera receptet med.

      Radera
  5. Åh, nu går din hemsida mycket snabbare att ladda ner!

    Måste testa trots att jag är liiiite skeptisk till kokos....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra! Ja, det är en ny design på gång! Den är inte helt klar än, men snart så! :-)

      Radera
  6. Hej Helena. Tänkte bara passa på att ställa dig den här frågan (kanske lite fånig, men):Vidtar du några fler "hygienåtgärder" i köket än att bära förkläde och tvätta händerna? Sätter upp håret kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susannah! Nej, det gör jag inte. Håret har jag alltid uppsatt ändå, hela tiden, det är så jobbigt att ha det i ansiktet. Numera är det dessutom en liten bebis som sliter i det så fort hon får chansen. ;-)

      Radera
    2. Jag är kanske lite extremt noggrann, men det har väl blivit lite av en rutin från när jag jobbade på Espresso House som barista. Jag brukar, förutom förkläde, alltid sätta upp håret i en knut eller en hästsvans, och sedan brukar jag dessutom täcka håret med en keps eller en sjalett när jag jobbar hemma i köket. Dessutom brukar jag alltid använda plasthandskar.

      Radera
  7. Åhh, snyggbloggen är igång!! Yay! Så fit! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst seddu! Nu händer det grejer! Hon har börjat koda och dona nu! :-)

      Radera
  8. Tillägg till min kommentar: Även om jag sätter på mig plasthandskar, så tvättar jag självklart händerna innan jag sätter på handskarna.

    SvaraRadera
  9. Men så gott! Blev nu sugen på havrekakor med kolakräm som mamma gjorde förr. Mmmmm!!!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju supergott! Vill också ha!

      Radera