onsdag 29 februari 2012

Loppisliv och lemonad

Idag har jag varit i Skåne med jobbet, som ni som följer bloggen som Facebook-gillare säkert redan har lagt märke till. Eftersom Starbucks öppnade i Malmö för några dagar sedan var vi enligt mig helt enkelt tvungna att göra ett snabbstopp där och köpa latte med karamellsmak. Priserna på Starbucks är omotiverat höga, så det är ju en himla tur att jag inte bor i Malmö, jag skulle ruinera mig fullständigt.

Kvällens läsning -för att skriva något som relaterar till bilderna ovan - är den rara lilla boken Loppisliv och Lemonad, en bok som passar alla som gillar att fynda på loppis och att baka. Själv hör jag absolut till målgruppen, jag älskar att gå runt och drälla på loppisar och baka. Dock ej samtidigt, det kan bli lite svårt med logistiken.

Ha nu en fortsatt trevlig onsdagkväll!

tisdag 28 februari 2012

Fyllda festsvampar

Nej, det här inlägget handlar alltså inte om knark. Det är vanliga portabellasvampar som har blivit festligt fyllda med en ljuvlig röra av svamphack, mandlar och västerbottenost. Sedan har de här små vännerna, som egentligen är ganska stora till storleken, gratinerats i ugnen. De är perfekta som förrätt, och kan även serveras som middag om man inte är så värst hungrig en kväll, eller om man har planerat en mastodont och episk efterrätt och behöver lämna lite plats över, så att säga.

Fyllning till två stora portabellasvampar:
1 näve hackade mandlar
1 dl riven västerbottenost
svamparnas stjälkar - hackade
flingsalt
svartpeppar
en skvätt olivolja
----------
ev. lite tryffelolja till servering

Skär av svamparnas stjälkar, och hacka stjälkarna. Blanda samman hackade mandlar, riven ost, hackade svampstjälkar och salt och peppar. Fyll svamparna med blandningen och ringla över olivolja. Gratinera i mitten av ugnen på 225C tills osten smält och svamparna har fått fin färg, ca 10-15 min. Om man vill piffa till dem lite extra kan man ringla över lite tryffelolja precis innan servering.

måndag 27 februari 2012

Tävling - Vinn en självgående såsvisp! OBS! Tävlingen är avslutad.

Nu kan ni vinna den automatiska såsvispen Stirr! Man ställer bara ner såsvispen i kastrullen och trycker till på knappen, så surrar den omkring för sig själv i kastrullen medan man ägnar sig åt annat. "Visp-benen" kan man sedan diska i diskmaskinen. Hur tacksamt som helst. Tävlingen anordnas av Prylpunkten.se, och det är jättelätt att vara med och tävla. Det enda du behöver göra är att gilla Prylpunkten på Facebook, det gör du enklast här, och sedan lämna en liten kommentar till det här inlägget så jag vet att du är med och tävlar. På söndag kväll drar vi en vinnare!

Jag har själv en sådan här såsvisp, och kan intyga att den är precis lika bra som den verkar! Syrran gav mig en till första advent, och i brist på såskok premiärtestade jag den i glöggen jag ändå var igång med. Därav den något tunna såskonsistensen. Rekommenderat butikspris är ca 320 kr, och man kan läsa mer om den här.

söndag 26 februari 2012

Söndag i vårens tecken

Hur har ni det i vårsolen denna söndagseftermiddag? Här har vi varit ute och gått en lång hundpromenad och njutit av en riktig vårdag!

Det är inte mycket snö kvar på marken nu...

...bara några små fläckar här och var. Istället tar vårblommorna äntligen över! Krokusar finns det gott om i vår trädgård...


...liksom den solgula vintergäcken som brer ur sig över såväl rabatter som gräsmatta. Underbart!

Eftersom det har varit halva priset i den lokala blomsteraffären i helgen har jag även bunkrat blommor att piffa upp med inomhus också. Nu vill jag ha vår överallt, både inne och ute! Om några månader ska hortensian få flytta ut, men fram tills dess får den stå på en vitmålad gammal pinnstol i vardagsrummet. Vad gör ni idag, kära vänner?

lördag 25 februari 2012

God lördagmorgon!

Godmorgon kära vänner! Har ni vaknat upp till en solig dag? Det har vi gjort här på Öland. Bally har fått springa av sig i trädgården efter morgonens runda ner till Kalmarsund, och nu har vi ätit en god frukost på müsli och fusk-surdegsbröd medan förmiddagssolens strålar har letat sig in genom våra fönster. Det är sådana solstrålar som får dammet att dansa i solljuset, och som gör en påmind om hur fascinerande stora dammråttor egentligen kan bli. Nästan så att jag behöver ta fram en råttfälla. Nu får det bli dammsugning, sedan borde det väl nästan vara dags för fika?

fredag 24 februari 2012

Fredagsgrillning!

Äntligen fredagkväll! Ikväll blir det grillat till middag, vi blev så inspirerade av helggrillningen hos våra vänner förra veckan, att vi kör favorit i repris ikväll. Självklart med fredagsvin!

För att fira att det är fredag har jag köpt hem piffiga blommor och pimpat badrummen med, det blir faktiskt lite roligare att besöka det rummet då. Och man får ju som bekant inte roligare än man gör sig. Ska ni hitta på något kul i helgen? Jag hoppas på soliga dagar så att vi kan dricka kaffe på terrassen och sola näsan vid husknuten där vinden sällan blåser, och där den gula vintergäcken har börjat ta över gräsmattan. Underbart!

torsdag 23 februari 2012

På Fritsla Tyglager

När vi ändå var i trakterna kring Borås i helgen passade vi på att titta in på Fritsla Tyglager som drivs av Lena med bloggen Aratorp. Hade jag haft större väska hade jag kunnat tänka mig att ta med mig hela butiken hem. Vid närmare eftertanke ser jag ser faktiskt ganska gravid ut på den här bilden, men så är inte fallet. Det enda som jäser i min mage för tillfället är kakor och glass. Det är bara jackans skärp som har lagt sig i en vilseledande båge över magen på bilden.

Hade det här varit min butik hade jag inte gått hem efter stängningsdags, jag hade gjort mig en kopp té och dragit upp fötterna under mig i soffan och parkerat mig där för resten av kvällen.

Ja, så sant som det är sagt.

Vårens nyheter från Green Gate skapade stort köpsug...

...liksom alla härliga skyltar och badprodukter.

...och koffertar! Kokboken Junk Food ligger högt upp på önskelistan.


Jag fotar mig själv i en spegel! Höjden av tekniskt kunnande. Olof står bakom och skakar uppgivet på huvudet.

Vad köpte vi då? Olof slog till på en axelremsväska i läder som han ska ha som "manbag" med alla grejer han släpar fram och tillbaka till jobbet varje dag. Den han har nu köpte jag till honom för sju år sedan, och den håller på att falla i bitar, så inköpet var väl motiverat. Själv införskaffade jag mig en kopp från Green Gates vårkollektion, som jag numera har som lattemugg på jobbet. Allting blir faktiskt lite roligare med fint porslin, skulle jag vilja påstå.

onsdag 22 februari 2012

Vit chokladkräm med bär

Hos min kompis Tässan blir man alltid bortskämd, och det blev vi även i lördags kväll. Efter kvällens grillning blev vi serverade vit chokladkräm med björnbär och små mandelbiskvier. Syndigt gott. Receptet kommer från de alltid lika pålitliga systrarna Eisenman, ur deras prisbelönta bok Två systrars söta. Hur jag kan ha haft boken ståendes i min bokhylla i flera år och ändå inte tillagat den här desserten är ett mysterium i klass med Bermudatriangeln.

Nu ska jag koka lite té och skriva klart en krönika. Eller om man skulle byta ut sitt té mot ett glas vin? Eventuellt löper krönikan en chans att bli ännu bättre då.

Vit chokladkräm, 4 portioner
150 g vit choklad
1 ägg
1 extra äggula
0,5 dl florsocker
3 dl crème fraïche
----------
bär efter smak och tycke, gärna björnbär

Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Vispa sedan ihop den med ägget och den extra äggulan. Tillsätt florsocker och créme fraïche och blanda samman till en slät kräm. Låt stå i kylen i minst en timme före servering. Garnera med bär efter smak och tycke, och gärna någon myntakvist. Och minimandelbiskvier! Sådana används alldeles för sällan.

tisdag 21 februari 2012

Mer semlor!

Varför nöja sig med en semla? Jag tror faktiskt att det finns plats för en till nu när jag kommit hem. Bally Gräddnos som brukar få smaka på en liten bit grädde tycker också att det låter som en bra idé. Jo, så får det bli.

Semledagen!

Idag är det semledagen! Borde vara röd dag i almanackan, om man frågar mig. Jag är en semlefantast av stora mått! För att inte tala om hur taggad Vimal är, syrrans man från Indien. Om det är någon svensk tradition som han har mottagit med öppna armar är det svenska semlor. Han började tjata på sitt lokala bageri om semlor redan till första advent. Själv åt jag min första lagom till trettondagen, och sedan har semlorna avlöst varandra i en strid ström på mitt fikabord. I eftermiddag blir det semlor på jobbet!

måndag 20 februari 2012

Bäst att passa på!

Hela veckan ska det vara plusgrader, så nu är det bäst att dricka varm choklad innan våren står utanför dörren! Inget ont om våren, jag letar vårtecken varje dag och gläds över varje liten gul vintergäck som tittar upp ur de smältande snödrivorna. Men när våren kommit glömmer man bort den varma chokladen, då vill man ha kalla drycker istället. Därför är det helt enkelt bäst att passa på nu innan snön är borta.

Värm en kopp mjölk i en kastrull, och mät upp 1 msk kakao och 2 tsk råsocker i botten på en kopp. Pudra i lite kanel och kardemumma också.


Rör ut kakaon och sockret med en skätt av den varma mjölken till en trögflytande röra, och häll sedan i resten av den varma mjölken. Toppa med vispad grädde och marshmallows. Den som känner sig lite extra lyxig kan även sticka ner en vaniljstång. Gott så det förslår!

söndag 19 februari 2012

Hemma från Borås

God söndagkväll på er kära vänner! "Har hon varit ute och flängt igen?" undrar ni säkert av rubriken att döma. Jojomänsan, nu har vi kommit hem efter en trevlig helg som vi tillbringat en bit utanför Borås hos våra kära vänner som bor där. De fick tillökning lagom till vårt bröllop i somras, och nu har vi premiärträffat den lille krabaten. Mycket söt och rar liten pojk. Bally hade säkerligen överöst honom med hundpussar om tillfälle funnits, men han stannade hemma i huset med svärmor istället. Helgen har bjudit på en hel del god mat (våra vänner är lika matintresserade som vi är) och turer till små mysiga butiker i trakten där jag har fyndat små ruffiga brickor i gammalt trä och andra saker som jag inte visste att jag behövde.

Och nu är vi hemma igen, och det är alltid skönt att komma hem i god tid en söndag så att man hinner landa innan den nya veckan tar vid. Efter ett par maskiner tvätt och lite söndagsstädning blir det nu en dvd i soffan ackompanjerat av glass fyndad i frysen. Önskar er en mysig kväll!

lördag 18 februari 2012

Nytt på frukostbordet - och filmtips!

Jag måste ju bara visa upp en del av det som låg i goodiebagen på bloggeventet! Den här fina témuggen från Höganäs, bland annat, den lila mjölkkannan från Mateus och det ljuvliga doftljuset från Durance. Allting från generösa Länna Möbler. Sådana här raringar passar perfekt till helgfrukosten!

Och inför kvällen vill jag tipsa om en alldeles underbar film vi såg häromdagen - Woody Allens Midnatt i Paris. Inte för att jag har sett så många av hans filmer, men jag tror inte att det här är en typisk Woody Allen-film, om det nu finns en sådan genre. Filmen är glad, härlig och alldeles underbar! Den handlar om litteratur, konst och tjugotalets kreativa Paris. Men på ett otroligt lättsamt och roligt sätt, man blir glad och inspirerad av den. Och man blir så sugen på att åka till Paris att det inte är klokt! Tänk - en vårweekend i Paris, vad härligt!

fredag 17 februari 2012

Fredagsvinet - Club Privado

Nej, fredagsvinet är alltså inte urdrucket än, trots att vi haft den dåliga smaken att fotografera en tomflaska. Men den här gången är det utsidan som räknas! Eller i alla fall etiketten. Veckans vintips är Club Privado, ett riojavin som ligger högt upp i listan på mina favoriter. Olof hävdar med något drömskt i blicken att han hade sin första vinuppenbarelse med det här vinet. För rätt så många år sedan (innan han började få gråa strån i skägget) ansåg Olof att det fanns vitt vin och att det fanns allmänt rödtjut, och att allting smakade i stort sett likadant. Sedan provade han det här vinet, och insåg att det det fanns mer i vinvärlden än bara rött och vitt, och sedan var han fast. På den här tiden var jag helt ointresserad av vin och drack hellre fredagscola. Ack, svunna tider. Vinet kostar 103 riksdaler, och är värt varenda krona.

torsdag 16 februari 2012

Vermonster-premiär!

Få saker gör mig så upphetsad som premiären av en ny glass från Ben och Jerrys! Jag brukar se till att hålla mig uppdaterad på nyhetsstoff av den kalibern, och sen jag läst på nätet att den nya smaken Vermonster skulle ha premiär i februari har jag hängt på låset på Ben och Jerrys-baren i Kalmar. Scoopbarerna skulle nämligen få in glassen några veckor före butikerna, och jag överdriver inte när jag säger att jag har telefonterroriserat den lokala glassbaren mer än en gång för att få reda på när de skulle få in smaken. Nu har den i alla fall kommit, och den innehåller trevligheter som karamelliserade pecannötter, kolasås och lönnsirap. Den är med andra ord helt fantastisk. Om ni undrar hur jag motiverar vantarna på bilden är det för att jag är en ytterst rutinerad glassätare. Jag har glassvantar. För den oinvigde så är det vanliga hederliga vantar som man har när man äter glass för att slippa frysa om handen man håller skålen i. Så vet ni det.

Paparazzibild från scoopbaren. Förpackningarna beräknas komma ut i butik runt vecka 10, har jag nosat reda på. Bara tre veckor kvar, med andra ord!

onsdag 15 februari 2012

Korvgrillning i snön

Ni vet hur Olof alltid engagerar sig (och Bally) i någon kreativ form av matlagning när jag är borta? Det gjorde han den här gången också, när jag var i Malmö på bloggeventet. Fast den här gången blev det inte kreativ blodpudding, utan korvgrillning i snön istället. Jojomänsan, i min frånvaro dammade han för första gången i vinter av grillen och utövade vintergrillning tillsammans med hunden.


Resten av sällskapet bestod av hans gamla vänner Leffe-öl och Västervikssenap. Inga vänner som jag kommer något vidare överens med, men han gillar dem.

Först när husse ställt in skärpan fick han syn på den här hårige lille korvtjuven genom kameralinsen, som smugit sig fram och närmat sig den oskyldiga grillkorven med öppen mun och god aptit.

 Men korven räckte som tur var åt båda.

Sedan fick Bally sitt vanliga "efter-maten-ryck" och sprang omkring i trädgården som en dåre. Extra roligt är det så klart att springa i snön, när den yr kring tassarna och svansen står som ett litet streck i luften.

tisdag 14 februari 2012

Canneloni på tomatbädd med parma och spenat

Häromdagen gjorde jag canneloni fylld med philadelphia, parma, basilika och spenat, som jag la ovanpå en tomatsås som jag kokat ihop. Därav det mycket seriöst klingande ordvalet "tomatbädd". Låter mycket svulstigare än tomatsås, som är vad det egentligen är. Nästa gång jag lagar mat ska jag försöka få in ordet symfoni någonstans. Eller spegel. Vad tror ni om falukorvssymfoni på ketchupspegel med tillhörande makaroni-trilogi? Jag tror det kan bli en riktig bestseller.


Tillbaka till cannelonirätten, så svängdes den ihop för att jag kände mig manad att göra någonting vettigt av den här påsen med canneloni som jag köpte till omotiverat överpris i en delikatessaffär i Malmö för snart ett år sedan. Nästa gång ska jag använda mig av färska lasagneplattor istället som jag brer fyllning på och skär i stubbar istället, som när man gör Ylvas pastarullar. Att stå och trycka i fyllning i cannelonituber känns onödigt jobbigt.

Men - oavsett om man använder sig av färska lasagneplattor eller cannelonirör så behöver man ju en fyllning! Den består av följande, och är beräknad för att den färdiga maträtten ska räcka till ca 6 portioner:

Fyllning till cannelonirör
1 pkt Philadelphiaost á 200 g
1 burk créme fraiche á 2 dl
färsk spenat, ca 100 g (eller en lagom stor påse från affären, det är inte så noga faktiskt)
en halv kruka basilika
ca 7 skivor parmaskinka, strimlade
grovmalen svartpeppar
flingsalt

Blanda basilikablad med spenat, strimlad parmaskinka och de övriga ingredienserna. Lägg i en skål och förvara i kylen.

Tomatsås
2 pkt krossade tomater
1 liten, gul lök
2 vitlöksklyftor
en halv kruka basilika
2 msk balsamvinäger
grovmalen svartpeppar
flingsalt
----------
en stor näve riven parmesanost
ca 1,5 dl grädde

Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och fräs i en kastrull i lite smör eller olivolja. Tillsätt övriga ingredienser (utom parmesan och grädde, de ska vara på toppen av cannelonigratängen sedan) och låt tomatsåsen koka i ca 45 min.

Häll tomatsåsen i botten på en rejäl ugnsform. Placera de fyllda cannelonirören (eller de fyllda och ihoprullade lasagneplattorna) ovanpå tomatsåsen och avsluta med att strö över riven parmesanost och ringla lite grädde över det. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20-25 min på 225C tills osten har fått en fin yta. Servera med en fin grönsallad, och gärna några ugnsrostade tomater.

måndag 13 februari 2012

Helenas Kök - tema långkok

I lördags när jag var i Skåne hade jag mitt matuppslag i tidningen Barometern, den här gången med temat vad man kan göra en söndagseftermiddag i köket så här i vintertid. Man kan nog göra en hel del, men fokuset i artikeln hade med mat att göra, ingenting annat. Här kommer min krönika:

Nu när det är som allra kallast lockar inte vädret till några söndagsaktiviteter som sträcker sig särskilt långt utanför husknuten. Själv tycker jag om att tillbringa mina söndagseftermiddagar hemma i köket så här års, experimenterandes med olika långkok. Det senaste som jag har fastnat för är att koka köttgrytor, speciellt mustiga chiligrytor på högrev. Det fina med att göra en riktig köttgryta är att den inte kan skyndas fram. Den måste få koka ett par timmar för att köttet ska falla i möra bitar, och det får helt enkelt ta den tid det tar. Idag ska allting gå så snabbt och man ska hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Vi renoverar våra kök för allt större summor, men tillbringar allt mindre tid i dem. Det är den tidsbristen som har gjort att bland det finaste man kan ge någon idag är sin egen tid. Just därför tycker jag att ett hembakat bröd eller en gryta som man har kokat i fyra timmar är värt så mycket mer. Att kunna bjuda på något sådant är onekligen att servera kärlek på tallrik.

Jag mår som allra bäst när jag får vara hemma i mitt kök och röra i mina grytor, för mig är det den allra bästa formen av terapi. Grytornas puttrande och kökets varma dofter ger mig ett välbehövligt lugn i en annars ganska så fulltecknad vardag. Det bästa av allt är att man sedan får lön för mödan - en god middag och flertalet lunchlådor. Jag förstår ju så klart att inte alla kan ha matlagning som hobby, vissa gillar ju att samla på frimärken. Vi blir alla lyckliga av olika saker. Men säg den som inte blir lycklig av en skiva rykande färskt bröd där smöret precis har börjat smälta?

Vad tycker jag då att man ska laga när man ska tillbringa några timmar i köket? Först och främst en mustig och god chiligryta.

När du ändå ska koka något så länge kan du lika gärna koka ett par burkar Dulce de leche, som du sedan gör glass av.

Eller varför inte en Öppen Bannoffee Pie.

Något annat man kan ägna sig åt är att rosta müsli. Och dricka varm choklad. Inte för att det tar särskilt lång tid att rosta müsli, men det är garanterat värt arbetsinsatsen, du kommer att tacka dig själv varje morgon resten av veckan. Och den varma chokladen? Den passar alltid in, oavsett om du ägnar dig åt långkok, är ute och grillar korv eller sitter i fåtöljen med raggsockor och en bok.

söndag 12 februari 2012

Hemma igen från bloggeventet

Nu är jag hemma igen efter att ha haft en otroligt rolig helg i Skåne! Bloggeventet var verkligen jätteroligt, och trots att det var en heldag gick tiden alldeles för fort. Det började med en föreläsning av Ranelid, som visade sig vara hur rolig och härlig som helst, och riktigt underhållande att lyssna på. På bilden håller 180 tjejer på att inta lokalen. Två killar var det visst, också. Och så Ranelid him self, då.

I pausfikan serverades de omtalade Limhamnsbomberna som Att vara någons fru-Emma som arrangerade eventet åt kopiösa mängder av under sin graviditet. Jag tror att hon åt närmare tio stycken på en dag. Det är banne mig respekt. Gravida eller inte, vi eventbesökare tryckte i oss de rara bomberna utan problem.

Efter att Ranelid lämnat över scenen till två dragqueens som höll sminkkurs, och den fashionabla hårstylisten Böddi kommit med hårfagra tips, blev det middag och underhållning. Radarparet NilsPils var så roliga att alla skrek av skratt, de sjöng sånger och delade ut kängor till höger och vänster. Sedan fortsatte utlottningen av dagens alla fantastiska priser. Resor, telefoner och flådiga presentkort delades ut. Marija fick dra vinnare ur en skål. Något hon inte var nämnvärt duktig på, eftersom hon varken drog mitt eller sitt eget nummer. Höhö. Men det gjorde inget att vi inte vann något i utlottningarna, goodiebagsen som delades ut var mer än tillräckliga! Vi fick doftljus från Durance, koppar från Höganäs, förkläden från Ewa i Walla, keramikkannor från Matteus, grejer från Beach House... utan tvekan den bästa goodiebag jag lagt vantarna på!

Efter en god tapasmiddag blev det dragqueen-show! De var schlager, paljetter och peruker, och ett riktigt ös! Sedan blev det karaoke och fuldans, innan vi trötta och glada begav oss till hotellrummet. Och nu är jag hemma på Öland igen, hos husse och hund och tacos. En riktig toppenhelg har det varit, och fantastiskt roligt att träffa alla andra duktiga och kreativa bloggare som finns därute. Hoppas att vi ses snart igen!