onsdagen den 30:e juni 2010

Komplett bröllopsalbum från Bombay

Jag lovade ju att säga till när alla de utvalda bröllopsbilderna från syrrans bröllop i Bombay kom upp på Olofs hemsida bland hans övriga bröllopsfoton, och nu finns de att beskåda om man klickar här. Utan tvekan det mest färgglada bröllopet på sidan!

tisdagen den 29:e juni 2010

Skånes bästa wienerbröd!

Jag är helt övertygad om att Skånes (och kanske världens rentav) godaste wienerbröd finns på Fritidsbaren i Sandskogen vid Ystad. Vi hade tur när vi var i Skåne härom helgen som hade en så bra, infödd guide med oss som hade koll på vart man åt den bästa maten, det godaste wienerbrödet och den största kakbuffén, sådant är alltid oslagbart!

På det här stället nere vid stranden ligger, aningen otippat, ett himmelrike för alla wienerbrödsälskare.

Intet ont anande små wienerbröd... Eller nej, de var inte små, de var faktiskt jättestora. Och tunga! Wienerbröd brukar ju vara ganska lätta. Men med så mycket gott som det fanns i de här wienerbröden, så kräver det sin vikt!

När man provianterat i kiosken kan man sedan sätta sig på den fina sandstranden och blicka ut över havet. Nog för att jag är en sann ölänning, men Skåne går verkligen inte av för hackor!

måndagen den 28:e juni 2010

Primörpasta

När jag planerade inför den här maträtten en vanlig vardagkväll hade jag tänkt laga den enligt ett recept från Arla som heter Bondpasta, med den nya crème fraichen med parmesan och vitlök. Mejerihyllorna gapade dock lika tomma som Borgholms gator en dag i november. Den rivna Kvibilleosten glömde jag, och någon tagliatelle fanns det inte heller. Pastan lagades istället såhär, (och blev jättegod ändå!) och räckte till 5 portioner:

3 färska små lökar
6 späda små morötter
2 pkt bacon
ca 150 g sockerärter
fjärilsmakaroner för 4-5 personer
2 burkar crème fraiche av smaken KarlJohan, timjan, citron
1 stor näve riven parmesan
flingsalt
grovmalen svartpeppar
1 skvätt grädde

Koka makaronerna, låt dem rinna av. Strimla och stek bacon, lägg på hushållspapper. Skiva morötter och lökar, och fräs dem i smör tillsammans med sockerärterna. Häll den kokta pastan i en skål, tillsätt bacon, de frästa primörerna, crème fraiche och parmesan och rör runt. Häll i lite grädde, och krydda med salt och peppar.

söndagen den 27:e juni 2010

Tofvehult - drömmen om ett café

Idag har varit en slappardag då jag mest har suttit ute på terrassen och bläddrat i mattidningar och kokböcker. Jag älskar sådana dagar, det är kvalitetstid för mig. Idag har jag bläddrat i vad som får bli månadens kokbok, Tofvehult - drömmen om ett café som är skriven av Lena Göransson som är en före detta internationell fotomodell som i slutet av sin karriär började längta hem till sina rötter, och gjorde verklighet av sin dröm att starta ett café i Tofvehult i närheten av Västervik.

Samma dag som jag läste om boken i vår lokala nyhetstidning hade min rara svärmor införskaffat den till mig. Boken har blivit omskriven eftersom den utnämnts till den bäst designade kokboken i Sverige 2009, och kommit på tredje plats i Gourmand Cookbooks Award. Och visst är boken en fest för ögat. Jag tror det får bli en dagstripp till Västervik och Tofvehult i sommar!

lördagen den 26:e juni 2010

Underbara Kivik

Så här mycket fint ser man när man går en morgonpromenad i underbara lilla Kivik. Små gårdsmusterier som säljer sin egengjorda must i små stånd längs vägkanten.

Man betalar med pengar i en burk, precis som vid så många andra små vägstånd som finns på östra sidan här hemma på Öland.

Bally nosade glatt in sig på äppelodlingarna, i hopp om att stöta på en tik från Kivik.

Olof och jag blev helt till oss i Kivik, och vill åka tillbaka dit snart!

Mellbykavring

I Mellby vid Kivik kan man köpa den här jättegoda kavringen, på ett litet sött bageri. Vi köpte hem en limpa som vi har ätit av i flera dagar nu.

Mysiga lilla Mellby!

torsdagen den 24:e juni 2010

Minipajer till buffén

De här små portionspajerna är perfekta att ha på buffén, oavsett årstid, de passar till allt. Till 6 minipajer i lite större portionsformar (eller 10-12 lite mindre formar) behövs följande:

500 g ricottaost
1 dl crème fraiche
1 ägg
3 dl hackade, smörfrästa champinjoner
2 dl riven parmesanost
3 msk rostade pinjenötter
2 msk hackad persilja
salt och peppar

Hacka och fräs champinjonerna och rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Blanda samman alla ingredienser och klicka ut i portionspajformar. Grädda dem i ugnen i ca 20 min. De ska knappt få någon färg, bara en stabil konsistens. De här pajerna är godast och bör ätas samma dag som de har gjorts.

Jordgubbstårta

Den här jordgubbstårtan gör jag varje midsommar, och den kommer att serveras även imorgon. I mina lager har jag alltid mixade jordgubbar (ju mer flytande jordgubbsmixen är, ju mer kan bottnarna suga åt sig, och desto saftigare blir tårtan!) och Leilas vaniljkräm. Det här behövs till en tårta:

Tårtbotten:
2 dl strösocker
2 stora ägg
4 msk potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl nykokt vatten

Formen jag använder till tårtbotten mäter ca 22 cm i diameter. Då är det inga problem att dela tårtbottnen i tre delar. Om du använder en form som är mycket större kan du behöva göra två omgångar av receptet på tårtbotten.


Lager 1 - mosade/mixade jordgubbar:
0,5 liter färska jordgubbar
några msk socker
ev. 2 msk jordgubbssylt

Lager 2 - vaniljkräm
2,5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
0,75 dl socker
4 äggulor
0,75 dl maizena
25 g mjukt smör

Garnering:
3 dl vispgrädde
0,5 dl jordgubbar
Ev. hallon och röda vinbär

Gör så här: Börja med tårtbotten, och vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vispa ganska länge, ca 4 minuter, för att få en så fluffig smet och så hög tårtbotten som möjligt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Häll i det nykokta vattnet, och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Grädda i nedre delen av ugnen i en smord och bröad form, i cirka 30 minuter på 200C.

Fortsätt med vaniljkrämen, och koka upp mjölken tillsammans med den urskrapade vaniljstången. Vispa socker, maizena och äggulor fluffigt i en bunke, och vispa i den varma mjölken. Häll sedan tillbaka alltihop i kastrullen och värm under konstant vispning tills det tjocknar. Det går fort, så gå ingenstans! Häll sedan över krämen i en kall skål, och rör ner smöret tills det har smält. Ställ krämen kallt, och rör i den då och då.

När tårtan ska sättas ihop, skär den avsvalnade tårtbotten i tre delar. Mixa sedan 0,5 l jordgubbar med en handmixer (eller mosa för hand med en gaffel) ihop med ett par matskedar socker (beroende på hur söta bären är) och bre ut på det understa lagret. Det är möjligt att inte allting går åt. Lägg över nästa bit tårtbotten, och bred över vaniljkrämen. Lägg på sista biten tårtbotten som ett lock, och bred nyvispad grädde över tårtan. Garnera med jordgubbar och evenetuellt hallon och vinbär. (Ifall du får tag i några)

onsdagen den 23:e juni 2010

Sommarbuffé!

Här kommer några små tips på lite plock att fylla ut buffébordet med såhär i midsommartider, då det oftast blir just buffé som serveras. Eller grillat då, det är hugget som stucket.

Parmainlindade fetaostkuber ser trevligt ut, och man kan outsourca jobbet till sin kusin eller någon annan gäst som gärna sitter still och pysslar en stund. Snörena runt omkring de små fetaostpaketen är strimlad purjolöksblast som fått ligga i varmt vatten så att den blivit mjuk och lättarbetad.

Trevliga salladsingredienser; blandad lösviktssallad, färsk spenat, parma, krutonger, fetaost, physalis, valnötter och så en rejäl skvätt olivolja!

Fridens pizzeria i Kivik

I idylliska Kivik ligger den utan tvekan mysigaste pizzeria jag någonsin varit på. Den heter Friden, och är en underbar liten oas som ligger på en gammal äppelgård.

Louise och jag är exalterade över våra pizzor! Och de gick inte av för hackor, de bakades på mjöl från Saltå Kvarn och gräddades i vedugn, och man kände i varje tugga att det var hög kvalitet på råvarorna. För att inte tala om deras hemgjorda äppelmust! Den var helt underbar, jag köpte med mig en flaska hem.

Fönstrena ser ut som gamla kyrkofönster, vilket bidrar ytterligare till den mysiga atmosfären.

Vi var de sista gästerna att lämna stället, annars brukar det inte vara så här tomt, så det kan vara bra att boka bord, eftersom stället är ganska litet invändigt. Utvändigt finns det däremot fler platser.

Jag vill åka hit igen! Snart!! Fridens pizzeria har en hemsida som ni hittar här.

måndagen den 21:e juni 2010

Majs!

Jag fortsätter på temat att enkelt är gott. När det gäller sommarens grillning, så kan jag bara inte vara utan majs! Jag brer på smör som får smälta, och häller på salt. Jag äter så mycket majs när vi grillar att jag blir mätt på den och inte orkar köttet och potatisen. Jag längtar till framåt höstkanten när man kan köpa öländsk majs, den är så otroligt söt och god att det inte är klokt. På den här bilden har vi kokat majskolvar, gnidit in dem med lime och sedan saltat dem, precis som de serverades i Indien. Men om jag måste välja mellan lime och smör så väljer jag nog ändå smör...

lördagen den 19:e juni 2010

Sommarens godaste vin!

Det här vinet är utan tvekan mitt nya favoritvin när det gäller vita viner. Jag har druckit det flera gånger på tjejmiddagar i vår, och alla tycker om det. Tjejerna och jag tycker att det är fruktigt, lättdrucket och friskt. Det är möjligtvis min mamma som föredrar torra vita viner som inte tyckte att det var en ny favorit, men gillar man lite sötare, fruktigare vita viner så är det här vinet en riktig sommarhit! På Systembolaget har det nummer 5340 och det kostar 69 kr.

fredagen den 18:e juni 2010

Jordgubbar med glass och grädde

Det enkla är ju oftast det godaste. Och allt blir ju gott med grädde. Häromdagen lyxade jag till det med svenska jordgubbar...

...och nyvispad grädde med gammaldags vaniljglass. Det skulle jag kunna äta varje dag! När jag var i 13-årsåldern sommarjobbade jag med att plocka jordgubbar på Öland, och då blev man nästan lite trött på dem. Den tröttheten försvann dock samma dag som jag lämnade jordgubbsbranschen!

torsdagen den 17:e juni 2010

Den allra godaste rabarberpajen

Jag brukar bräka på om hur god min rabarberpaj är. Lite ofint av mig, men jag lovar att den faktiskt är riktigt god. Hemligheten är mycket kanel och socker. Det här behövs till en paj:

Smuldeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl socker

Fyllning:
6-7 stjälkar rabarber
ca 1 dl socker
ca 1 msk kanel

Blanda ihop smuldegen och ställ den kallt medan du skalar rabarbern och hackar den i bitar. Lägg rabarberbitarna i en bunke, och häll på så mycket socker som behövs, beroende på hur syrlig rabarbern är. Ca 1 dl är ett bra riktmärke. Hysta sedan runt rabarbern i sockret, eller rör noga med en sked, så att rabarberbitarna får socker på sig runt om, på alla håll och kanter. Det gör mycket för smaken, då blir pajen mindre syrlig när sockret får täcka in rabarberbitarna ordentligt. Pudra sedan över rejält med kanel, och strö över smuldegen. Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min. Servera med vaniljglass.

Hysta runt rabarbern i socker så att sockret täcker varenda liten bit...

Ös på rejält med kanel!

Gott med mycket smördeg!

onsdagen den 16:e juni 2010

Choklad!

För ett tag sedan fick jag hem lite choklad från Marabou, tillsammans med en inbjudan om att gå med i deras Facebookgrupp. Den största behållningen i det paketet var utan tvekan den nya marsipanfyllda chokladen, som jag smorde i mig helt utan hänsyn till det faktum att jag fortfarande var magsjuk sedan Indienresan. Som jag säkert nämnt någon gång så är jag helt galen i marsipan. Min chef och jag hade en vadslagning om en gratis lunch en gång gällande vilket land en av de största marsipantillverkarna kommer ifrån. Jag vann, och löste in lunchen på en av stans bättre restauranger. Kort därefter förlorade jag en lunchvadslagning mot honom, i en stavningsfråga. Det var inte alls lika roligt. Nu för tiden slår vi vad om lite mindre grejer, som latte från Seven Eleven. Tillbaka till chokladen, så är Marabous marsipanchoklad med andra ord mycket tillfredsställande. Även chokladen med smak av citron är god, jag ska göra mousse på den (ja, inte den här då, för den har jag ju ätit upp, jag får köpa en ny). Och att chokladen med mint i är god är ju redan ganska etablerat.

tisdagen den 15:e juni 2010

Rabarberkyckling

I Arlas senaste receptfolder som jag plockade hem från ICA häromdagen fanns det här receptet på rabarberkyckling med. "Himla nyskapande" tyckte jag, och bestämde mig för att prova det. Det var gott, honungen i såsen gjorde att rabarbern inte blev så syrlig. Och så åt vi årets första färskpotatis till. Åh vad god den är, den riktigt smälter i munnen! Här kommer receptet på hur jag gjorde rabarberkycklingen, jag höll mig inte 100% till Arlas recept:

3 kycklingbröstfiléer
1 tsk salt
3 dl rabarber i bitar
2 dl vispgrädde
minst 2 dl crème fraiche
2 msk honung
0,5 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
lite hackad gräslök

Skär kycklingen i bitar, salta bitarna och bryn dem i smör. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form, och strö över rabarberbitarna. Vispa ihop resterande ingredienser till en sås, (utom gräslöken) och häll över kycklingen och rabarbern. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 min. Klipp lite gräslök och strö över formen precis innan servering. Ät gärna maträtten med färskpotatis.

måndagen den 14:e juni 2010

Bröllop i Bombay!

Här kommer mina sista Indienbilder, sedan ska jag hålla mig till att blogga om mat, det här är ju ändå en matblogg. Men jag sparade bröllopsbilderna till sist! Jag säger till sen när det "officiella bröllpsalbumet" med de utvalda bilderna ligger på Olofs hemsida. Bröllopet var det färggladaste bröllop jag någonsin sett, och var lika fyllt av ritualer som Haldin kvällen innan. Man kastade ris på en eld, brudparet virades in i snören och det trampades i 7 olika rishögar som representerade 7 olika löften.

Jag fokuserar för fullt framför spegeln så att sarin sitter som den ska.

Både min syster och Vimal bar sådana här pärlor i pannan, det hör till bröllopsutstyrseln när man gifter sig, och den obligatoriska röda pricken i pannan.

Rekvisita; vatten som ska stänkas, pulver som ska tryckas fast i pannan, och ris som ska kastas på elden.

Nygifta!

Haldi

Kvällen före bröllopet var det traditionsenlig Haldi-fest. När det är Haldi får inte bruden och brudgummen se varandra förrän först på bröllopet. Vimal var i ett rum och min syster Nonne i ett annat. Under Haldin gör man många ceremonier, och så gott som alla har som syfte att bringa tur i det framtida gemensamma livet.

Det tändes eld och offrades mat till en av de indiska gudarna, för att brudparet skulle få ett rikt liv och slippa gå hungriga.

På Haldin smörjer man in bruden och brudgummen med en blandning som består till största delen av uppblött gurkmeja, för att de ska bli ljusa och fina i hyn till bröllopet, en gammal tradition som sitter i. Detta funkar om man har mörk hud som indierna har, men Nonne som är i ljusaste laget insåg de att det inte var någon idé att smörja in, då hade hon sett ut som en maskros dagen efter.

På en indisk släktfest sitter man knappast vid ett långbord och småpratar, utan alla dansar och står i för fulla muggar. Indierna sjöng rituella sånger under Haldi-ceremonin som alla verkade kunna, och de frågade oss ifall vi i vår kultur inte hade några speciella ceremoniella sånger som vi ville sjunga. Vi tänkte efter en stund, sen körde vi "Små grodorna".

Syrran röjer loss!

söndagen den 13:e juni 2010

Åktur i Bombay

En av dagarna i Bombay hyrde vi en stor taxi och åkte på sightseeing hela dagen. Första anhalt var landmarket Gateway of India, som byggdes för att hedra ett engelskt kungapar när de kom till stan 1911. Det blev dock inte klart förrän 1924. Ett bra exempel på indisk tid.

På Elefantön en timmes båtfärd utanför Bombay fanns grottor med fina skulpturer av Shiva. Shiva var dock inte den största attraktionen på plats för de indiska besökarna, det var istället Gun, vår vän som var med på resan. Gun är lite äldre än oss övriga, och i Indien visar man väldigt mycket respekt för äldre människor. Guns popularitet visste inga gränser, folk ville fotografera sig med henne och vidröra hennes fötter.

Ett av Bombays största tvätterier. Många hotell och affärer i staden använder sig av just det här tvätteriet.

Elcentral i Bandra. No further comments.

Självklart hanns det även med lite shopping. Här provar Marija ut en jättefin sari till bröllopet. Mamma, syrran och jag agerar smakråd. Nästan alla butiksbiträden i dambutikerna var män.

lördagen den 12:e juni 2010

Len lingonpaj på mandelbiskvibotten med choklad

Den här lingonpajen är som en blandning av moussetårta, pannacotta och cheesecake, och smakar gott i sommarvärmen (som för tillfället lyser med sin frånvaro). Jag testade att mala mandelbiskvier, blanda ner lite smält smör och kakao och ha som kakbotten, och det blev jättegott, absolut en tårtbotten jag kommer att göra fler gånger. Det blir en alldeles lagom blandning av sött och fräscht. Pajen räcker till ca 8 personer. På bilden har jag har skurit ut runda bitar istället för klassiska tårtbitar.

Tårtbotten:
en påse mandelbiskvier (150 g)
1,5 msk kakao
75 g smält smör

Fyllning:
4 dl grädde
1 msk råsocker
3 gelatinblad
2 dl rårörda lingon
200 g philadelphiaost

Börja med att göra tårtbotten; mixa mandelbiskvierna i en matberedare tills de har blivit smulor. Häll i kakao och smält smör, mixa så att det blandar sig och tryck sedan ut blandningen i botten på en form med avtagbara kanter. Sätt in i ugnen på 175C i ca 8 min, låt sedan svalna. Till fyllningen; Lägg 3 gelatinblad i en skål med vatten i minst 5 minuter. Koka upp grädde och råsocker. Ta av från värmen, och rör ner gelatinbladen. Vispa ner de rårörda lingonen och philadelphiaosten, kör en liten stund med elvisp så att det blandar sig riktigt bra. Häll fyllningen i pajskalet och låt stå i kylen i några timmar, gärna över en natt.