onsdag 25 maj 2011

Nybakat och rykande färskt

Nybakat, varmt bröd är bland det godaste som finns. Perfekt att servera till en pastasallad, en buffé, kvällstéet eller till frukost. Jag kan äta imponerande mängder sådant här bröd. Så här svänger man ihop två enkla limpor:

1 pkt (50 g) jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk honung
3 msk rapsolja
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
ca 8 dl manitoba cream-mjöl

Smula jästen i en bunke, och rör ut den med vattnet. Tillsätt honung, rapsolja och salt, och sedan mjöl. Arbeta till en smidig deg, och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min. Baka ut degen till två limpor som du lägger bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min, och grädde sedan i mitten av ugnen på 225C i ca 25 min, tills limporna har fått fin färg.

7 kommentarer:

  1. MMMmmmmmmm, var det detta goda bröd du bjöd tjejgänget på. kram Marija

    SvaraRadera
  2. Kan inte annat än hålla med! kram Sofia vacker bild

    SvaraRadera
  3. Jag vet en annan som också kan äta mängder av nybakat bröd. Varmt med gott smör och ost på... Underbart!

    SvaraRadera
  4. ja, de är inte mycket som slår nybakat bröd!

    SvaraRadera
  5. Mmmm... nybakt bröd är sååå gott!

    SvaraRadera
  6. jag bakade det här brödet igår, det blev en strålande succé här hemma! när jag bakade ut limporna tänkte jag "det här blir väldigt små limpor", men satan vad de jäste sedan!
    tack för receptet, det här ska jag göra igen :D

    SvaraRadera