torsdag 31 maj 2012

Dragen gris

Vi har testat att laga pulled pork! Ni vet när köttet har grillats sådär länge och sedan fått vila ännu längre, så att man sedan bara kan dra det i trådar? Precis så har vi gjort! Eller jaja, Olof har gjort det i alla fall. Jag har ätit det och kommit med glada tillrop. Olof är ju trots allt projektledare för grillen här hemma.


Hur går man då tillväga? Vi började med att köpa ett helt stycke fläskkarré på ca 1 kg, som klappades in runt om med en krydda som heter Smoked paprika. (Finns i vanliga kryddhyllan i matbutiken, vår kom från Santa Maria.) Sedan börjar man förbereda grillen. Olof hällde öl i en värmetålig form som fick grilla tillsammans med fläskkarrén under lock, för att den skulle stå där och avge lite trevliga, aromatiska ångor. I vår grill har vi två galler, ett undre galler där vi lägger kolen och ett övre galler där vi lägger köttet, och på det undre gallret tillsammans med kolen ställde vi den här aluminiumformen med öl.

Vid sidan av hälldes det vatten i en form fylld med spån av hickoryträ för att ge en rökig smak. (Vi köpte vårt spån på Bauhaus, det såldes i en påse från grillmärket Weber.) Spånen används som så att de får dra några timmar i vatten i en form, och sedan när man grillar så tar man en näve uppblötta spån då och då och slänger på grillkolen. Här underlättar det om grillgallret som köttet ligger på är delbart, men det är nog ganska vanligt att grillgaller idag är delbara. Gissar jag på, helt utan empirisk fakta.

Köttet grillades ca två timmar på grillen, (inte direkt ovanför kolen, utan vid sidan av) och penslades några gånger under grilltiden med rapsolja blandat med smoked paprika-pulver. Det skulle upp i 85-90 grader. En bra temperatur på grillen här är ca 110C. Olof (som onekligen går in väldigt mycket för sitt grillande) hade en termometer i köttet och en på grillgallret. Dessvärre hann kolen dö ut, så vi körde in karrén i ugnen i ca 30 min på 110 grader för att den skulle uppnå sina 85 grader. Omständigt, kan tyckas, men det är när köttet får grilla så här länge på så här låg temperatur som det blir så här bra. (Nästa gång ska vi testa några speciella briketter som tydligen ska hålla extra länge.) När köttstycket kommit upp i 85 grader tog vi det av värmen och lindade in det i folie, så fick det ligga så i kylen fram till nästa dag.

Dagen därpå gjorde Olof cole slaw, som räckte till 4-6 portioner och innehöll följande:

7 dl finstrimlad vitkål
1 riven morot
1 finstrimlad liten rödlök
1 dl crème fraîche
0,5 dl majonnäs
2 msk vispgrädde
2 tsk fransk senap
1 tsk strösocker
salt och peppar

Allting blandas samman till en finfin coleslaw, som gärna ska vänta en stund i kylen innan den serveras. Receptet på coleslaw kommer från Per Morbergs bok "Morberg grillar".

Köttet kunde man bara dra i trådar, och sedan servera. För att gotta till det lite extra la Olof alla köttstrimlor i en skål, öste på lite mer smoked paprika och hällde på lite olja. Sedan mikrade vi det lite grann i mikrovågsugnen, bara så att det blev lite ljummet.

Därefter serverades köttet med cole slaw i hamburgerbröd som gjorts på exakt samma deg som fusksurdegsbrödet. Istället för att baka ut degen till de sedvanliga tre baguetterna gjorde vi 4 platta bullar och använde som hamburgerbröd.

Pulled pork var otroligt gott, och coleslawen var fantastisk till. Det höll sig gott och saftigt i flera dagar, och räckte länge. Det här kommer vi absolut att göra fler gånger. Dessutom är det supertacksamt att förbereda dagen innan, om man ska ha gäster och vet att man kommer att ha ont om tid. Bara att montera ihop hamburgarna när gästerna kommer, så kan alla äta inom 5 minuter!

onsdag 30 maj 2012

I gamla Mellby Skola

Ikväll sitter jag på ett Scandic i Skåne och bloggar, och det slog mig att jag ju faktiskt har massa bilder kvar från Kiviskturen häromveckan som jag inte har visat här på bloggen än. Som besöket på Mellby Skola utanför Kivik, till exempel. Det är inte en skola (längre) utan en helt fantastisk affär!

Jag älskar den här typen av affärer, och vill köpa allt jag ser. Lullull när det är som bäst! Vackert porslin, ruffig industridesign, zink och kläder.

De säljer antikviteter också. Och har ett Bed and Breakfast, visade det sig när jag spanade in deras hemsida som finns här. Om Olof och jag tar en tur till Kivik och sjömanshustrun Louise inte kan härbärgera oss, ligger det här stället otroligt bra till, kan jag säga.

Här står jag och betalar min nyfunna lattemugg med små fåglar på, och Bally tycker (karl som han är) att det faktiskt får vara sluthandlat och dags för mat. Helst kött.

Så här ser det ut, ifall ni är ute och åker i trakterna kring Österlen. Absolut värt ett stopp! Dessutom är personalen jättetrevlig, och då är det alltid extra roligt att besöka affärer.

Nähä, om man skulle ta och krypa ner i sin Scandicsäng då, kanske. Man måste ju vara utvilad till hotellfrukosten imorgon!

tisdag 29 maj 2012

Helenas Kök - pingst

Redan tisdag, minsann! Idag har det varit full rulle på jobbet, och dagen har avrundats med ett mysigt litet hundkalas. Ballys lilla dam Sookie fyllde två år, och det bjöds på hundtårta med leverpastej och skinka. Vi människor fick rabarber- och jordgubbspaj, inte fy skam det heller. Nu ska jag sätta fart och packa min väska, för imorgon bitti ska jag upp och åka tidigt igen. Men först kommer här lördagens Helenas Kök-uppslag, den här gången med tema Mors Dag. I krönikan kan ni läsa om hur vi firar mors dag i vår familj:

I min familj har vi haft samma upplägg på Mors Dag så länge jag kan minnas. När min syster och jag fortfarande bodde hemma gick vi alltid upp tidigt och förberedde en fin söndagsfrukost, och vi har fortsatt komma hem inför Mors Dag och göra samma sak även sedan vi blivit vuxna och flyttat hemifrån.
Morgonen brukar börja med att min syster går ut i trädgården och skördar den på vad den har att erbjuda till sitt årliga Mors Dag-arrangemang som alltid står på frukostbordet. Blomsterarrangemanget brukar bli ett målande resultat av hur långt våren har kommit varje år vid Mors Dag. Har det varit en fin vår finns det blommor i överflöd att tillgå, men ibland är våren så sen att blomsterarrangemanget blir en utmaning att få ihop, vilket kan få oss att kasta lystna blickar mot grannarnas trädgårdar.
Själv står jag för frukosten som alltid inkluderar scones, eftersom det knappt kräver några förberedelser alls. Inga kulinariska talanger heller för den delen, jag var långt ifrån duktig i köket när jag var yngre. Men det blev scones ändå, mycket tack vare den där klassiska, tecknade boken i A4-format med ringpärm som heter ”Vi bakar” som har två glada barn på framsidan. Boken ligger fortfarande i mammas kökslåda och är ganska nött i kanterna och nedfläckad, speciellt på sidan med sconesreceptet. (För att inte tala om sidan med receptet på chokladbollar.)

Mamma låtsas artigt sova varje år, och väntar snällt i sovrummet tills vi ropar att frukosten är klar. Sedan dricks det kaffe ur muggen som det står ”Mors Mugg” på, och vi äter scones och njuter av att bara vara tillsammans och umgås. För det är ju det som är huvudsaken, att man träffas. Och att man visar sin mamma att man uppskattar henne. För vad vore vi utan våra mammor?

måndag 28 maj 2012

Vinn presentkort på Brogatan! OBS! T'ävlingen är avslutad.

Nu kan ni vinna ett presentkort på 400 kr på den nystartade nätbutiken Brogatan Interiör! Det är (ytterligare) en matbloggarvän som har startat upp nätbutiken tillsammans med en annan tjej. Jag blir så inspirerad av alla driftiga bloggtjejer som finns därute, som startar butiker och gör business! Underbart!

Vad ska ni då göra för att vara med och tävla om presentkortet? Jo, det hela är mycket enkelt. Ni behöver bara gilla Brogatan Interiör på Facebook, det gör ni här, och sedan tala om i kommentarsfältet här nedan vilken produkt ni gillar mest inne i webshopen. Själv har jag valt ut mina favoriter här ovan, så att ni får en hum om vad som finns på sidan; rosa emaljkastrull från IB Laursen, klassisk skoltavla från Bloomingville, somrigt kuddöverdrag från Bungalow och lyxig, turkos anteckningsbok. Vinnaren dras på måndag kväll om en vecka, den 4:e juni!

söndag 27 maj 2012

På Mors Dag

Idag är det Mors Dag! Grattis till alla fina mammor därute! Själv har jag precis kommit hem efter en kvalitetsfrukost hemma hos min egen mamma, där vi suttit länge ute på verandan och ätit gott bröd, jordgubbar och druckit kaffe. Tur att mamma bara bor något kvarter bort! Igår hade hon tjejmiddag för ett par kompisar, (Günter fick dock vara med fastän han är man) och jag var där och lagade mat och tittade på Eurovision. Vi hade en jättetrevlig kväll! Och vilken seger för Loreen, det var ju helt fantastiskt!


En sådan här liten syltburk har mamma fått av mig idag, bland annat. Sylten ska bara koka en kvart, så ska ni träffa era mammor idag och ännu inte löst presentfrågan, hinner ni fortfarande svänga ihop den här sylten med hallon, lime och vit choklad.

Hallonsylt med lime och vit choklad, ca 5 dl sylt
500 g hallon (frysta går bra)
4,5 dl socker
rivet skal och saft av en lime
100 g vit choklad av god kvalitet

Tina hallonen om de är frysta, och låt dem koka upp med socker och rivet skal och saft av lime i en kastrull. Koka i 15 min, och ta sedan kastrullen från värmen. Rör ner 100 g vit choklad bruten i bitar, och rör tills chokladen har smält helt. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar och förslut med lock. Ett tips när man gör den här sylten är att använda en vit choklad av lite bättre kvalitet. Jag har testat med både fin- och fulchoklad, och det är en enorm skillnad.

lördag 26 maj 2012

Jordgubbscheesecake

Den här jordgubbscheesecaken med vit choklad går prima att förbereda dagen innan, och svalkar gott en varm sommardag. Idag är det väl kanske bara vårvarmt här på Öland, men imorgon utlovas det solig sommarvärme! Och så är det Eurovision också, himla trevligt!

Det här receptet har jag för övrigt med i tidningen Barometern idag, i mitt uppslag Helenas Kök. Krönika och reportage kommer på bloggen i dagarna, som vanligt. Men - skulle det vara någon som ska baka fusksurdegsbaguetter från tidningen i helgen, kan jag tipsa om att tryckfelsnisse varit framme. Det blir inte alls 8 baguetter, utan 3. Så vet ni det.

Men nu var det ju jordgubbscheesecake ni skulle få recept på (för ca 10 personer), och det kommer här:

Botten:
100 g smör
14 digestivekex

Cheesecakesmet:
600 g philadelphiaost
1 burk (2,5 dl) crème fraîche
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl Maizena majsstärkelse
3 ägg
100 g vit choklad
ca 400 g jordgubbar

Smält smöret och blanda det med krossade digestivekex, använd gärna en matberedare. Tryck ut kexmassan i botten på en bakplåtpappersklädd form med avtagbara kanter. Grädda i mitten av ugnen på 200C i 8-10 min, tills ytan har fått lite färg. Låt svalna, och passa på att sänka ugnsvärmen till 175C.

Vispa samman philadelphiaost och creme fraiche med elvisp. Vispa sedan ner socker, vaniljsocker och majsstärkelse. Rör ner äggen med en slev, ett i taget. Smält den vita chokladen över ett vattenbad, och rör ner den snabbt i smeten. Mixa jordgubbarna lite lätt i en mixer, och häll jordgubbsröran i smeten. Blanda runt lite lätt, det behöver inte vara så noggrannt, och häll sedan över all smet i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen på 175C i 40 min, lägg eventuellt över ett ark aluminiumfolie om kakan börjar få för mycket färg. Stäng av ugnen efter 40 minuter, men låt kakan stå kvar i ytterligare 30 min på eftervärme. Ta sedan ut kakan och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen. En cheesecake bör ätas dagen efter den har tillagats, för att ha bästa konsistens.

(Det kan ibland hända att en cheesecake spricker på ytan när den svalnar. Om den gör det och ska serveras hel på serveringsfat, dölj de eventuella sprickorna med ett vackert litet berg av skivade jordgubbar.)

fredag 25 maj 2012

Pecorinokräm att starta helgen med!

Pecorinokräm, gott folk! Det nya svarta. Så gott att ni kommer att äta den med sked direkt ur skålen. Bara att ta ett vanligt paket med pecorinoost (paketen är på ca 100 g och brukar finnas bredvid parmesanen i mataffären) och mixa med 4 msk crème fraiche. Gudomligt! Passar till grillat, till att lägga på crostini eller klicka på en sallad.

Och nu är det fredag, och hur toppen är inte det? Jag har varit i ett sommarvarmt Stockholm ett par dagar på jobb, och kom precis hem igen. I onsdags träffade jag återigen Mary, och det är inte klokt vad härlig hon är! Vi åt middag på kvällen och satt i flera timmar och pladdrade, och eftersom Mary (till skillnad från mig) hade med sig en kamera för att föreviga den goda maten ska jag se om jag inte kan få åka snålskjuts på ett par av hennes bilder.

Men nu tar vi fredag, tycker jag! Ikväll vill jag ha grillat och rosé!

onsdag 23 maj 2012

Veckans vintips - Azabache

Nu var det så länge sedan jag hade ett vintips här på bloggen att ni snart börjar undra om jag har gått och blivit nykterist. Så är det inte. För någon vecka sedan när jag strök runt inne på Systemet och tjuvlyssnade på när en annan kund fick hjälp hörde jag expediten säga "Men då ska du prova det här riojavinet, det är mitt personliga favoritvin!". Då blir man ju nyfiken. Att det sedan bara kostade 79 kr och dessutom var ekologiskt odlat gjorde ju inte saken sämre. Och systemettjejen hade bra smak, vinet är jättegott, absolut värt att testa. Det här kommer jag garanterat att köpa fler gånger!

tisdag 22 maj 2012

Oförskämt god valnötspesto

Alltså ni anar inte hur snuskigt god den här valnötspeston är! Den är absolut i klass med fredagspastan, ni bara måste prova! Det är Olof som har gjort receptet, och jag tycker mig börja se ett nytt mönster här hemma på vardagkvällarna. Jag har så fullt upp om kvällarna med att skriva om mat och fixa med olika saker, att jag knappt hinner laga någon mat. Så istället lagar Olof mat, och är himlans kreativ och hittar på massa nya recept ute i köket. Sedan skriver jag om dem. Och det är ju tacksamt! För det är ju en väldans tur att Olof är lika matintresserad som jag är, annars skulle det ju inte vara på långa vägar lika roligt. Så, här kommer Olofs senaste toppengrej:

Valnötspesto/-röra, ca 4 portioner
250 g valnötter + ytterligare 50 g till garnering
125 g riven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta
2,5 dl grädde
1,5 tsk vit tryffelolja
grovmalen svartpeppar
salt (var inte rädd för att salta på här, kör loss med saltet tills du uppnått en god sälta)

Blanda samman allt, gärna med hjälp av en mixer om du har någon, och servera till pasta. Garnera med några hela valnötter.

måndag 21 maj 2012

Fika på Alunbruket

Under vår Kivikshelg åkte vi och fikade på Alunbruket som kan titulera sig som Skånes äldsta kaffestuga. Det är en pittoresk skånelänga med korsvirke som ligger i Andrarum i närheten av Brösarp. Kaffeflickorna lyste dock med sin frånvaro. Det skulle möjligtvis ha varit Louise och jag i så fall, men vi höll oss till saft.

Saftflicka på väg mot kvalitetsfika. Så här glad är jag alltid när jag vet att jag ska få äta något gott!

Så underbart svenskt! Saft och bulle. Himmelskt.

Bally har tagit sina fejkade stretchövningar till en ny dimension. Han sträcker ut hela den lilla kroppen i en vig yogapose och klättrar på husses ben med nerspärrade klor. Egenligen handlar det bara om att han vill få smaka fika.

Mysig inredning med rejäla takbjälkar, här kan man krypa in om det regnar. Hit åker jag gärna tillbaka!

söndag 20 maj 2012

Frukost i trädgården

Imorse åt vi frukost i trädgården. Helt underbart att man äntligen kan börja göra det! Idag utlovas det 20 grader och sol här på Öland, ibland har man tur att det fina vädret kommer när man faktiskt är ledig.

Obligatoriskt hos oss på söndagar: fusksurdegsbröd.

Jag älskar sådana här lugna dagar, när man bara ska vara hemma och kan engagera sig i vad man ska äta till lunch och middag. På sådana dagar brukar vi avsluta frukosten med att bläddra i kokböcker för att få inspiration till dagens maträtter. Och vi verkar ha kommit fram till något; gazpacho till lunch och grillat till middag. Hoppas att ni också har en fin söndag, därute!

fredag 18 maj 2012

90-talsrevival!

Hoho, kolla vad vi har ätit ikväll! Lövbiff, köpepommes och PÅS-Bea! I afton är jag en skymf mot matbloggarsläktet. Olof och jag pratade häromkvällen om hur ofta man åt lövbiff med pommes och bearnaisesås på 90-talet, och att denna klassiska maträtt nästan har hamnat lite i skymundan. Var det kanske tacosen som tog över det svenska folkets hjärtan? Det finns säkert många som fortfarande håller traditionen vid liv, men det är nog färre som använder såspulver på påse än vad det var förr. Nu finns det ju burk-bea istället, Lohmanders och Lallerstedts bearnaisesåser verkar vara hårdvaluta ute på landets campingplatser. Vissa har till och med egen fritös. Vi ville i alla fall laga middagen precis som vi kom ihåg den, och stekte därför på hederlig lövbiff med salt och peppar, gjorde pommes i ugn och vispade ihop vår Bearnaisesås på påse. Såsen fick en hiskeligt giftgrön färg och hade en oförsvarbar ingredienslista som kunnat skrämma slag på även den mest luttrade, men det var faktiskt gott ändå. Kanske berodde det på att smaken är så djupt inrotad och nostalgisk, men det var gott. Faktiskt.

torsdag 17 maj 2012

Trädgård och rabarber

Idag har vi (läs Olof) ägnat oss åt trädgårdsvård, och vår gräsmatta har gått från att vara charmigt bohemisk till välvårdad. Vilket otvunget påminner mig om att jag borde raka benen.

I afton har vi (eller, ja, Olof då) grillat igen. Men är det inte det som den här långhelgen är till för, att grilla och äta gott? Nu vankas det i alla fall rabarberpaj. Vi hörs imorgon igen!

onsdag 16 maj 2012

Kvällens vinnare!

Goderafton! Är ni fler än vi som har grillat ikväll? Här blev det grillkött med sparris och tomatsallad. Syrran kom hit på grillkväll, så vi fick se till att skaka fram lite vitlöksbröd. För att vara så liten till växten som hon är kan hon ändå trycka ner en imponerande mängd vitlöksbröd.

Men - till saken! Vinnaren av tävlingen där priset var ett lyxigt denimförkläde med tillhörande grytlapp från Kaksmulans webshop blev Jessica Sundberg. Grattis Jessica! Maila mig din adress så kommer vinsten på posten. I tävlingen ville jag veta era bästa grilltips, och jag fick verkligen en hel del bra tips! Ni kan själva läsa alla tipsen här. Nedan följer några utvalda tips:
  • Foliepaket med kokt färskpotatis tillsammans med purjolök, vitlök och smör - prima till fisk!
  • Bear can chicken - vi måste testa att stoppa en ölburk i en kyckling snarast! Det låter som ett Olof-projekt.
  • Den annorlunda smakkombinationen cambozola smält i foliepaket med en klick hallonsylt
  • Champinjoner som töms på roten och fylls med färskost
  • Klassikern gino i foliepaket
  • Grillad ananas (kanske på spett?) med svartpeppar och vaniljglass
Årets grilltrend får nog bli foliepaket, tror jag bestämt!

Långhelg!

Nu är det långhelg! Underbart! Ska ni hitta på något trevligt? Vi ska göra i ordning i vår trädgård, bland annat. Gräset är så högt att vi har dåligt samvete gentemot grannarna. I nuläget skulle man kunna påstå att vår trädgård är "bohemiskt charmig", eller något i den stilen. Och så ska jag ju plantera blommor i vår nya tunna, icke att förglömma! Bally tycker det är jätteroligt med långhelg, då får han ju vara med till 100% hela tiden.

Säkerligen får han nog till sig en dejt med en av sina damer också. Mammas hund Melly är en riktig liten cirkushund, hon kan gå ganska långt på bakbenen för en bit godis.

Ikväll drar jag för övrigt en vinnare i tävlingen om det lyxiga denimförklädet med den matchande grytlappen, så passa på att vara med och tävla! Tävlingen hittar ni här.

tisdag 15 maj 2012

Loppis och choklad i Kivik

När vi var i Kivik i helgen besökte vi vår vana trogen en del loppisar längs med vägen. Ett av ställena vi stannade vid var Hantverkshuset i Kivik, där det fanns flera olika små butiker.

En av butikerna var Lödahus Chokladkultur. Ojojoj vilka goda praliner de hade, de gick inte av för hackor! Här har jag lägligt nog fastnat på bild med handen i burken. Ofint av mig, men till mitt försvar vill jag hävda att jag faktiskt handlade alla praliner som jag tafsade på.

Smakkombinationerna var riktigt oväntade, en pralin smakade körsbär och balsamico, och en annan smakade svensk barrskog och italiensk lakrits. Vilken uppfinningsrikedom! Tänk att råka bli inlåst av misstag i en sådan här chokladbutik, det vore ju underbart. Mycket bättre än att bli inlåst på till exempel ...tja...Bauhaus.

Man kunde till och med köpa virkade små pralinmössor.

Vi poserar snällt i blåsten för Olof bakom kameran. Sedan slank vi runt hörnet och tittade i loppisrummet efter roliga fynd.

Olof gjorde minsann ett riktigt roligt och ovanligt fynd; den här charmigt risiga hinken som vi tänker plantera några trevliga blommor i. Hinken visade sig dock vara något helt annat, då den var utrustad med en sittring i trä.

Precis! Det var en toalett! Eller ska man kalla det bajshink? Det kallar vi den för i alla fall. Men jag tänker ändå plantera blommor i den. Och trots att den är helt ren inuti vill jag ändå tro att blommorna kommer att växa lite bättre. Någon nytta ska man ju ha av att odla i en före detta toalett.

måndag 14 maj 2012

Chokladmoussetårta med hallon och lakrits

Den här moussetårtan som jag gjorde till min jobbarkompis Marijas födelsedag har tre smaskiga skikt; kladdkakebotten, choklad- och lakritsmousse och hallonmousse. Garneringen är krossade turkisk peppar-karameller. Choklad och lakrits är ju tacksamt ihop, och det är ju hallon och lakrits också, för att inte tala om hallon och choklad, därför fick tårtan bli en mix av de tre smakerna. Det var en vild chansning, som visade sig bli en riktig lyckoträff! (Om jag nu får låta lite nöjd med mig själv så här framåt kvällskvisten denna måndag.)

Chokladmoussetårta med hallon och lakrits, 8-10 portioner
Kladdkakebotten:
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk havssalt
2 ägg
1,5 dl vetemjöl

Smält smöret, och rör ut det med socker och kakao. Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl, och avsluta med att röra ner äggen i smeten. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd rund form med avtagbara kanter, och grädda i nedre delen av ugnen på 175 c i 15-20 min. Låt sedan svalna.

Choklad- och lakritsmousse:
2 gelatinblad
200 g mörk blockchoklad (riktig, mörk choklad blir nästan för mastigt)
1 dl turkisk peppar-karameller, krossade
2,5 dl vispgrädde
2 ägg
0,5 dl florsocker

Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Smält chokladen över ett vattenbad, och krossa under tiden lakritskaramellerna. Antingen i en mixer/matberedare eller på ett mer våldsamt sätt med hjälp av diverse destruktiva föremål. Det gör inget om det är lite småbitar kvar, lakritscrisp i moussen är bara gott. Vispa grädden för sig i en bunke, och vispa upp äggen tillsammans med florsockret i en annan. Rör ner gelatinbladen i den varma chokladen, rör tills de har smält helt. Rör sedan ner lakritskrosset. Vispa ner choklad- och lakritsröran i äggsmeten, vispa under hela tiden, och avsluta med att röra ner den vispade grädden i smeten. Häll moussen ovanpå den svalnade chokladbotten, och ställ in kylen. Låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över en natt om du har tid.

Hallonmousse:
3 gelatinblad
250 g hallon, passerade genom sil
0,75 dl florsocsker
2 ägg
2,5 dl vispgrädde

Om hallonen är frysta, börja med att tina dem, och mixa dem sedan med en stavmixer, de passerar lättare genom silen då. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter. Värm upp den silade hallonvätskan tills den nästan når kokpunkten, ta den av värmen och rör ner gelatinbladen. Vispa upp grädde i en bunke och ägg med florsocker i en annan. Vispa ner hallonvätskan i äggsmeten, och rör avslutningsvis ner grädden i smeten. Bred ut moussen ovanpå den stelnade chokladmoussen, och ställ tillbaka tårtan i kylen. Låt den stå kallt till servering, minst 4-6 timmar före den ska skäras upp.

Valfri garnering:
t ex en näve krossad turkisk peppar
ätliga blommor, t ex penséer

Till garnering - krossa några extra karameller turkisk peppar och strö över kakan precis innan servering. Men gör det inte i förväg, lakritskaramellerna "smälter" efter hand när de kommer i kontakt med moussen. Ett tips för att få riktigt fina bitar när man skär upp tårtan är att stoppa in den i frysen ca 20-30 min före servering. Hela tårtan är för övrigt fullt frysbar, och kan alltså förberedas i förväg. Men garnera den inte med karamellkross innan du fryser den i så fall.

söndag 13 maj 2012

Hemma från Kivik

Nu är vi hemma på Öland igen efter att ha haft en underbar Kivikshelg! Jag älskar våra Kiviks- och Österlenhelger, där vi åker runt i sann pensionärsanda tillsammans med Louise och Calle. (Och Bally, så klart.) Den här helgen har vi ätit god mat, köpt på oss ett rejält lager äppelmust, hittat till en skånsk vingård och besökt loppisar och pralinbutiker. Men mest av allt har vi njutit av hur vackert det är på Österlen just nu, med stora rapsfält i lysande gult och alla äppelträd som blommar. Bilden ovan är tagen i gårdsbutiken vid musteriet Kivikås där vi drack fantastisk must som var en blandning av hallon och äpplen. Mer om vår Kivikshelg kommer i veckan, just nu har jag en välfylld väska (och några kassar) ute i hallen som väntar på att bli uppackade. Trevlig söndagkväll, kära vänner!

lördag 12 maj 2012

Grillat med myntasmör!

Alltså - jag måste bara tipsa om det här med myntasmör till en grillad köttbit, det är riktigt gott! Ganska oväntad smak med myntan, men riktigt fräscht ihop med köttbiten. Bara att blanda lite smör med flingsalt och strimlad mynta, röra det mjukt tillsammans, och sedan forma det till en rulle som rullas in i plastfolie och förvaras i kylen innan det är dags att servera. Absolut värt att testa! Till två skivor grillkött kan man beräkna ca 25 g smör och ca 6 myntablad, och salt och peppar efter smak och tycke.

Ha nu en fortsatt härlig lördagkväll, kära vänner!

fredag 11 maj 2012

Tips på gå-bort-present

Äntligen fredag, hörni! Och nästa vecka är inte en full vecka, underbart! Jag hoppas på fint väder och mycket trädgårdshäng. Gärna en tur ut till sommarstugan också, Bally vill rulla sig i gammal uppsköljd tång igen i vattenbrynet.

Sist vi var bortbjudna på middag hade vi med oss ett litet kit inför en framtida frukost för värdparet. Med grejerna på brickan blir det en riktigt svulstig frukost med amerikanska pannkakor, lönnsirap och blåbärssylt med vit choklad. Så här fungerar det:

1 burk med pannkaksmix
10 dl mjöl
8 tsk bakpulver
4 msk socker
2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Rör samman alla ingredienser, och lägg i en fin burk. Sätt fast ett kort där receptet på 10 amerikanska pannkakor finns nedskrivet, så är det bara för burkens mottagare att svänga ihop sig pannkakorna sedan!

3 dl mix ur burken
2 ägg
2,5 dl mjölk

Blåbärssylt med vit choklad, ca 4 lite mindre burkar
500 g frysta blåbär
4,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad

Tina blåbären, och låt dem sedan koka upp tillsammans med socker och vaniljsocker i ca 15 min. Ta av kastrullen från värmen och rör ner grovt hackad vit choklad. Rör tills chokladen har smält, och häll upp sylten i väl rengjorda burkar som du ställer i kylen. Superenkelt, och supergott!

Inspirationen kommer från Linnea Seidels fina bok "Gott att ge bort". Jag har hållit mig helt och hållet till receptet på pannkaksmixen, men i syltreceptet har jag minskat sockermängden lite, samt lagt till vaniljsockret.