onsdag 22 februari 2012

Vit chokladkräm med bär

Hos min kompis Tässan blir man alltid bortskämd, och det blev vi även i lördags kväll. Efter kvällens grillning blev vi serverade vit chokladkräm med björnbär och små mandelbiskvier. Syndigt gott. Receptet kommer från de alltid lika pålitliga systrarna Eisenman, ur deras prisbelönta bok Två systrars söta. Hur jag kan ha haft boken ståendes i min bokhylla i flera år och ändå inte tillagat den här desserten är ett mysterium i klass med Bermudatriangeln.

Nu ska jag koka lite té och skriva klart en krönika. Eller om man skulle byta ut sitt té mot ett glas vin? Eventuellt löper krönikan en chans att bli ännu bättre då.

Vit chokladkräm, 4 portioner
150 g vit choklad
1 ägg
1 extra äggula
0,5 dl florsocker
3 dl crème fraïche
----------
bär efter smak och tycke, gärna björnbär

Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Vispa sedan ihop den med ägget och den extra äggulan. Tillsätt florsocker och créme fraïche och blanda samman till en slät kräm. Låt stå i kylen i minst en timme före servering. Garnera med bär efter smak och tycke, och gärna någon myntakvist. Och minimandelbiskvier! Sådana används alldeles för sällan.

17 kommentarer:

  1. Mums,jag som älskar efterrätter :)

    SvaraRadera
  2. Jag röstar för vin!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  3. Så gott det här såg ut mmm! Mandelbiskvier brukar vi ha i nyponsoppa med glass mmm.

    Röstar på vin så får vi en helylle krönika!! ;)

    SvaraRadera
  4. Det där ser ut som något jag åt för ett tag sedan. Det var buffé. Jag tog... fler än en :oD

    Vin eller te... Jag tror krönikan blir bra oavsett om jag "känner" dig.

    //Linda

    SvaraRadera
  5. Dom däringa syrrorna Eisman, dom kan dom. Hade deras Mingelmat varit med på rean så hade den just nu stått i våra bokhylla, men nix pix:(

    Vi röstar också på vin, det är ju faktiskt lillelördag:)

    SvaraRadera
  6. Åh fräscht, hade gärna haft citronkakor till också=)

    SvaraRadera
  7. Den där efterrätten låter sååå god..., mandelbiskvier är en riktig hit, men man använder ju aldrig det!
    Tack för påminnelsen!

    Vad skönt att höra att skålen kommit fram!

    Stor kram!

    SvaraRadera
  8. tjo hopp!
    så piffigt! :-) Björnbären vi åt kokade jag ihop lite lätt med kanel och vaniljsocker, extra gott!

    SvaraRadera
  9. Att jag röstar för vin behöver jag väl inte tala om... Klart krönikan blir ännu bättre då.
    Så här enkla och goda desserter gillar jag. Ser ljuvligt ut.
    Kram på dig.

    SvaraRadera
  10. Ååååå dregel dregel!!!

    SvaraRadera
  11. Vilken läckerefterrätt, den måste jag bara testa!

    SvaraRadera