tisdag 31 januari 2012

Bally som valp!

Idag tänkte jag bjuda på en valporgie signerad Bally. Vår bortskämda lilla hund är ju ganska populär här på bloggen, men eftersom jag inte hade bloggen 2008 när vi skaffade Bally så har det av naturliga skäl inte blivit några valpbilder. Men det får det ju bli ändring på! Likt en stolt småbarnsförälder visar bilder på sin bebis kommer här en bildkavalkad på min lilla hund. Och trots att det här främst är en matblogg, så klämde jag ju ändå in "en blogg om livets goda" i min header i somras, eftersom jag faktiskt bloggar om en hel del annat också. Och Bally är sannerligen livets goda! Han är så söt att jag nästan skulle kunna äta upp honom. Men det vore ju himla synd om jag gjorde det. På bilden ovan har vi precis hämtat hem honom. Det var i juli 2008 när vi fortfarande bodde i lägenheten i Kalmar, och Bally var liten och rädd och tyckte det var läskigt att komma till ett nytt ställe.


Några timmar senare tog han igen sig i soffan. Finns det något sötare än hundvalpar? De lite för stora, valkiga tassarna och den kala och lena lilla magen...

Här har han hunnit bli tre månader, och ligger och poserar lite stylish på fluffig frotté. Den här bilden var senare med i Härliga Hund, matte och husse var så klart jättestolta och köpte X antal lösnummer.

Säga vad man vill om Olof och mig, men den största livsnjutaren i familjen är nog Bally. Han var så söt när han brukade ligga så här, men det slutade han med alldeles för tidigt. 


En solig dag på sommarstugan blev han utsatt för sitt första bad, något som han som synes var måttligt road över.

Och nu är han stor! Eller stor och stor, han väger väl strax under sex kilo. Däremot tror han att han är minst lika stor som en rottweiler. Självförtroendet är det inget fel på!

måndag 30 januari 2012

Svårt att hålla tassarna borta?

Vem kan hålla tassarna borta från tiramisú? Inte jag i alla fall. Och uppenbarligen inte Bally heller. Häromkvällen gjorde jag tiramisú för två i min lilla form, fast det visade sig att det räckte till fyra små bitar. Jag tycker så mycket om tiramisú att det är snudd på ohälsosamt. Kan man ha en tiramisú-fetisch? Jag tror det. Så här gör man så mycket (eller snarare så lite) tiramisú som ryms i miniformen:

1 dl avsvalnat färdigbryggt kaffe (gärna espressokaffe)
0,5 dl Baileys
0,5 pkt savoiardikex, ca 10 st kex
----------
1 ägg
0,5 dl socker
0,5 dl Baileys
1 pkt (250 g) mascarpone
----------
1 tsk kakao

Blanda kaffet med 0,5 dl Baileys i en skål. Doppa hälften av kexen i blandningen (doppa båda sidorna), och lägg dem så att de täcker botten på en liten form. Separera äggen och lägg gulan i en bunke och vitan i en annan. Vispa äggulan pösig (så gott det går) ihop med sockret, tillsätt 0,5 dl Baileys och mascarponen och vispa ihop. Vispa äggvitan för sig och rör ner den i mascarponekrämen. Bred hälften av krämen över kexen. Gör sedan ett andra lager genom att doppa resten av kexen, lägg dem överst och bre på det sista av mascarponekrämen. Låt tiramisun stå till sig i kylen i ca 6 timmar eller över en natt. Fyll en tesil med kakaopulver och "skaka ut" över kakan precis innan servering.

söndag 29 januari 2012

En vinnare - och ett erbjudande

God afton gott folk! Vad många ni var som var med och tävlade om en delikatesslåda, över hundra stycken! Jag önskar verkligen att jag kunde ge er delikatesslådor allihop, jag är så glad över att ni tittar in här hos mig så ofta som ni gör, ni är toppen! Den som vann Familyfoods delikatesslåda blev Jesspessy. Jesspessy - maila mig din adress, så ska jag se till att det postas en delikatesslåda till dig!

Och för er andra så har Familyfood ett erbjudande; är man en helt ny kund som aldrig har testat Familyfood, och som vill göra det under februari månad, antingen för en vecka, två veckor, tre veckor eller hela februari, så skickar Familyfood med en fredagsmyspåse värd 129 kr om man uppger koden BLOGG när man gör sin anmälan på http://www.familyfood.se/. Då får man som en bonus med en fredagspåse under sina två första prenumerationsveckor.

Ha nu en riktigt härlig kväll, kära läsarvänner!

Helenas Kök - hemmakväll


Igår var det återigen dags för mitt inslag Helenas Kök i tidningen Barometern, den här gången med tema hemmakväll. Ett tema som passar mig alldeles ypperligt, eftersom jag tio gånger av tio väljer en hemmakväll framför en utekväll.

Jag har fått många frågor om man kan läsa mitt reportage på tidningens hemsida, men det kan man tyvärr inte, de lägger främst ut nyheter på hemsidan, och håller krönikor och annat till "pappersläsarna". Men för att även ni som bor i andra städer ska kunna ta del av krönikan kommer den inklippt nedan, och recepten finns det länkar till. I helgens krönika bitchar jag lite om Stockholms uteliv:

Om jag måste välja mellan utekväll och hemmakväll väljer jag alla gånger hemmakväll. Kalla mig tråkig, det är inte för inte som jag kallades för ”pensionärs-Helena” när jag som 19-åring pluggade spanska på den ganska så partyglada turistorten Alicante. Men det är ju så trevligt att vara hemma. Man kan skrota runt i sina rutiga flanellbyxor från 1993, man kan laga sin favoritmat och sedan krypa upp i soffan framför en film en eller dvd-box.

Ibland händer det dock att jag beger mig ut, i somras var jag på möhippa i Stockholm och hamnade framåt småtimmarna på vad som brukar benämnas som ett huvudstadens hippare ställen. När man som jag tillbringar de flesta kvällar i en soffa på Öland tillsammans med sin hund och man, känner man sig ganska distanserad från Stockholms uteliv och finner sig på dansgolvet funderandes över följande; Det finns förvånansvärt många killar som tycker det är värt att betala hutlösa summor för en flaska champagne bara för att få sitta vid ett bord. Det är lika förvånande hur många piffiga tjejer som står och dansar på stolarna kring de här borden. Killarna på utestället använder imponerande mängder hårprodukter. Marie Antoinette hade utan tvekan legat i lä. Och för 180 kr i inträde kunde de väl i alla fall bjuda på snittar?

Nej, då är jag hellre hemma och äter tacotårta och chokladmousse. Uteliv i all ära, men få saker slår en hemmakväll med familjen och favoritmaten. För att inte tala om hur mycket billigare champagnen blir. Recepten på det här uppslaget hör till mina absoluta favoriter för hemmamys. Det är så goda att jag nästan skulle kunna ställa mig på en stol och dansa lite. Men bara hemma i köket.

Receptet på tacotårtan som har blivit ett av bloggens populäraste recept hittar ni här.

Olofs supergoda hemmagjorda hamburgare med recept på biff, burgare och dressing hittar ni här...

...och min favoritchokladmousse hittar ni här. Självklart med en rejäl skvätt rom i!

Ha nu en riktig härlig söndag, allihopa! Själv ska jag plocka ner julgardinerna som jag insåg först nu hänger kvar och samlar januaridamm. Hur kunde jag glömma dem när jag "julade av" för några veckor sedan? Skandal. Sedan blir det hundpromenad och kvalitetsfika!

lördag 28 januari 2012

Soffmys

Har ni en mysig lördag, kära vänner? Skönt med helg, tycker jag! Jag har precis kommit in från en kall långrunda med Bally, och nu väntar en värmande kopp té, ett par rutor choklad och senaste numret av Lantliv i soffan. Bally ligger i fåtöljen och tuggar nöjt på ett tuggben. Med andra ord - vi fikar.

fredag 27 januari 2012

En god start på helgen

Nu startar vi helgen med ett par semlor, tycker jag! Varför vänta till fettisdagen när man kan tjuvstarta en fredag som denna? (Eller okej, jag tjuvstartade faktiskt för flera veckor sedan, men ändå.) Och oroa er inte, jag ska inte ha båda semlorna själv, Olof ska få en också. Kanske.

torsdag 26 januari 2012

Rårakor med stekta äpplen och rårörda lingon

Det här är en hederlig husmanskosträtt som man lätt glömmer bort. Oftast har man flera av ingredienserna hemma, men glömmer bort hur gott det är med något så enkelt (och för att inte tala om billigt!) som rårakor med stekta äpplen och rårörda lingon. I alla fall om jag får tala för mig själv. Jag blev påmind om det när jag bläddrade i senaste numret av Lantliv Mat och Vin, och nu känner jag på mig att det kommer att bli en lika vanligt förekommande helglunch hos oss som pannkakor! Det här behövs till 4 portioner:

ca 700 g potatis, skalad och riven
salt
smör att steka i
----------
1 pkt frysta lingon (ofta är de på 225g)
1,25 dl socker
----------
2-3 äpplen
1 pkt bacon

Skala och riv potatisen, salta lite, och skopa upp ca 1 dl potatisriv till varje råraka som du sedan steker i smör i en eller två stekpannor. Gör dem gärna små och tunna, så blir de extra frasiga och goda. Stek dem en stund på varje sida och vänd när färgen undertill börjar se trevlig ut.

Häll upp ett paket frysta lingon på en tallrik och strö över sockret, och rör runt då och då medan lingonen tinar och blir till en fin, rårörd röra. Det här kan du göra vilken dag som helst och förvara i kylen (eller ge bort som fjäskig present). Skär äpplena i skivor och stek dem, och stek hela baconskivor. Servera och njut av att enkelt och billigt kan vara så gott!

onsdag 25 januari 2012

Veckans vintips - Serrata Belguardo

Är ni kanske några som sitter och dricker onsdagsvin, därute? Här dricks det bara té i afton, men vinet på bilden provade vi härom helgen, och det var riktigt gott! Systemet skriver att det har en "kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, lavendel, tobak, salvia och choklad." Prima vinpoesi, om jag får säga mitt. Ni känner nog till vid det här laget hur mycket jag gillar lavendel, så flaskan plockades snabbt ner i kundkorgen. Nu är jag ju inte en sån som kan känna alla de där fina smakerna, jag kan inte känna att ett vin smakar just specifikt tobak, eller läder, eller lavendel. Finns de ens de som efter lite smackande på högdraget franskt manér faktiskt kan konstatera till exempel en uttalad lavendelsmak? Men jag gillar i alla fall indikationen av att smakerna ska finnas där, det vägleder en ju ganska långt om man vet vad man tycker om. Och en sådan beskrivning måste ju ändå sälja bättre än något i stil med "Skitgott, halvdyrt rödtjut som smakar sofistikerat". Tror jag i alla fall.

tisdag 24 januari 2012

Vinn en delikatesslåda! OBS - tävlingen är avslutad.

Nu kära läsare kan ni vinna en delikatesslåda från Familyfood! Den innehåller, förutom flera goda överraskningar, bland annat choklad från La Gott i Jönköping, chips från Rootfruit, karameller från Karamellkokeriet i Mariannelund och pesto från Kung Markatta. Bland annat. Bara massa godsaker, med andra ord! Vad ska man då göra för att vara med och tävla? Jo, gilla Familyfood på facebook, det gör du lättast här, och lämna en liten kommentar till det här inlägget så jag vet att du är med och tävlar. (Om du redan gillar Familyfood på Fejan så kan du så klart vara med och tävla ändå, då behöver du bara kommentera inlägget här.) Så får ni titta in här på söndag, för då presenterar jag en vinnare!

måndag 23 januari 2012

Efterrätt i vinter!

Har ni också snö därute? Här har snön fortsatt falla hela dagen, jag tycker det är riktigt mysigt! Olof som tog kvällsrundan med Bally är väl inte fullt lika begeistrad, men inne i köket är det varmt och gott. På tal om vinter, har ni måhända någon vit glögg kvar i era skåp som står och samlar damm? Misströsta icke, gör glass på den! Den här glassen är gjord på vit romglögg och en imponerande mängd passionsfrukter, och serveras med klyftor av apelsin, grapefrukt och granatäpple. Och lönnsirap! Visst blir ni lite sugna på att testa? Den toppiga formen får man om man fryser glassen i en djup skål. Om man klär skålen med plastfolie sparar man sig en hel del svordomar när man ska få ut glassen ur formen sedan. Man får några ytliga rynkor på köpet, men det fick å andra sidan Olof också när han gifte sig med mig. Receptet kommer från Mat-Tina, det är nyårsdesserten som hon lagade i Tinas Julkök. Och har man ingen glögg går det precis lika bra utan, passionsfrukterna klarar receptet fint på egen hand.

Passionsfruktsparfait med citrussallad, 12 pers
10 äggulor
2 dl florsocker
1,5 dl vit glögg (kan uteslutas)
0,5 citron, rivet skal och saft
8 passionsfrukter
5 dl vispad grädde

Citrussallad
2 st blodgrapefrukter
2 st apelsiner (gärna en blodapelsin och en vanlig)
1 granatäpple, endast kärnorna
minst 2 msk lönnsirap (jag öste nog i 4)

Vispa äggulorna med florsockret tills det blir ljust och fluffigt, rör sedan ner vit glögg, citronsaft och rivet citronskal. Gröp ur alla passionsfrukterna och rör ner innehållet i äggsmeten. Vispa grädden för sig, och rör sedan ner även den i äggsmeten. Häll upp i en form (eventuellt klädd med plastfolie om du vill kunna stjälpa upp den enkelt på serveringsfat sedan) och låt stå i frysen i minst 5 timmar, allra helst över en natt.

Till citrussalladen filéas apelsin och grapefrukt, och blandas med kärnorna från granatäpplet. Dela granatäpplet i 1-4 bitar, så är det lättare att få ut kärnorna. Akta dig för fläckar på kläderna! Rör ner lönnsirap i fruktsalladen, och lägg den runt glassen när det är dags för servering. Servera i ett fat med höga kanter eller en pajform så att inte fruktsalladen rinner utanför.

söndag 22 januari 2012

Min vecka med matkasse

Nu har jag haft matkasse måndag till fredag i en hel vecka, och här kommer som utlovat min matkasse-rapport; Jag är nöjd! Det kändes skönt att slippa veckoplanera och åka och handla för en gångs skull, och det var kul att prova nya maträtter som jag inte hade provat annars. Lord knows att jag sannerligen aldrig skulle ha lagat fisk. Min kasse kom från Familyfood, och stod utanför dörren när vi kom hem i måndags. Deras kylbilar rullar sen eftermiddag/kväll på måndagkvällar, det verkar vara så det fungerar hos de flesta leverantörer. Matkassen kostar 765 kr, ett pris som ligger ungefär på medelnivån när man jämför de största leverantörerna av matkassar.

Måndagens middag var panerad skinkschnitzel med ugnspotatisklyftor och stekta tomater. Jag undrade direkt var gräddsåsen var, men kom fram till att de saftiga, stekta tomaterna faktiskt kompenserade en gräddsås på ett gott och - hör och häpna - nyttigt sätt. Gott!


Tisdagens måltid var fiskgryta på hokifilé med chili, röd paprika, sockerärter och kokosmjölk, som serverades med ris. Om man gillar fisk är det nog jättegott, själv ska jag testa det igen fast med kyckling, för såsen och grönsakerna var fina fisken.

Onsdagens middag var spaghetti som blandats med knaperstekt bacon, lök och grädde. En fuskvariant av carbonara, som synes. Vid sidan av serverades morots- och gurkstavar. Lite udda grönsakskombo, men alla sätt att få i folk grönsaker bör premieras.

Torsdagens måltid var min favorit - viltfärsbiffar med potatismos, lingonröra och rårivna morötter. Jättegott! Jag hade aldrig gjort något på vildsvinsfärs innan. Morötterna rörde jag sedan in i potatismoset, ett jättebra sätt att få surmulna ugnar att äta upp dem. Eller 30-åriga kvinnor som kallar sig för matintresserade.

I fredags åt vi tacokyckling, där man stekt kycklingfilé och blandat med en kryddig och god tomatsalsa och taco kryddmix, som sedan serverades med de vanliga tillbehören. Också jättegott!

Som ni kan utläsa av veckans middagar fick vi i oss en hel del grönsaker, de var instuckna både här och där, vilket nog faktiskt är nödvändigt för att få mig att äta upp dem. Jag är så otroligt dålig på att få i mig grönsaker så att det är pinsamt. Men här kom jag faktiskt inte undan, vilket jag är glad för. Så här nyttigt och varierat brukar jag faktiskt inte äta, jag brukar basera min egen veckoplanering enbart på vad jag tycker är gott, inte på vad som är bra att stoppa i sig. Man fick själv välja vilken dag man skulle göra vilken måltid, och två av fem middagar var riktigt snabba (baconpastan och tacokycklingen) medan de övriga tre tog lite längre tid. De snabba måltiderna tog vi de två dagarna som vi tränade under den gångna veckan, vilket var tacksamt.

Nu har jag inte testat matkasse från någon annan leverantör än Familyfood, men jag vet att det finns flera kassar därute som satsar på god kvalitet. I Familyfoods kasse var nästan allting ekologiskt, och varorna höll mycket hög kvalitet. Dessutom försöker de i möjligaste mån leverera lokalt producerade produkter, något jag tycker är jättebra. Vad gäller priset så kan man säkert få ihop en billigare matkasse om man planerar en billig meny och handlar själv, men med så här god kvalitet och faktumet att många varor var ekologiska och närproducerade, kostar det så klart lite mer. Själv tycker jag att 765 kr är lagom för vad kassen innehåller, med portioner beräknade för fyra personer, eller två personer plus två lunchlådor. För de som har svårt att hinna med det här med veckoplanering och storhandling tycker jag att matkassar är ett bra och roligt alternativ, och för de andra som hinner med det, så är det kul att någon gång ibland testa något nytt!

Frukost framför brasan

Godmorgon! Inatt har det fallit snö här på Öland, vilket gör det extra mysigt att tända en brasa och lyssna på det värmande sprakandet när man äter frukost.

Idag blir en sån där mysig hemmadag när man bara går runt i myskläder (eller de där rutiga pyjamasbyxorna från Adelsten...) och småplockar här hemma. Bally har vänt upp och ner på soffkuddarna ute i vardagsrummet och tryckt ner sin lilla nos mellan dynorna, och låter hälsa att han inte ämnar göra många knop idag. Söndagar är helt enkelt väldigt trevliga.

lördag 21 januari 2012

Pancetta-show off

Jag har fått egenrökt pancetta! Hoho. Var bara tvungen att visa upp den. Kusin Carl hade med sig den när han kom på besök sist, hans pappa har skaffat sig en rökmaskin och röker numera allt han kommer över, ryktas det. Ja, alltså inte en sådan där rökmaskin som brukade finnas på högstadiediscona på 90-talet, utan en sådan man röker mat i. Den här finfina pancettan har min morbror som sagt kryddat och rökt själv, och jag lovar att den var jättegod! För den är i skrivandets stund faktiskt redan slut. Ha nu en riktigt härlig lördagkväll allihopa, med eller utan pancetta. Och förhoppningsvis med vin.

fredag 20 januari 2012

Fredag - igen!

Det är inte klokt vad veckorna går fort! Det var ju fredag precis häromdagen. Nu väntar veckans bästa kväll med fredagsmys framför brasan, god middag och fredagsvin. Sedan blir det nog en mysig film tillsammans med en trött liten hund som ligger på rygg i soffan med tassarna i vädret. Jag ska tända upp i mitt nya lykthus också! Jag är snudd på besatt av ljuslyktor och kan alltid hitta ursäkter att köpa nya, något jag är övertygad om att jag har ärvt efter min mamma, hon är också bra på att motivera sina inköp. Det går nog i släkten. Just det här lykthuset fick jag i julklapp av min svärmor, hon har nätshoppat det på Broarne. Trevlig fredagkväll på er nu, allihopa!

torsdag 19 januari 2012

Chokladmousse med olivolja, flingsalt och hasselnötter

Alltså det här med att åka på små resor och att gå ut och äta på restauranger ger ju hur mycket inspiration som helst! När vi var i Stockholm förra månaden åt vi middag på en mysig liten restaurang i Vasastan som heter Oljebaren, den ligger precis vid nergången till tunnelbanan vid S:t Eriksplan. Till huvudrätt åt vi en jättegod Toscanagryta, och till efterrätt just en sådan här chokladmousse, som toppats med flingsalt, hackade hasselnötter och olivolja. Just kombinationen olivolja och choklad är ju ganska otippad, men eftersom det ändå säljs dyr och fin choklad med just den blandningen så måste det ju ändå vara en ganska så etablerad kombination. Jag gillar den, i alla fall! Men man bör nog använda sig av en lite finare olivolja av extra god kvalitet. För att kunna stjälpa upp chokladmoussen upp och ner har jag gjort den i små formar som jag helt och hållet klätt med plastfolie, då behöver man bara vända dem upp och ner på serveringsfatet och sedan dra av folien, så får moussen fin form.

Chokladmousse med olivolja, flingsalt och hasselnötter, 4 port:
200 g choklad, hälften mörk block och hälften 70%-choklad
3 ägg
4 rågade msk florsocker
4,5 dl grädde
----------
ca 1 msk olivolja per portion
ca 0,5 tsk flingsalt per portion
ca 1 msk hackade hasselnötter per portion

Vispa grädden för sig, och äggen med florsockret för sig tills det blir ljust och pösigt. Smält chokladen över vattenbad, och häll ner den i äggsmeten under vispning. Rör ner den vispade grädden, och häll upp i folieklädda portionsformar och låt stå kallt i minst 6 timmar. Absolut bäst blir det om det får stå i kylen över natten och serveras dagen efter. Stjälp upp på fat, och garnera med olivolja, flingsalt och hackade hasselnötter

Nytt i brevlådan!

Av alla svenska mattidningar är ELLE Mat och Vin min favorit, tätt följd av Lantliv Mat och Vin. Det här numret är lika färgsprakande och fullt med godsaker som vanligt, jag ska göra en djupdykning i det i helgen. Och så har de hottat upp sin hemsida också! Spana in ELLE Mat och Vin på nätet här.

onsdag 18 januari 2012

Jag testar matkasse!

Jag har länge varit sugen på att testa hela den här matkasseprylen, och den här veckan händer det! I måndags stod vår kasse från Familyfood utanför dörren, och vi äter oss igenom den fram till och med fredag. I helgen kommer ett seriöst utlåtande, men jag kan redan nu säga att jag är mycket positivt inställd! Och vill ni veta något chockerande? Igår åt jag FISK. Jag tycker ju som bekant inte om fisk, ingenting från havet ens. Patetiskt och pinsamt men ack så sant. Men igår stod det hokifilé på menyn, och eftersom jag är fast besluten att följa menyn till punkt och pricka, så åt jag min fisk. Jojomänsan! Blotta vetskapen om att jag skulle äta fisk gjorde att hela gårdagen var lika ångestladdad som om det stått en timmes spinning på kvällsschemat, men det var faktiskt inte alls så farligt. (Och då menar jag fisken, inte spinning. Min åsikt om spinning är att det kan betraktas som ett straff.) Men, som sagt, en full veckorapport kommer till helgen!

tisdag 17 januari 2012

Välgörenhets-kokbok!

Har ni varit inne på min favoritblogg Att vara någons fru? Bloggen har funnits i lite mer än ett år och drivs av den minst sagt driftiga (och nyblivna mamman) Emma. Jag gillar bloggen eftersom Emma skriver lika roligt som vackert, för att man kan relatera till det hon skriver och för att hon verkar vara en otroligt härlig tjej. Läsarantalet bara ökar och ökar, och i höstas var hon nominerad till Årets Mama-blogg. I februari äger hennes stora bloggevent rum, där ca 170 bloggare kommer att träffas i Malmö och ha kul tillsammans en heldag. (Min kompis Marija och jag ska självklart dit, och är taggade till tänderna!) Som ni hör så händer det grejer kring den här tjejen, och här kommer det allra senaste; Idag har hon lanserat sitt nya välgörenhetsprojekt som ska bestå av en kokbok, där försäljningsintäkterna ska gå till välgörande ändamål. Hur bra låter inte det? Och alla har chansen att vara med och bidra! Alla som vill, oavsett om man har blogg eller inte, kan skicka in recept till Emma, bland vilka hon sedan väljer de recept som platsar i kokboken. Mailadress till Emma och instruktioner om hur det hela går till finns här. Så tänk efter nu vilka recept som är era allra bästa! Jag undrar just vilka recept jag själv ska maila in?

måndag 16 januari 2012

Turkisk peppar-glass!

Glassbilen har turkisk peppar-glass! De har säkert kört med den i minst ett år, det är jag som är sen med att upptäcka den bara. Jag har inte handlat av glassbilen på tio år, inte sedan jag köpte ett paket glass av dem där omslagsbilden visade en mjuk och krämig glass fylld med marshmallowsbitar, som verkligen inte levde upp till mina höga förväntningar. Jag letade marshmallows i det där paketet som om jag vore en parkeringsvakt på provision, och hittade till slut två taniga, tragiska ursäkter till marshmallows. Jag kände mig snuvad på konfekten och har surat på den blå bilen ända sedan dess. Och jag är ju ganska långsint. Men nu - nu när den här glassen med turkisk peppar finns på menyn - är allt glömt.

När jag hörde glassbilens välbekanta toner igår sprang jag ut för att haffa mig ett paket innan grannskapet gjorde glassrazzia och tömde lagret. Jag flashade en fashionabel kombo av träskor, rutiga pyjamasbyxor från Adelsten (alltså Adelsten, kommer ni ens ihåg den klädkedjan? De hade sina glory days circa 1993, men av byxornas hållbarhet att döma, väldigt god kvalitet) och en tröja som det står "Save Britney" på. Men de som kör glassbilen är nog ganska luttrade, jag är övertygad om att de har sett ALLT. Lite som gynekologer. Men det var ju inte gårdagens outfit som var det primära här. Jag vill för övrigt även framhålla att jag inte sprang efter glassbilen och jagade den fem kvarter, som mina vänner Louise och Calle har gjort en gång. (Men det är mest för att jag aldrig skulle orka.)

Till saken - den här glassen är imponerande god. Gillar man Lakritspuck så gillar man det här. Punkt.

söndag 15 januari 2012

Kycklinggratäng med salami

Hallå ute i stugorna! Har ni haft en bra helg? Jag har haft det jättebra, vi har haft middagsbjudning med trevliga vänner, gått hundpromenader i vintersolen och tagit det ganska lugnt. Jag har dessutom bedrivit Le grande Utrensning av min garderob. Det är fascinerande hur många sladdriga, noppriga för små kläder man egentligen kan ha. Dagens I-landsproblem, jag vet.

Men - till saken; ikväll har vi ätit kyckinggratäng med salami. Det är hur trevligt som helst att ha salami i maten, det kan pigga upp den allra tröttaste maträtt. Nu menar jag inte sådan där tjock pepparsalami som man knappt kan böja, utan den tunnare varianten som man köper i charkdisken. Det är faktiskt oftast billigare att köpa i charkdisken än att välja någon av de där snålt tilltagna utländska förpackningarna med t ex parma och salami, något man lätt glömmer bort. Salamin jag har använt går under namnet Sopressa.

Gratängen är egentligen som allra finast när den är halvfärdig. Snopet. Så här gör man den:

Kycklinggratäng med salami, 4-5 port
3 kycklingbröstfiléer
minst 100 g salami
2 vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater
1 kruka basilika
1 burk (2 dl) crème fraiche
3 dl grädde
2 msk kycklingfond
flingsalt
grovmalen svartpeppar
minst 2 dl riven ost

Skär kycklingfiléerna i bitar, salta och peppra dem och bryn dem i smör eller olja i en stekpanna. Pressa ner vitlöksklyftorna och låt dem få fräsa med också. Lägg kycklingen i botten av en form, och skär salamin i bitar och lägg ovanpå kycklingen. Halvera cocktailtomaterna och klipp loss basilikabladen, och strö detta ovanpå salamin. Strö sedan på den rivna osten. Vispa ihop créme fraiche med grädde och kycklingfond, och slå detta över gratängen, ovanpå osten. Gratinera i mitten av ugnen på 225C i 15-20 min tills osten har fått fin färg. Servera med makaroner (jag gillar fjärilsmakaroner) och sallad.

lördag 14 januari 2012

Den perfekta helglunchen

Idag skiner solen här på Öland, och Bally och jag har precis varit ute och åkt kana på de små isfläckarna som har bildats på gatorna utanför. Ikväll ska vi ha middagsgäster, och de får bli försökskaniner på en ny efterrätt jag har rört ihop under förmiddagen med dulce de leche-tema. Jag kokade två burkar förra helgen, man får ju passa på när man ändå ska koka något i tre timmar. Men nu - nu blir det pannkakslunch! Den perfekta helglunchen, man har ju nästan alltid alla ingredienserna hemma. Bally sitter nedanför spisen och tittar på Olof med stora hundögon, och gör sin allra bästa imitation av svältfödd hund. Det ger, som vanligt, tacksam utdelning.

fredag 13 januari 2012

Fredagsmys!

Just nu sitter jag framför brasan och lapar riojavin och kliar Bally på magen. När jag slutar klia slår han till mig med tassen på min arm. Olof lagar carbonara, och jag njuter av att ha en härlig helg framför mig. I afton är nog sista kvällen med julpyntet också, så jag får passa på att njuta lite extra av den burriga granen som jag (som ni vet) gick kämpa för. Sedan ska adventljusstakarna bytas ut mot tulpaner och vanliga ljuslyktor. Jag är lite smått besatt av ljuslyktor, för övrigt. Trevlig fredagkväll, allihopa!

torsdag 12 januari 2012

Chiligryta

I söndags var jag hemma hela eftermiddagen och passade på att ägna mig åt ett hederligt långkok. För ett par månader sedan åt jag en så himla god chiligryta på Köttbaren i Stockholm, och ända sedan dess har jag velat laga en egen. Jag ville ha den där konsistensen där allt kött har fallit isär och det inte är några bitar kvar som man behöver tugga. Inte för att jag skulle vara tandlös eller omotiverat lat, men för att det var så den var på Köttbaren. Och så blev den! Den smakade inte riktigt likadant, men minst lika gott. Brödet jag serverade till var samma som jag gjorde på morgonen, det supersnabba fusk-surdegsbrödet. Så är du hemma på söndag eftermiddag, passa på att göra en chiligryta!

Chiligryta, ca 6 port
ca 1,2 kg högrev
1 gul lök
2 burkar krossade tomater
3 vitlöksklyftor
2 st öl (à 33 cl)
2 röda chilifrukter
1 rågad tsk oregano
1 rågad tsk spiskummin
1 knivsudd chiliflakes
ca 0,5 dl oxfond
0,5 tsk chilipeppar Ancho style
0,5 tsk mald koriander
2 tsk flingsalt
lite grovmalen svartpeppar
1 tsk kanel
0,5 tsk liquid smoke (finns på små glasflaskor)
1 tsk socker
2 stora rutor mörk choklad (ca 25 g)
1 pkt knaperstekt bacon
----------
Till servering:
gräddfil
en sallad på hackad tomat, gurka och salladslök
bröd, gärna surdegsbröd
ev. någon färsk krydda att garnera med

Börja med att skära köttet i tärningar och bryn det i omgångar i en stekpanna i lite olivolja. Allt som blivit brynt hälls sedan över i en rejäl gryta eller kastrull. Dissa stekpannan, och gå över till att fylla upp grytan med krossade tomater, öl, en hackad gul lök (behöver inte brynas) och 3 pressade vitlöksklyftor. Hacka chilifrukterna och lägg i dem med. Sedan är det bara att hälla i alla kryddorna. Allt på listan ska i, utom de tre sista ingredienserna; sockret, chokladen och det knaperstekta baconet, de rör jag i precis före servering. Men innan det är dags för det ska grytan koka i minst 4 timmar. Den första timmen luktade min gryta starkt från kanelen, men efter ytterligare en timme hade den doften försvunnit, så var inte rädda för att kanelen ska ta över, det gör den inte. Servera din chiligryta med en klick gräddfil, och en sallad på hackad tomat, gurka och salladslök. Rustikt och vintergott!

onsdag 11 januari 2012

Croissanter - inget för den stressade

Beskåda mina första croissanter någonsin! Det var på nyårsdagen när syrrans svärföräldrar från Indien fortfarande var här som vi bakade de här omständiga små bakverken. Vimals mamma ville väldigt gärna prova på att laga croissanter under Sverigevistelsen, och hade förhoppningar på att jag visste hur man gjorde. Det visste jag verkligen inte, men tillsammans fick vi ihop ett gäng riktigt fina croissanter! Men det var i ärlighetens namn till största delen hennes förtjänst. Jag försökte mygla och föreslog färdigköpt deg, eftersom jag hört att det ska vara svårt att göra croissanter från grunden, men blev rejält nedröstad, något som jag är glad för i efterhand. Dessutom kan man inte hitta färdig croissantdeg där hon bor, så det hade ju ändå inte varit någon idé.

Jag ska inte sticka under stol med att det var omständigt, degen skulle jäsa hit och dit och penslas två gånger och kavlas ut ännu fler gånger, och så skulle man lägga smör på den flera gånger, smörbitar som man hyvlade direkt ur smörpaketet med en osthyvel. Vi använde det här receptet från bloggen Food Bible.

Syrrans svärmor var verkligen The Queen of Brödkavel, hon kavlade ut jättefina trekanter som hon sedan rullade ihop till fina croissanter. De som jag rullade ihop såg ut som ett dagisbarns verk i jämförelse med hennes. Man skulle kavla ut trekanter, och ju mer man fick dem till formen av en tomtemössa, ju finare blev de när man sedan rullade ihop dem till croissanter. Mina trekanter var dock långt ifrån tomtemössor, de såg snarare ut som sladdriga stringtrosor ur en rea-låda från Galne Gunnar. Och nej, de kvalade inte in på bild. Men var goda croissanterna blev! Även de fula. Jag trodde det skulle vara svårt att få till den där tunna frasigheten hemma på egen deg, men det var inga problem. Så har du en söndag över - testa att baka croissanter!

tisdag 10 januari 2012

Veckans vintips - Marqués de Arienzo

Förra gången jag tipsade om vin lovade jag minsann att prova något nytt, och inte bara sitta här och pladdra om italienska, kryddiga och mustiga viner. Den här gången har jag minsann gått utanför landsgränserna (jag är en riktig rebell, jag vet) och förflyttat mig till Spanien. Riojaviner är numera min nya grej! De ska fortfarande vara kryddiga och mustiga, men jag har ju faktiskt, som utlovat, vidgat mina snäva vinvyer. Vinet Marqués de Arienzo passar till lammkött och nötkött, och vi drack det i helgen tillsammans med ryggbiff. Det här vinet är från 2001 och heter Gran Reserva, det kostar 145 kr på Systembolaget. En i stort sett identisk flaska finns även för 99 kr och härstammar från 2005. Jag är övertygad om att det vinet också är gott, jag ska prova det med.

Men ikväll har jag inte druckit något vin - jag har varit och tränat! Hör och häpna och bli förstummade. Jojomänsan. Det var nästan så att man kunde höra hur det rasslade till i träningsmaskinerna ute i gymmet av ren förvåning att se mig där efter så lång tid. Inte för att jag brukar köra så värst tungt med dem, jag klarar oftast inte mer än maskinernas lättaste vikter. Men ändå.

måndag 9 januari 2012

Perfekt till glassen

När jag skrev om dulce de leche-glassen häromveckan blev jag så sugen på den att jag var tvungen att göra en omgång i helgen. Det är helt sjukt hur gott det är med dulce de leche-glass, nästan lite perverst. Glassen är så klart redan slut, men vi lyckades fånga den på bild innan den slukades. Den turkosgröna formen kommer från Nordljus och är en nyhet från Rice, en kvadratisk och söt liten form som är helt perfekt att frysa glass i. Innehållet i formen räcker - om man har tur - till fyra portioner, och är finfin att servera ur, till skillnad från mina fulbunkar i plast som jag brukar frysa glass i. Receptet på glassen hittar ni här, det hör till ett av bloggens populäraste recept, och formen kan ni hitta här.

söndag 8 januari 2012

Bröllopsbilder!

Här kommer, som utlovat, några bilder från vårt bröllop i juli! Jag hade helt glömt bort att jag utlovat fler bilder från bröllopsdagen... Jag skrev ett litet inlägg och visade några bilder ett par dagar efter bröllopet som finns här. Bilden ovan är den vi valde till våra tackkort och till tidningen. Det är Olofs vän och arbetsgivare Jonas Lindström och hans fru Linda Lindström som har tagit bilderna. Jonas var även Olofs självklara val som best man på bröllopet.

Ni som läste i somras kommer kanske ihåg att det var mormors klänning jag hade på mig? Det är en klänning som hon bar på 60-talet, och både mormor och jag tyckte det var så roligt att jag kunde ha den. (Något jag bestämde mig för redan när jag var 15, faktiskt, men då var den alldeles för stor...) Visst är den fin?!

Vi var hemma i huset och gjorde oss i ordning på förmiddagen, jag blev sminkad och fick håret fixat hemma (lyx!) och alla mina fina tjejer var där. Här har jag precis fått ett album med bilder från möhippan som jag står och bläddrar i.

Louise var världens bästa toastmaster! Hon höll ordning på oss, gästerna, talen, allting! En bättre toastmaster får man sannerligen leta efter.

Tyvärr fick man ju inte ta med sig små vovvar in i kyrkan, men Bally var med under alla förberedelserna ända tills det var dags att åka till kyrkan!

Här skålar jag tillsammans med mina tärnor och underbara vänner; Nina, Lena och syrran.

Efter att ha ätit lyxiga baguetter som Lena och hennes man förberett till oss alla (alldeles för många glömmer bort det här med lunch på sina bröllopsdagar, alltså) åkte vi till en av våra favoritplatser och tog fler kort - den vackra trädgården hemma hos paret som driver Sunt och Grönt i Björnhovda. 


Sedan bar det av till Torslunda kyrka för vigsel. Jag gillar den här bilden, prästen säger något roligt, jag ser supertaggad ut, mormor sitter och myser längst fram och alla skrattar.


Min kompis pappa har en jättefin gammal Volvo PV som han hämtade oss i utanför kyrkan, som vi sedan åkte en liten tur med innan det var dags att åka till mottagningen på Hotell Skansen i Färjestaden.

Här har mamma fotograferat dukningen som hon och syrran gjorde. De gjorde så otroligt fint i hela lokalen, de hängde upp blommor och tyll på väggarna, byggde blomsterarrangemang runt ljusstakarna på alla de runda borden, de hade målat placeringskort i akvarell, och sist men verkligen inte minst - de gjorde min brudbukett också!

Jag har fått frågor om vad vi åt på bröllopet, och kan (efter att ha tjuvtittat i programbladet) förtälja att vi till förrätt åt västerbottentarte med parmaskinka och grönsparris, till huvudrätt helstekt fläskfilé med whiskysås, potatis- och västerbottenterrin och rödlöksmarmelad, och till efterrätt smultron- och jordgubbsparfait med bär och chokladgarnityr. Gott som attan var det, alltihop, och jag har bara lovord att säga om hela arrangemanget från Hotell Skansen. Servicen var verkligen förstklassig.

För att inte tala om tårtan! Den hade Bagerskan Karin gjort, och den var bland det godaste jag ätit.

Ljuvliga moussetårtor kantade med vit choklad och med kanderade rosenblad. Vi har kvar en liten bit i frysen till vår första bröllopsdag i sommar, som sig bör.

Efter en middag fylld av roliga och fina tal skuffades sedan borden undan och det blev dans! Vi hade en hyvens DJ (från Partykompaniet i Kalmar) som spelade partylåtar. Här röjer mamma och jag loss på dansgolvet.

Som ni ser så var det en alldeles underbar dag, min allra bästa någonsin! Några dagar senare bar det av på bröllopsresa till Toscana.