måndag 30 maj 2011

Pasta med svartvinbärslikör

Här kommer veckans mest otippade recept - pasta med prosciutto och svartvinbärslikör! Jag hittade receptet längst bak i en bok jag precis läst ut, och tyckte att det lät så galet att jag bara var tvungen att prova det. Jag var rädd att likören skulle göra såsen för söt, men eftersom prosciutton är så salt i sig, blev det ändå riktigt välbalanserat. Jag har ändrat lite i måtten, så här kommer receptet med mina mått:

Pasta för 2 personer, gärna snäck- eller gnocchiformad
1 pkt (ca 125 g) prosciutto/parmaskinka
2 schalottenlökar
2 dl grädde
0,5 dl svartvinbärslikör
1 dl riven parmesanost
grovmalen svartpeppar

Medan du kokar pastan - strimla skinkan, och fräs den i lite olivolja tillsammans med hackad schalottenlök. Häll på grädden och svartvinbärslikören och låt småkoka i 5-8 min. Smaka av med grovmalen svartpeppar. Blanda ner den nykokta pastan i såsen, rör om så att det blandas ordentligt, och servera. Strö rikligt med parmesan över varje portion.

Boken är ingen kokbok, utan en vanlig skönlitterär bok, som är riktigt bra! Författaren är italiensk och matintresserad (jag har största möjliga förtroende för italienska kvinnors recept), och har därför lagt till några bonusrecept längst bak i boken. Boken handlar om en halvitaliensk tjej i min egen ålder som bor i New York och jobbar i familjeföretaget som tillverkar lyxiga skor. Hon träffar en charmig italienare som är kock och har en restaurang i stadsdelen Little Italy, och i den senare delen av boken åker hon till Toscana och Sicilien. Ni hör ju - skor, mat, lyxkockar och Toscana - med den mixen, kryddat med en stor dos humor, kan man inte misslyckas! Det allra bästa är att det finns en uppföljare, den har jag redan beställt på nätet.

9 kommentarer:

  1. Ja, det lät verkligen spännande!
    Älskar dina skålar. Tror att Berra nämnde något om att jag behövde rosa skålar :-) Är de från Rice?
    Btw. Kan bara kommentera riktigt från mobilen. Konstigt. Remsan.

    SvaraRadera
  2. Det lät väldigt intressant, och sjukt konstigt! Men boken tar jag nog gärna och tittar efter, låter som en historia för mig ;)

    SvaraRadera
  3. Remsan - skålarna är från Rice! Tacksamma att både frysa glass i och köra i diskmaskinen!

    SvaraRadera
  4. Ska spana in de böckerna :) Rätten låter väldigt spännande!

    SvaraRadera
  5. Verkligen udda recept! :) Men skoj att prova något nytt.

    SvaraRadera
  6. Ja det låter lite...knepigt. Men jag tror på dig, att det är gott! Måste testas!

    Ha en skön långhelg!

    SvaraRadera
  7. Vilket bra tips! Den ska jag ha! :)

    SvaraRadera
  8. Hej kompis, boken var kanonläsning, sådär lagom på stranden i Florida. Hoppas att det inte kom för mycket saltvatten på den. Kram Marija

    SvaraRadera