torsdag 30 juni 2011

Jordgubbsglass med lime

Jag blev så inspirerad av den nya favoritfrukosten att jag bestämde mig för att göra glass av den. Favoritdrinken jordgubbsmojito har också bidragit till inspirationen. Drinkar har ju som bekant en tendens att göra det. Glassen är precis som rubriken antyder en jordgubbsglass som smaksatts med rivet skal av lime, och den smakar alldeles förträffligt. Perfekt en varm sommardag! En regnig också, för den delen. När passar det egentligen inte med glass? Nej, jag menar det. Det här receptet räcker till minst 8 personer:

0,5 liter jordgubbar
4 äggulor
2 dl socker
rivet skal av 2 lime
1 dl turkisk yoghurt (kan uteslutas)
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde

Rensa jordgubbarna och mixa dem lite lätt med en stavmixer. Riv ner skalet från två lime och blanda med jordgubbsröran. Vispa grädden för sig, och äggulorna med sockret och vaniljsockret för sig. Rör ner jordgubbsröran i äggsmeten, och rör ner den turkiska youghurten. Avsluta med att röra ner den vispade grädden. Rör till en jämn smet, och frys i minst 4 timmar innan servering.

onsdag 29 juni 2011

Vid stranden

 Förra helgen när vi åkte runt på Österlen med Louise och Calle stannade vi till vid Sandhammaren, en alldeles underbar strand med den allra mjukaste sanden.

Männen i mitt liv poserade snällt.

 Det lilla skjulet gjorde att omgivningen nästan kändes lite amerikansk. Där skulle man ha barbeque, det säger jag bara!

Öland ger Österlen 10 poäng för den fantastiska stranden, och hoppas på ett snart återseende!

måndag 27 juni 2011

Isterband med stuvad potatis

Det är inte bara blodpudding som Olof och den lille tiggarhunden Bally brukar äta när jag är bortrest, det äts isterband också, med stuvad potatis. Det äts nog en hel del annat också kan jag tänka mig, men det här är vad det finns bildbevis på; klassisk och hederlig svensk husmanskost. Isterbanden är köpta i butik, men Olof låter hälsa att han känner sig ofantligt inspirerad att testa på det här med att göra egen korv. Han tycker det verkar manligt och genuint. Bally är om möjligt ännu mer inspirerad. Smakar det bara gott så är jag med på banan! Så här gör man i alla fall stuvad potatis, lite på en höft:

potatis för 2 personer
ca 2 msk smör
ca 2-3 msk mjöl
ca 1dl mjölk
ca 1 dl grädde
1 tsk dijonsenap
salt
grovmalen svartpeppar

Koka potatisen färdig, och skär den i tärningar. Gör en redning genom att smälta smöret, röra ut det med mjölet och vispa ner mjölken och grädden. Låt koka upp under omrörning tills redningen har tjocknat, och rör då ner potatisbitarna. Salta och peppra, smaka av med senap och servera tillsammans med korv.

söndag 26 juni 2011

Tillbaka till Friden i Kivik

Hoppas att ni alla har haft en härlig midsommar! Jag ber om ursäkt för bloggtorkan men skyller på midsommarfirande, fixande i trädgården och allmänt sommarnjutande. Eftersom Olof fortfarande sitter och ruvar på årets midsommarbilder kommer här ett inlägg från när vi var i Kivik med Calle och Louise förra helgen. Louises familj har ju som bekant ett sommarhus i Kivik, och vi älskar när vi får åka dit och flanera omkring på Österlen.

Man kan inte åka till Kivik utan att besöka Friden, som förmodligen är världens underbaraste lilla pizzeria.

Men man får inte glömma att boka bord, för det är ofta fullt! Årets besök var precis lika trevligt som förra årets.

Jag åt en ljuvlig calzone-inspirerad pizza och drack deras egengjorda äppelmust till.

Så här glad blir man av pizza på Österlen! Nu är ju i och för sig inte Louise och jag särskilt svåra, vankas det mat så är vi egentligen aldrig särskilt långt borta.

Med så här fina råvaror är det inte konstigt att pizzorna smakar gott! Jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan vi kan åka dit igen och rensa faten.

onsdag 22 juni 2011

Jordgubbstårta till midsommar?

Jag hör till den skara som anser att en midsommar utan jordgubbstårta inte är en riktig midsommar. Därför får ni här två recept på jordgubbstårta. De är egentligen ganska lika varandra, men tårtan på bilden ovan är lite extra pimpad med ett staket av savoiardikex samt att den är spetsad med punsch både här och där, medan tårtan på bilden nedan är mer klassisk. Det får bli den senare varianten på fredag. Sill och snaps får Olof stå för, en uppgift han verkar gå in för med råge. När jag kom hem för ett tag sedan hade han lagt in två sorters sill och fixat snaps med kryddblandning. Utlåtanden och bildbevis kommer framöver. Men - till saken - receptet på jordgubbstårta med punsch hittar ni här....

...och den klassiska tårtan hittar hi här.

tisdag 21 juni 2011

Jordgubbar med lime och yoghurt

Nu har jordgubbarna och smultronen i trädgårdslandet börjat mogna, och det finns inget bättre än att gå ut i det daggvåta gräset på morgonen och plocka in sina egna jordgubbar. De är extra söta och goda, kanske för att de är öländska, men jag vill gärna tro att det är för att de växer i vårt trädgårdsland. En underbar frukost är att hälla turkisk yoghurt i en skål, skiva över jordgubbar och sedan riva lite limeskal över. Om man vill kan man även garnera med lite flytande honung och mynta. Kanske något att bjuda sina övernattande midsommargäster på till helgen?

måndag 20 juni 2011

Brukshotellet i Degerhamn på södra Öland

Jag har ju glömt bort att visa hur god mat man kan få på södra Öland! Sist vi var ute och åkte en tur på öns södra delar och blev hungriga (jag är i och för sig alltid hungrig) stannade vi till i Degerhamn, en liten by alldeles nere vid vattnet, där det finns ett stort gult trähus där man kan både äta och sova, som heter Brukshotellet. Hotellet öppnade redan 1880, och är döpt efter byns kalkbruk från samma tidsperiod. Det kryllar inte direkt av matställen på södra Öland, därför blev vi glada när vi såg att det här stället utöver vardagslunch även serverade lördags- och söndagslunch.

Bally och hans oäkta kusin Caddy blev serverade vatten på terrassen, och trivdes också alldeles ypperligt på Brukshotellet i Degerhamn. Trevlig service och god mat, både tvåbenta och fyrbenta var nöjda!

söndag 19 juni 2011

Skeptisk som få

Häromdagen grillade vi fisk. Bally var ytterst skeptisk till hela grejen. Det var hans matte också, som höll sig på tryggt avstånd och marinerade en hederlig biff. Som receptinformation låter Olof hälsa att den delikata fisken inhandlades på ICA, och att den redan i affären hade det sammanbitna ansiktsuttrycket och den bistra uppsynen. Men man får väl ha förståelse för firren, det är ju aldrig särskilt roligt att fyllas med grönsaker och säljas i en fiskdisk. För att inte tala om att sedan läggas ut på internet.

lördag 18 juni 2011

Getostsallad

Vissa dagar passar det ypperligt med sallad till lunch, dagar då man är i trädgården och vill svänga ihop något snabbt och lätt. Nu brukar väl inte mina sallader vara lätta i fettsnål bemärkelse, utan mer enkla att göra. En sallad som inte innehåller någon form av ost eller bacon är enligt min mening en tragisk sallad. Därav receptet på den här riktigt glada salladen med gratinerad getost! Det här behövs till en portion:

blandad grön sallad efter smak och tycke
1 kokt ägg
ca 1 dl krutonger
valfri mängd getost
ca 1 tsk honung
1 pkt bacon
grovmalen svartpeppar
1 msk rostade pinjenötter

Bröja med att skölja och slunga salladen och lägga den på din tallrik. Klipp baconen och knaperstek den, låt den sedan rinna av på hushållspapper, och strö den därefter över salladen. Koka ägget och låt det ligga i kallt vatten tills det är dags för servering. Bre ut krutonger över salladen, har du inga hemma är rostat bröd skuret i tärningar en prima lösning på problemet. Rosta pinjenötterna, och strö dem över salladen. Lägg sedan getosten i en smord liten ugnsfast form och gratinera den i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min så att den smälter ut lite. Lägg den gratinerade getosten överst i salladen, ringla över lite honung och dra några varv med pepparkvarnen. Skala ägget, dela det i två eller tre bitar, och lägg i salladen. Klart att servera!

fredag 17 juni 2011

Rabarberpaj en fredagkväll

Njuter ni av fredagkvällen allihopa? Det gör jag, vi har ätit pasta och druckit rosévin, och nu blir till att sätta tänderna i den här knapriga rabarberpajen som jag gjort med rabarber från trädgårdslandet. Godaste receptet på rabarberpaj innehåller kanel, ni hittar det här. Efter den blir det en promenad i kvällssolen ner till vattnet med Bally.

torsdag 16 juni 2011

Dagens lunch

När sommaren har behagat komma till Kalmar brukar vi äta lunch ute i det gröna på soliga dagar. Då åker vi först och hämtar färdig mat, idag blev det stans pastavagn, och sedan beger vi oss till någon fin park eller trädgård, brer ut vår picknickfilt, sparkar av oss skorna och bara njuter av att sitta ute! Idag var jag tillsammans med mina kollegor Marija och John i Krusenstiernska Gården, ett av våra favoritställen för lunchpicknick.

onsdag 15 juni 2011

Kaffestugan i Böda

Ifall man är i trakterna kring Böda Sand på norra Öland (kanske om man vill besöka den från TV kända campingen) och känner hur fikatarmen suger, kan man stanna till på Kaffestugan i Böda, ett trevligt ställe som säljer såväl egenrostat kaffe som surdegsbröd. Kakor, bakelser och smörgåsar finns självklart det med. (Annars vore det ju inte ett riktigt café.)


Mellan tuggorna av den lilla körsbärspajen förundrades vi över hur mycket vår kompis Calle egentligen kan trycka i sig. Det verkar liksom inte finnas några gränser, något som min mormor alltid har uppskattat; "Den där pojken Calle, han äter minsann upp maten!" brukade hon säga när vi var yngre. Frallan på bilden var bara förrätten.

Kaffestugan ligger praktiskt belägen längs med vägen, så att även den sämsta av kartläsare kan hitta dit. Inte för att det är svårt att hitta på Öland, men ändå. Vi köpte med oss lite surdegsbröd hem som vi åt dagen därpå, riktigt gott var det!

tisdag 14 juni 2011

Grillad ananas med kokosglass

Jag fortsätter på temat grillat (varför sluta när man är mitt i sitt grillande esse?) och bjuder idag på grillad ananas med hemmagjord kokosglass, en efterrätt som jag ätit på restaurang och som var riktigt god, ananas och kokos passar som hand i handske. Istället för att smaksätta glassen med kokosflingor smaksatte jag den med kokosmjölk, en extra krämig sådan, jag tror att det blir mer smak och mindre tuggande så. Och gott blev det! Glassen som blev över var även förvånansvärt god att doppa i kaffe. Användningsområdena flödar, som ni hör.

Ananasen skärs i lämpliga skivor och kan grillas precis som de är, räkna med någon minut eller så på varje sida för att få fin färg på dem. Glassen görs enligt följande recept:

Kokosglass, 6-8 portioner
3 äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl socker
2,5 dl kokosmjölk (gärna en extra krämig variant)

Vispa äggulorna tillsammans med sockret så det blir lite pösigt, och vispa grädden i en annan bunke. Vispa ner kokosmjölken i äggsmeten, och vänd sedan ner grädden. Vispa ihop lite snabbt så att det blandar sig, och häll i en frysbar form och låt stå i frysen i minst 5 timmar, gärna över en natt. Smeten kan kännas lite tunnare än andra glassmeter, men glassen får ändå en jättefin konsistens när den är klar. Servera gärna med lite mynta.

måndag 13 juni 2011

Grillen går varm

Grillen går varm.... den var faktiskt riktigt låg, jag ber om ursäkt. Vi är inne i en grillperiod där vi grillar allt vi kommer över. Det är nästan så att skor, plånbok och andra lösryckta föremål riskerar att åka med av bara farten. Variationen på marinad är dock obefintlig - det finns helt enkelt ingen marinad som slår Tessans choklad- och chilimarinad, så vi kör den oavsett om vi marinerar lammkött eller nötkött. Vad vi däremot varierar är typ av styckdetalj på grillen, killarna på södra Öland som vi brukar handla kött av brukar komma med många bra tips, sist vi var där köpte vi flankstek, bogbladsstek, rostas och rostbiff.

Bästa tillbehören är majs och sparris! Jag kan äta oförskämda mängder majs och ser nog relativt oförskämd ut när jag äter den också. En egenskap av diskutabelt värde som jag ämnar jobba lite extra på. Godaste grillsåsen hittar ni här, med fetaost och rödlöksmarmelad i. Annars kommer man väldigt långt på crème fraiche, olivolja, vitlök och färska kryddor. Kanske ett stänk balsamvinäger också. Och som alltid - en väldigt god aptit!

söndag 12 juni 2011

Lenas pastasallad

Hoppas att ni alla har haft en härlig helg! Själv har jag haft min kompis från Stockholm med pojkvän på besök, och vi har gått runt i Kalmar, åkt en tur på Öland och ätit väldigt mycket mat. Jag är fortfarande mätt efter allt ätande.

Dagens recept är på en jättegod pastasallad, som bara blir godare av att göras dagen innan och stå kallt över natten. Egentligen är jag inte så mycket för pastasallader, men den här är ett undantag! Jag tror att det är oljan och de färska kryddorna som gör det.... Receptet räcker till 10 personer:

ca 600 g pasta (gärna snäckformad pasta)
1 rödlök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
100 g pinjenötter
1,5 dl hasselnötsolja eller solrosolja
0,5 dl balsamvinäger
salt och peppar
1 kruka basilika

Koka pastan och låt den rinna av. Hacka rödlöken och paprikan, och pressa vitlöksklyftorna. Rosta pinjenötterna, och blanda allting tillsammans med balsamvinäger och olja. Vänd ner blandningen i pastan och rör noga, avsluta med att röra ner färska basilikablad. Spara några blad till servering. Servera gärna med ett nybakat, vitt bröd.

fredag 10 juni 2011

Mellan Sandvik och Byerum

 Eftersom Olof har lika svårt att slita sig från sin kamera som jag har för att slita mig från en glassbägare, blir det alltid väldigt många bilder när vi har varit någonstans. Så räkna med att få ser fler bilder från Öland! De här bilderna är tagna vid den lilla kustvägen i gråvitt grus som går på Ölands västra sida mellan Sandvik och Byerum. 
 
Vattnet var alldeles turkosblått och solen var gassande varm, det kändes snarare som om vi var i Grekland än hemma i Sverige. Tänk att det kan skilja så mycket på olika platser i landet! Norra Öland är helt fantastiskt.

Ett klassiskt vykortsmotiv från Öland. Olof håller ställningarna och fotar strandade vrak, precis som han brukar. För en gångs skull höll jag mig dock utom synhåll för linsen.

Bally spanade in vraket på nära håll...

 ...medan Calle balanserade på stenstranden.

 Är man vid en strand kan man inte gå därifrån utan att ha känt på vattnet! Det var dock iskallt och lockade inte direkt till ett premiärdopp. Bikinin fick ligga kvar i bilen, och känner jag mig rätt får den nog vänta några veckor till.

torsdag 9 juni 2011

Karamellkokeriet i Bredsättra på Öland

I måndags när vi var lediga och solen strålade från en klarblå himmel passade vi på att åka på en heldagsutflykt på norra Öland med Calle och Louise. Utflykter i sann pensionärs-anda är helt och hållet min grej! Olof var dock äldst i sällskapet. I Bredsättra som ligger på östra sidan ön i jämnhöjd med Borgholm finns ett karamellkokeri och café som drivs av ett tyskt par.

Fascinationen för karameller är inget som jag skulle vilja påstå avtar med åldern, i alla fall inte för oss!

Det fanns en uppsjö av olika smaker på karamellerna, mina favoriter blev viol/lakrits och fläder/citron.

Ägarparet verkade vara hur trevliga som helst, och eftersom stället är ett kombinerat café planerar vi att åka hit i höst och vinter när snön yr utanför rutorna och sitta därinne och dricka varm choklad.

Men så länge solen skiner och det är sommar i luften är det trädgårdsserveringen som gäller!

onsdag 8 juni 2011

Sommarens snyggaste rosébox

Den handväskformade roséboxen från Vernissage är utan tvekan sommarens snyggaste boxvin! Jag tycker att utbudet bland roséboxarna är lite halvdant, (för att låta sådär lite lagom snorkig) så när jag läste hur den här roséboxen fick höga betyg i både DN och Allt om Mat tyckte jag att det var värt att slå till. Och jag är benägen att hålla med, det här är ett riktigt gott rosévin. Det finns i Systembolagets beställningssortiment (här) och matchar till vilka par skor som helst!

tisdag 7 juni 2011

Enchiladas med getoströra och lamm

När Olof och jag träffades för snart 11 år sedan var hans kulinariska egenskaper ganska...hrm....begränsade. Inte för att jag ska klaga, jag var sämst i klassen på hemkunskapen då det begav sig. Sedan dess har vi bättrat oss på matlagning båda två, och tur är väl det. Ingen blir väl direkt extatisk av tveksamt tillagat halvfabrikat som är fryst och bränt på samma gång. (Trots att det är en imponerande bedrift.) Däremot blir man riktigt glad av lammfyllda enchiladas med riktigt mycket ost i, som de här som Olof har gjort. Så här gör man fyra enchiladas åt två vrålhungriga eller fyra lite lätt hungriga personer:

4 tortillabröd
ca 250 g lammkött i bitar
salt och peppar

Getoströra:
getost 100-150 g
1 burk (2 dl) creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1 röd chili
2 tomater
1 dl riven gratängost
1 kruka färsk rosmarin

Börja med att göra getoströran. Smula getosten, pressa vitlöken, hacka chilin, rosmarinen och tomaterna och rör samman röran. Skär lammköttet (t ex lammstek) i bitar. Salta och peppra, och bryn det i en stekpanna i lite smör. Lägg ut fyra tortillabröd på en plan yta, och fördela sedan lammköttsbitarna över dem. Bre över getoströran,och vik ihop tortillorna på samma sätt man viker ihop en taco. Rulla in varje enchilada (notera att de nu har förvandlats till enchiladas, hähä) helt och hållet i aluminiumfolie, och lägg dem i en ugnsfast form eller på en plåt täckt med bakplåtspapper. Att linda in dem i folie gör att de håller formen mycket bättre, och osten flyter inte ut. Gratinera i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min. Ta försiktigt ut dem ur folien, och servera tillsammans med en grönsallad.

söndag 5 juni 2011

Citron- och fläderpaj

 Jag har ju inte visat vad vi åt till efterrätt på Mors Dag förra söndagen! Inte för att det måste vara Mors Dag för att man ska äta den här rara lilla pajen, den går lika bra att frossa i varje dag. Dekorationen med citronmeliss och syren som syrran har gjort däremot, är ju onekligen väldigt säsongsanpassad. Pajen var riktigt fräsch och god, vi åt den tillsammans med vispad grädde som jag rört ner lite koncentrerad flädersaft och rivet citronskal i. Receptet räcker till 8-10 personer, och kommer ursprungligen från Allt om Mat.

Citron- och fläderpaj
Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g kallt smör

Fyllning:
4 ägg
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
0,5 dl vetemjöl
finrivet skal av en citron
0,5 dl vispgrädde

Börja med att snabbt blanda samman pajdegen. Tryck ut den i en lämplig form med avtagbara kanter, och ställ in den i kylen i ca 30 min. (Om du nu har 30 min extra på dig, det hade inte jag, och det gick bra ändå.) Förgrädda sedan pajskalet (nagga det innan lite lätt med en gaffel) i ca 10 min i mitten av ugnen på 200C, så att det får lite färg. Gör sedan pajens fyllning; vispa äggen ganska lätt, tillsätt mjöl, grädde, citronskal och flädersaft. Häll ner smeten i pajskalet, och grädda i mitten av ugenen i 10-12 min. Fyllningen ska ha stannat, men inte vara helt genomgräddad, då blir pajen som allra godast. Servera pajen kall, gärna med vispgrädde som du hällt lite koncentrerad flädersaft i, och kanske lite rivet citronskal.

Efter att ha ätit mängder av paj och satt syrran på tåget tillbaka till Älmhult, rotade jag fram lådan med mormors gamla coola vintageklänningar. Man blir aldrig för gammal för att prova fina klänningar. Mormor var en riktig fashionista back in the days, och många av hennes klänningar är hur häftiga som helst, och skulle fungera precis lika bra idag! Bally viftade uppmuntrande på svansen och tyckte vi var fina.

lördag 4 juni 2011

Trädgårdslördag

Idag är det om möjligt ännu varmare och soligare än igår, och vi har mest varit i trädgården och pysslat. Bally lufsar omkring bland blommorna, hjälper till med bevattningen och lägger sig och svalkar magen på stenplattorna.

Jordgubbsplantorna ser lovande ut, när det är så här varmt fjäskar vi för dem lite extra.

Nu är klockan strax över 18, och det har blivit dags att tända grillen. Svärmor är här för att fira sin födelsedag, och det vankas en utförlig grillmeny som ska avslutas med tårta. Hon säger att hon fyller 27, och det är ju inte alla som har en svärmor som är yngre än en själv! Hoppas att ni alla har en härlig lördagskväll ute i solen!

fredag 3 juni 2011

Rabarbermojito

Jag har alltid haft ett gott öga till klassisk mojito, men man är ju inte sämre än att man vill pröva något nytt, så när min kompis Ylva sa att hon skulle bjuda på rabarbermojito var man ju inte den som avstod. Man är ju inte dum. Receptet kommer från senaste Allt om Mat, och är beräknat till en drink:

Drink:
en halv lime
6 cl vit rom
minst 6 myntablad
2 msk + 1 msk rabarbersirap (se recept nedan)
is
sodavatten (tex Sprite)

Rabarbersirap (ca 0,75 dl)
250 g rabarber
1,5 dl socker
0,5 dl vatten

Börja med att göra raberbersirapen, som sedan ska svalna. Ansa och skär rabarbern i ganska små bitar, och koka upp dem i en liten kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt sedan sjuda i ca 10 min. Massan ska sedan rinna av i en sil, pressa lite på den med en sked så att det rinner ut så mycket som möjligt. Pressa inte ut massan i vasken, för det är det som pressas ut som ska användas! Den här vätskan ska sedan koka igen, i ca 5 min tills den har fått en sirapsliknande konsistens. Låt sedan svalna.

Till själva drinken; skär limen i klyftor och lägg i botten på ett glas. Tillsätt rom, 2 msk rabarbersirap och mynta, och muddla sedan för att få fram smakerna. Fyll på med is och sodavatten, och avsluta med att ringla ner ytterligare 1 msk rabarbersirap.

Mycket gott! Ylva och jag rekommenderar dock att ha i mer rabarbersirap än vad originalreceptet anger, för att det ska smaka mer rabarber. Man får smaka sig fram tills man är nöjd, helt enkelt.
Nu är det fredag, hörni! Solen skiner och det är minst 24C ute. En riktigt bra start på helgen!

torsdag 2 juni 2011

Långhelg

Är ni många som har en härlig långhelg? Jag ska jobba imorgon, men känner mig ändå fylld av gemytlig helgstämning. En fredag går ju fort, sen får jag sitta i trädgården igen och äta mat som Olof har grillat och titta på när Bally försöker slå hastighetsrekord när han springer runt i cirklar i trädgården. Pionen i trädgårdslandet står i riskzonen för den lille hundens våldsamma framfart och lever ytterst farligt.

Annars då? Idag har vi hjälpt ett par kompisar att flytta, det är strålande sommarväder här på ön, och i helgen blir det födelsedagsfirande av svärmor, samt en hel del trädgårdspyssel!