söndag 31 oktober 2010

Favoriter i Malmö

Nu är jag hemma igen efter en härlig Skånehelg där jag som vanligt shoppat alldeles för mycket. Men en hel del av det var faktiskt julklappar, vilket rättfärdigar i alla fall en del av mina inköp. Jag fick snabbt ett gott öga till två butiker som låg nästan mitt emot varandra på Baltzargatan; The Spice Tree och Oil and Vinegar.

Inne på The Spice Tree hos de gulliga expediterna botaniserade vi bland kryddor och tesorter, och jag var mer än sugen på att testa hur många praliner en människa egentligen kan äta.

På andra sidan gatan låg Oil and Vinegar, en butik där man kunde köpa olika sorters olivoljor på lösvikt, kryddmixer som med hjälp av lite vatten och olivoljor blev till fylliga salsor, och flera olika sorters pasta. Eftersom cannelonirör lyser med sin frånvaro i Kalmar lika starkt som ilskna lysrör, investerade jag i ett paket. Här ska lagas canneloni!

Bildkvaliteten må vara under all kritik, jag är tacksam att jag bor tillsammas med en fotograf som tar de flesta av mina bilder. Men när jag är i Malmö på tjejweekend får den rosa mobilkameran duga. Som alltid inmundigades en middag på Mando efterföljd av obligatorisk fika. En toppenhelg, helt enkelt!

fredag 29 oktober 2010

Tilltugg före maten

När man vill servera något smaskigt litet tilltugg till drinken före maten (eventuellt för att köpa sig själv lite mer tid i köket) är de här smårätterna perfekta; salta mandlar, festaosttoppade crostini och crostini med en färskostfylld parmarulle på, med smak av soltorkade tomater och basilika. Så här lätt gör du de tre knapriga små tilltuggen:

Salta mandlar:
mandlar (sötmandel)
smör att steka i
salt efter tycke

Skålla först mandeln så att du får bort skalet, stek sedan hela mandlar i en stekpanna i smör. Lägg över mandlarna på hushållspapper och salta efter tycke. Lägg i glasburk när de svalnat. Även perfekt som gå bort-present!

Fetaosttoppad crostini
crostini
fetaost, gärna en inlagd/marinerad bredbar variant

Instruktioner är överflödiga; bre fetaosten på crostinin och gläd dig över ditt smidiga drinktilltugg. Skåla med dig själv.

Crostini med färskostfylld parmaskinka
crostini
parmaskinka (räkna med en skiva parma till varje crostini)
1 pkt philadelphiaost
ca 8 soltorkade, inlagda tomater
2 msk av oljan från de inlagda tomaterna
en halv kruka färsk basilika
grovmalen svartpeppar
havssalt

Hacka de soltorkade tomaterna och basilikan, och blanda det med philadelphiaosten. Salta och peppra, och nör ner lite av oljan som de soltorkade tomaterna marinerats i. Bre blandningen på parmaskivor, rulla ihop dem och skär i bitar. Lägg en bit på varje crostini. Supergott!

Trevlig helg på er, nu ska jag åka till Malmö!

torsdag 28 oktober 2010

Biscotti med mjölkchoklad

Sist min kompis Tessan var hemma hos mig hade hon med sig den här stora glasburken, fylld ända upp till locket med ljuvlig biscotti. Hon vet vad jag vill ha, helt enkelt! Förra gången hon kom hit fick jag bondkakor, och dessförinnan var det dumlekakor. Hon skämmer bort mig! Receptet på de här italienska små skorporna hittar ni här. Hacka bara ner lite mjölkchoklad och blanda ner i degen, så är ni hemma! Perfekt gå bort-present som håller sig länge. Eller ja, kakorna tar ju slut fort, men de har lång hållbarhet. Ifall man skulle åka bort några dagar, eller så. Ni fattar.

onsdag 27 oktober 2010

Festlåda á la Kurt

Min pappa var jättebra på att laga mat, och när han var hemma från sitt jobb på de sju haven var det alltid han som stod för matlagningen. Min mormor säger att när hon var barnvakt åt mig och hackade lök till middagen brukade jag lukta på hennes händer och säga "Du luktar pappa". Han lagade ofta maträtter med lök i, och Festlåda á la Kurt skulle man nog kunna säga var en hans bästa paradrätter. Den innehåller dock mer än bara lök. Fläskfilé, svamp och ost, bland annat. När jag bläddrade i hans receptsamling häromdagen hittade jag originalreceptet på den här gratängen, och insåg att pappa inte alls höll sig till receptet. Så jag lägger ut receptet så som pappa brukade laga det. Kurt som fick sitt recept publicerat i en lokaltidning i västsverige på läsarsidorna någon gång under 70-talet får helt enkelt ha överseende.

1 stor fläskfilé, ca 600 g
2 lökar, skivade
2 dl ris
4 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning
kantareller, ca 200 g alt. en konservburk kantareller
champinjoner, ca 200 g
minst 2 dl riven ost
ca 2 dl mjölk
smör, ca 30 g (eller en riktigt stor klick)
2-3 msk mjöl
salt och peppar

Koka riset i 4 dl vatten och en hönsbuljongtärning och lägg det sedan i botten på en smord, ugnsfast form.  Skiva och bryn löken, och lägg den över riset. Skiva fläskfilén, salta och peppra och bryn den i smör. Fördelar skivorna i formen över riset och löken. Skiva och bryn all svamp, lägg åt sidan. Gör en redning på ett par msk mjöl, en stor klick smör och en skvätt mjölk, och späd på med mer mjölk när det börjat tjockna. Rör ner svampen, häll i det mesta av osten, och bre den krämiga blandningen överst i formen. Toppa med lite riven ost, och gratinera sedan i mitten av ugnen på 250 C i ca 20-25 min, tills gratängen har fått fin färg. Servera med sallad.

tisdag 26 oktober 2010

Camillas choklad- och passionsfruktsmoussetårta

För ett tag sedan fyllde mammas man 75 år, och då bakade jag den här tårtan. Jag är inte särskilt bevandrad i tårtvärlden, och har egentligen bara åstadkommit jordgubbstårtor fram till nu. Men nu när det var 75-årsdag fick man ju anstränga sig lite, så då slog jag på stort och gjorde den här tårtan från Camillas blogg Min goda sida, som hon själv har gjort och levererat till bröllop. Eftersom jag har smakat andra recept på tårtor som Camilla har gjort vet jag att hennes recept är pålitliga och alltid levererar, (hon har ju vunnit kladdkake-SM, bara en sådan sak) och det gjorde även den här tårtan. Gästerna blev superimponerade! Jag smackade nöjt och tog emot allt tårtberöm med ett spinnande läte.

I botten är det ett lager kladdkaka, sedan ett lager mörk chokladmousse, ett lager ljus chokladmousse, och sedan ett lager exotisk mascarponemousse. Tårtan toppas med en passionsfruktsgelé (som inte riktigt nådde ända ut till kanterna eftersom jag använde en väldigt stor form).

Vimal och Nonne visar sin uppskattning av tårtan. De är tacksamma att baka till. De äter mest fiskpinnar.
Att skriva ner hela receptet på Camillas tårta här är överflödigt, för hon har en så bra steg-för-steg-guide i sin blogg. Du finner hela receptet här.

måndag 25 oktober 2010

Månadens kokbok - Söta Saker

När jag fyllde år fick jag den här boken i present av mamma, skriven av Theresia Erneborg med den härliga bloggen Söta Saker. Boken är full av söta recept på allt från saffransglass till lakritstryffel. (Två recept som jag tänker tillaga så fort det blir advent. Eller kanske redan nästa vecka...) Layouten är färgglad med retrokänsla kombinerat med vackra foton. Det jag har fastnat allra mest för med den här boken är alla de härliga texterna, som till exempel vart ett recept kommer ifrån, vad hon tänker på när hon äter en viss kaka, eller ett minne förknippat med en speciell sötsak. Och missa inte att läsa förordet, det är riktigt bra.

söndag 24 oktober 2010

Kvalitetstid

Jag älskar söndagar som är lugna, då man inte har något inplanerat som vi oftast annars har, då man bara kan sätta sig ner och ta det lugnt i sin fåtölj och dricka te eller latte, äta praliner och bläddra i kokböcker. Just att bläddra i kokböcker är så rogivande. Sen brukar det oftast sluta med att man går till köket och hämtar en kaka. Har man inga kakor kanske man är så inspirerad att man bakar något. Eller så tar man bara fram en annan kokbok och fortsätter bläddra....

Bally brukar agera sällskap och ligga och softa i soffan bredvid. Han bläddrar inte i några kokböcker, men jag tvivlar inte på att han tänker på mat, han också. 

fredag 22 oktober 2010

Äppelmartini - favorit i repris!

Den här drinken är min favorit - alla kategorier! Nu är det dessutom säsong för den, för den smakar precis som äppelpaj, och det är som godast på hösten. Jag ska baka en ikväll! Kanske blir det en äppelmartini också... Den här drinken var ett av mina första inlägg när jag startade bloggen för ett år sedan, ni hittar receptet här.

torsdag 21 oktober 2010

Ölands Kvalitetsprodukter

I Bårby på södra Öland strax utanför Mörbylånga ligger Ölands Kvalitetsprodukter AB, ett relativt nystartat företag som drivs av tre killar i min egen ålder, som satsar på närproducerat, hängmörat nötkött.

När jag väljer kött värdesätter jag att djuren har haft det bra, och jag vill gärna veta vart det kommer ifrån. Köttet från det här företaget kommer från kor som har fått gå och beta ute på alvaret i Mörbylångadalen på Öland, mitt i världsarvet, och jag vet att de har haft det bra, eftersom djurhållningen är en viktig fråga för killarna bakom företaget. (Och en sak till - jag vet inte hur mycket korna bryr sig om utsikten på deras betesmarker, men i vilket fall så är den helt fantastisk.)

Tony och Emanuel, två av de tre killarna som driver Ölands Kvalitetsprodukter. Företaget är ett samarbete mellan två ölandsgårdar. Köttet styckas i Bårby, och hängmöras alltid i två veckor för att få en riktigt god smak.

Olof, Louise och jag gjorde en liten ölandsutflykt i lördags för att åka och handla en låda kött att fylla upp frysen med. Kör man övre vägen mot Mörbylånga, ligger Bårby och avtagsfarten till Ölands Kvalitetsprodukter alldeles vid vägen, ungefär ovanför Mörbylånga.

Ifall man inte vill köpa en hel låda går det bra att bara köpa specifika köttdetaljer, som ryggbiff och lövbiff. Jag är dock jätteglad över att vi har köpt en hel låda med närproducerat kött, och visade upp alla olika köttdelar på familjemiddagen i söndags. I lådan fanns förutom nötfärs, ryggbiff och lövbiff även högrev, innanlår, ytterlår, fransyska och entrecote, allting hängmörat. I nuläget kan man handla köttet i gårdsbutiken i Bårby och i Ölands Skördebutik som ligger alldeles vid Ölands Köpstad. Jag hoppas att så många som möjligt i regionen får upp ögonen för det det här köttet, för det är på tiden att vi börjar tänka på vad vi stoppar i oss, och vart det kommer ifrån.

onsdag 20 oktober 2010

Fyllda tomater

På en buffé är fyllda tomater toppen som tillbehör, om man tycker att det känns tunt med bara pajer och sallad. Eller som förrätt, på en salladsbädd. De fyllda tomaterna fylls med en underbar blandning av svamp, pecorino, ströbröd och ägg, och bakas sedan i ugn. Till 4 tomater behövs:

4 stora kvisttomater (gärna med kvistarna kvar)
2 ägg
4 medelstora, hackade champinjoner
1 dl riven pecorinoost
1 dl ströbröd
lite muskot
flingsalt
svartpeppar
1 nypa socker

Skär av en hatt på tomaterna, och gröp sedan ur dem och gör dig av med innehållet på ett lämpligt sätt. (Framtida tomatsås, måhända?) En grapefruktsked funkar alldeles ypperligt till detta! Ifall tomaterna står lite ostadigt, skär av en liten, tunn bit i botten på dem, så får de en plan yta att stå på. Vispa upp äggen, och rör ner alla ingredienserna på listan (utom tomaterna...) Fyll tomaterna med röran, lägg på locken på tomaterna, och ställ dem i en smord form i mitten av ugnen på 200C i ca 25 minuter.

Receptet kommer från Paolo Robertos första kokbok Mina fastrars mat, en jättebra bok där recept blandas med anekdoter från fastrarna och vackra bilder på mat och Maddalonis omgivningar. Jag har alltid gillat Paolo Roberto...

tisdag 19 oktober 2010

Bag in bag

Det vita vinet Vernissage Chardonnay Viognier är utan tvekan det festligaste boxvinet som Systembolaget har att erbjuda. Men sin handväskedesign är boxen en riktig hit på tjejfesten. Vinboxen får helt klart godkänt i smak, och till skillnad från en designerväska blir den din för endast 199 riksdaler. Liv och jag tycker att boxen är hur kul som helst.

måndag 18 oktober 2010

Öländsk hämtmat

I Arontorp på Öland, några minuters bilfärd från ölandsbron, ligger öns hetaste hämtmatställe. Vissa dagar har de så mycket kunder att de kan göra Mc Donald's i Kalmar gröna av avund. En del köper 2-3 kroppkakor för att snabbt åka hem och äta dem rykande varma, medan andra har med sig egna kastruller som de vill få fyllda med minst 20 kroppkakor i varje. Jag är övertygad om att en del av kunderna sen åker hem till sina gäster, tar på sig ett förkläde och hävdar att de har gjort de där kroppkakorna själva... Kroppkakorna kostar 15 spänn styck, och bor man inte så långt därifrån är det onekligen ett snabbt och gott alternativ till hemlagat. På deras hemsida finns en vägbeskrivning. Jag undrar om de har planer på att göra en drive-in?

lördag 16 oktober 2010

Snabb förrätt med bresaola

Bresaola och parmaskinka toppat med rostade pinjenötter, lite ruccolasallad och ett stänk olivolja utgör tillsammans en riktigt god förrätt, som dessutom är snabb att göra. Inget förarbete behövs, förutom att rosta pinjenötterna. Har man sedan middagsgäster som av olika anledningar inte äter nötkött är det bara att ge dem extra mycket parma, och äter de inte fläskkött så öser man istället på med breasola. Är någon i sällskapet vegetarian kan man utesluta köttet och ersätta med ruccola och någon festlig grönsak. Som ni hör så är den här förrätten lika flexibel som en fingervante. Till en portion brukar jag räkna:

  • 2 skivor parmaskinka
  • 2 skivor bresaola
  • 1 liten näve ruccolasallad
  • 1 msk rostade pinjenötter
  • 1-2 msk hyvlad/grovriven parmesanost
  • flingsalt och grovmalen svartpeppar
  • några droppar god olivolja
Rosta pinjenöttera, lägg upp alla skivor parma och bresaola fint på tallrikar, toppa med ruccola, pinjenötter och parmesan. Avsluta med att salta och peppra, och stänka på lite olivolja.

fredag 15 oktober 2010

Allt om Mat - Stora kokboken

Allt om Mats nya tegelsten till kokbok är ett riktigt bra tillskott till vilken bokhylla som helst. Jag fick den i födelsedagspresent av min fina kompis Tessan när hon var här och hälsade på under skördefesten. Man får alltid så bra presenter av Tessan... :-)

Boken är indelad i flera olika kapitel, som till exempel vardag, påsk, bröllop, jul.... listan kan göras lång. Men så är ju boken ganska tjock också.

Dryckestips varvas med förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Brunch! Jawohl!!

Bilderna i boken håller väldigt hög klass, ifall man inte lagar mat så ofta så kan man ha den till att bara bläddra i och njuta av... Trevlig fredagskväll på er nu! Jag ska hem och korka upp en flaska kylt, vitt vin, och njuta av att det är helg!

torsdag 14 oktober 2010

Fika på Kivikås

Förutom att hamstra äppelmust på Kivikås kan man även fika! Vi tryckte ner en riktig kvalitetsfika, ackompanjerat av världens godaste Chai Latte. Den var så god att jag blev helt till mig.

Den grillade paninin var inte dum den heller. Den var fylld med mozzarellaost, pesto och soltorkade tomater. Funderar seriöst på att investera i en smörgåsgrill efter det här.

Fina Louise och jag myser. Louise lärde jag känna när hon blev tillsammans med min barndomskompis Calle som jobbar till sjöss. I somras gifte de sig i Kalmar Slott, och festen (med marint tema :-) ägde rum på en äppelgård utanför Kalmar. Det var en alldeles underbar tillställning, och för den nyfikna finns bröllopsfotona att beskåda här, det är Olof som har fotat.

Nu börjar det bli för kallt för att sitta ute på gårdsserveringen, men misströsta icke, det finns bord inomhus också!

onsdag 13 oktober 2010

Kivikås i Kivik

För några veckor sedan var vi ju i Kivik, och då besökte vi det härliga musteriet Kivikås. Deras gårdsbutik var full av godsaker, jag hamstrade äppelmust för allt vad tygen höll. Jag älskar deras glasflaskor med den fina äppeletiketten.

Jag är ganska svag för honung också...

Gårdsbutikens inredning var rustik och gammaldags. Olof gillar att fota gamla koffertar. Och gamla slitna dörrar. Alla har vi våra hobbies. Själv gillar jag att äta marsipan.

Dischångsenap. Stavas precis som det låter.

Vägen till Kivikås är väldigt vacker, först passerar man genom en allé kantad av höga träd, och bakom träden breder äppelodlingarna ut sig i det skånska landskapet. Hoppas att det inte dröjer alltför länge till vår nästa Kivik-tur!

tisdag 12 oktober 2010

Melkers makaronipudding

Den här makaronipuddingen ger tacksam vardagsmat ett namn; Melkers makaronipudding! Perfekt att förbereda innan man åker till träningen. På tal om det, idag ska jag gå på body pump. Jag är lika taggad inför detta som jag var inför att äta brysselkål när jag var sju år. Receptet kommer från kokboken Hemma hos Melker Andersson och räcker till minst 4 personer:

4 dl okokta makaroner
200 g salsicciakorv
en halv gul lök, hackad
en halv purjolök, hackad
1 msk smör
2 dl riven ost
1 tsk salt
svartpeppar
3 ägg
4 dl mjölk

Koka makaronerna, ställ åt sidan. Ta bort skinnet från korven och tryck ut färsen. Bryn den tillsammans med hackad gul lök och purjolök, och häll över i botten på en smord ugnssäker form. Rör ner de kokta makaronerna och osten, och krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och mjölk, och häll över makaronipuddingen. Gratinera i mitten av ugnen på 200 C i 30-40 minuter tills den har fått fin färg.

Det finns många bra recept i Melkers bok, en finfin julklapp från mormor förra året!

måndag 11 oktober 2010

Födelsedagstårta!

Den här dagen blir bara bättre och bättre! Till eftermiddagsfikat hade världens bästa jobbarkompis Marija bakat den här tårtan, som var fylld med chokladkräm och marängbottnar, och som jag åt av tills jag höll på att spricka. Ikväll blir det mysmiddag hemma med Olof, Louise och Bally och eld i öppna spisen. Det är himla trevligt att fylla år.

Butter boy!

Nu är jag hemma igen efter en härlig helg i Stockholm där jag besökt ett par av mina allra bästa vänner, och stått i företagets monter på Hem&Villa-mässan. Igår kväll på Brommas flygplats var jag skrämmande nära att hamna i Sundsvall istället för i Kalmar, jag gick till fel plan och kom på det precis när jag klev upp för planets stege. Hu. Och hade jag hamnat i Sundsvall hade inte Olof och Bally kunnat sjunga för mig imorse, eftersom jag fyller 29 idag. Åldern man aldrig slutar fylla... ;-) Tillbaka till helgen i Stockholm, så åt vi god mat, både thailändsk och italiensk, (Trattoria Romana i Gamla Stan är toppen!) hann med en sväng på stan och trevlig presentutdelning. Jag älskar att fylla år. Men för att förklara bilden ovan, så illustrerar det Olofs och min söndagsmiddag när vi äter majs med smör, och använder världens bästa majssmörare - Butter Boy!

Louise fyndade Butter Boy när hon var i New York för några veckor sedan, och det är den perfekta gåvan till oss som älskar att dränka majsen i smör! Man fyller den lilla figuren med en skiva smör, tippar av hatten på den, vänder den upp och ner och smörar sin majs. Genialt!

fredag 8 oktober 2010

Mera Skördefest

Bästa skördeskulpturen! Rumpa rimmar på pumpa.
I Björnhovda hängde det dikter från det stora trädet inne på gården...

...och i växthuset tillsammans med grönsaker och färska kryddor hade det dukats upp kakor och bakelser...

...och jättegott fläderbål dekorerat med små blommor!

Jag höstmyste för fulla muggar! Nu är det ett helt år kvar till nästa skördefest, men det betyder inte att höstmyset tar slut för det. Jag älskar hösten!

torsdag 7 oktober 2010

Ölands Skördefest

I helgen gick det årliga evenemanget Ölands Skördefest av stapeln. Skördehelgen lockar lika många besökare till Öland som midsommarhelgen, och är en sann matfest då hela ön blommar upp. Helgen är en enda stor orgie i pumpor, närproducerade råvaror, marmelad och konst.

Helgen till ära hade vi finbesök av Tessan med sambo. Efter en stadig middag (jag åt som vanligt tills jag mådde illa) vallade vi runt våra gäster på Konstnatten, som alltid äger rum natten mellan fredagen och lördagen under skördehelgen, då lokala konstnärer ställer ut sina alster i ateljéer, i bodar eller bara ute i naturen i en skogsdunge.

Vi passade på att besöka Fårets dag i slottsruinen i Borgholm. Det var precis som att gå på Harrys i Kalmar.

Jag spanar in rustikt bröd. Tessan spanar in programmet.

Borgholms slottsruin funkar som synes till mer än bara konserter. Att arrangera Fårets Dag här fungerar alldeles ypperligt. Det vallas får, säljs plädar och fetaost. Utbudet på får-relaterade produkter är fascinerande stort. Vem visste att man kunde göra så mycket med fårull?

På väg hem från Borgholm stannade vi till på Vida Museum där en tårtkonstnär huserade dagen till ära. Hon visade hur hon tillagade sina alster, och sålde piffiga muffins. Tessan och jag jublade. Det enda som la sorti på vår glädje var att vi var tvungna att dela muffinsarna med våra pojkvänner.

Sedan bar det av till den omtalade majslabyrinten i Ventlinge på södra Öland.

Jag tittade snällt på alla fina majskolvar och höll fingrarna i styr. Men egentligen ville jag inget hellre än att fylla handväskan med alla fina majskolvar. Gärna Tessans handväska också.

I majslabyrinten fanns det konst i form av roliga fågelfigurer. Den bästa konsten under skördehelgen, enligt min mening; full av humor, alla förstår den, och den var placerad i något så otippat som en majslabyrint. De här fåglarna blev mina favoriter.

Odens quera korpar!