tisdag 1 maj 2012

Potatisgratänger på grillen

Hoppas att ni hade en trevlig valborgsmässoafton igår, kära vänner, och att den här lediga tisdagen har varit bra! Här hemma har det varit strålande sol och varmt, och vi passade på att åka ut till sommarstugan för en promenad bland vitsipporna. Igår var vi hos ett par kompisar och åt riktig god mat, med lite grekiskt tema på huvudrätten. Jag ska försöka återskapa den framöver, så att jag kan dela med mig av inspirationen.

Snart ska Olof sätta igång grillen ute på terrassen, ikväll blir det grillat kött med potatisgratäng i portionsform. Man blir aldrig för gammal för att uppskatta det fina i att få sin egen lilla portionsform med gratäng. Själv tycker jag att det är hysteriskt kul att få en egen form, men så är jag ju ganska lättroad också. Det enda som kan vara bra att ha i åtanke är att formarna ska vara värmetåliga och att de riskerar att bli lite fula efter upprepad användning på grillen. Själv har jag investerat i en uppsättning formar som jag alltid har till just det här ändamålet. (Eller jag och jag, det är mest Olof som grillar hemma hos oss...) De kommer från Lagerhaus, är ugnsfasta och kostar 20-30 kr styck. Billigt och bra! Jag har tipsat om det här receptet innan, men då var det väldigt mycket på en höft, så proportionerna nedan är lite mer exakta.

Potatisgratäng i portionsform, 4 st
smör att smörja formarna med
1,5 dl crème fraiche
1 msk hackad rosmarin (ca 1-2 kvistar)
2 hackade vitlöksklyftor
ca 3 normalstora potatisar
2 dl riven Västerbottenost
flingsalt
grovmalen svartpeppar
ca 1,5 dl grädde

Börja med att smörja formarna med en klick smör, och lägg sedan lika mycket crème fraiche i varje form. Hacka rosmarin och vitlök, som du sedan strör över crème fraichen. Skiva potatisarna tunt, och fördela skivorna bland de fyra formarna. Strö över riven Västerbottenost, flingsalt och grovmalen svartpeppar. Häll i grädde i varje form, men fyll inte ända upp till formens kant med grädde, för det kommer att bubbla i formarna när de står på grillen sedan. Portionsgratängerna blir klara efter ca 30 minuter på grillen, och kan grillas både med och utan lock. Det kan dock vara en god idé att inte ha dem direkt över den glödande kolen, utan vid sidan av den. För att slippa behöva äta kallt kött till varma gratänger kan det vara bra att först göra klart portionsgratängerna, täcka över dem med folie och sedan grilla köttet, eftersom det oftast blir klart ganska snabbt.

9 kommentarer:

  1. Låter galet gott Helena, njut av er grillning... det tänker vi göra, kram!

    SvaraRadera
  2. Det hade jag aldrig kommit på själv, att man kan ha formar på grillen... Tusen tack för tipset och receptet, det ska testas framåt.

    Ha en skön vecka!
    //Linda

    SvaraRadera
  3. Åh så gott det ser ut. Mums.
    Tack för inspirationen.
    kram

    SvaraRadera
  4. Precis som Linda i föregående inlägg skriver att det hade jag nog aldrig kommit på själv.
    Det känns ju som att man tar grillandet till en helt ny nivå, lite mer proffsigt.
    Min fråga blir ju genast vad mer kan man slänga i en form och ställa på grillen?
    Hoppas du/ni haft en trevlig 1 maj.Här i Eskilstuna har kravallerna avlöst varandra, tur man bor på landet :)

    SvaraRadera
  5. Vilken smart idé! Blir de så där fint bruna på toppen eller måste man grilla med locket på?

    SvaraRadera
  6. Potatisgratäng är ju barnsligt gott, framför allt i egen form ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  7. Guuuud vad söta! Jag måste köpa sånnadär små former till paj och sånt, det är så gulligt när alla får varsin!

    SvaraRadera
  8. Yum Yum Yum, som vanligt!! Måste komma och få grillat hos er nån dag, jag bara måste! :P

    SvaraRadera
  9. Hrm... det går ju att grilla utan lock, gratängen blir ju klar ändå, men ytan blir nog finast med lock, faktiskt.

    SvaraRadera