onsdag 31 mars 2010

Storbiff i panna

Den här maträtten är alltid lika god, (en av både Olofs och mina favoriträtter!) och smakar som hederlig, svensk husmanskost. Min halvsyster Camilla i Strömstad brukar laga en variant av den här biffen, och Emmy har också en jättegod version av den här. Så här brukar jag göra min variant av storbiff i panna:

500 g nötfärs
1 lök
1 ägg
1 tsk sambal oelek
2 msk ströbröd
2 msk potatismjöl
1 dl mjölk
svartpeppar
salt
lite chilipulver
-------
4 dl vispgrädde
0,5 dl soya
2 msk kalvfond
2-3 msk färsk, klippt timjan

Hacka löken och fräs den i lite smör. Ta av den från värmen och blanda den med nötfärsen i en bunke. Rör ner ägget. Blanda mjölk, ströbröd och potatismjöl i en kopp, och rör ner i köttfärsen. Krydda färsblandningen och gör sedan en enda stor biff som täcker hela stekpannan. Stek ett par minuter, och dela sedan biffen i 4-5 bitar innan du vänder den. När du tycker att den har stekt klart på andra sidan, slå över grädde som du blandat med soya, kalvfond och timjan. Låt det snabbt koka upp, och servera sedan med potatis.

måndag 29 mars 2010

Punschspetsad chokladmousse med punschinjicerade jordgubbar

Nähä, nu får det vara slut på fula bloggbilder från min mobil för en stund, nu är jag hemma igen och kan utnyttja Olofs fotografegenskaper. Han mutas självklart med mat. Som den här moussen till exempel. Den räcker till fyra, men det är inga problem att äta upp den även om man bara är två... Jag brukar alltid spetsa min chokladmousse med rom, men nu tyckte jag att det var dags att prova med punsch, och det blev också gott!

125 g mörk blockchoklad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
3 msk florsocker
0,5 dl punsch
ca 10 jordgubbar
ca 10 ml punsch, extra
50 g mörk choklad, extra

Vispa äggulorna och sockret pösigt. Vispa grädden i en annan bunke. Smält chokladen över ett vattenbad. Häll sedan ner den smälta chokladen i äggsmeten under vispning. Rör ner grädden och sedan 0,5 dl punsch. Vispa i några sekunder till, och häll sedan upp i portionsformar som ställs in i kylen i minst 3 timmar. Till garneringen, häll upp ca 1 ml punsch i en spruta, och spruta in den mängden i varje jordgubbe. Smält de extra 50 g choklad, och doppa varje jordgubbe i chokladen. Låt stelna, och träd sedan upp jordgubbarna på en liten pinne. Servera tillsammans med moussen.

söndag 28 mars 2010

God mat i Stockholm!

Nu är jag hemma igen efter några dagars vistelse (och ätande) i Stockholm. Det är alltid kul att komma dit och känna på storstadspulsen lite. Den lyser ju som bekant med sin frånvaro här på Öland, den där storstadskänslan. Men det är ganska skönt faktiskt. Igår när jag var inne på klädbutiken Zara höll jag på att bli fullkomligt nermejad av hetsiga lördagsshoppare som slängde kläder på golvet och knuffades, i vissa affärer rådde det fullständigt krig. Vi vilade fötterna inne på Zink Grill där min kompis Lenas pojkvän bjöd på shoppinglunch. Deras hamburgertallrik gick inte av för hackor!

På kvällen åt vi råbiff på restaurangen Pontus! Den var riktigt god, med potatis- och rödbetschips till. Det är en restaurang som jag kan rekommendera, mysig miljö var det också.

Kvällen avrundades med drinkar på Hotellet. Jag tycker det är jätteroligt att sitta i baren och se på när drinkarna görs. Det blandas och skakas och pressas frukter. Det är lite som att se pizzabagarna baka pizza inne på pizzerian, det har jag också alltid gillat.

torsdag 25 mars 2010

Middag och show på Hamburger Börs i Stockholm

Igår var vi med jobbet på Hamburger Börs och såg showen REA (Roligt, Elakt, Aktuellt). Den var jätterolig, jag gillade varianten av Män som hatar kvinnor som artisterna framförde - Män som MATAR kvinnor. Maten var riktigt hyvens, till förrätt fick vi tomatbruschetta med parma...

...till huvudrätt blev det Hamburger Börs klassiska inbakade tournedos...

...och till efterrätt en chokladbavarois med bär och flarn. Sedan var man mätt! Men man får ju passa på att smörja sitt krås när man är i Stockholm! Ikväll blir det italienskt. :-)

onsdag 24 mars 2010

Ylvas Prästgårdsvåfflor

Det här receptet på våfflor är det godaste jag har provat. Våfflorna är rejält mättande (vilket förmodligen beror på att de innehåller en halv liter grädde..) och maffiga. Man blir inte besviken på dem, det kan jag lova. Receptet kommer från min kompis Ylva, och den som har provat ett recept från Ylva (t ex Ylvas pastarullar) vet att hennes recept alltid levererar!

Imorgon är det ju som bekant våffeldagen, och då brukar vi alltid äta våfflor på jobbet i fikarummet. I år är vi på mässa i Stockholm istället, så vi får skjuta på vår våffeldag till nästa vecka. Nu ska jag snart sätta mig på ett plan och åka uppåt mot hufvudstaden och Stockholmsmässan. Ikväll ska vi gå på Hamburger Börs! Men innan jag drar, här är receptet på Ylvas Prästgårdsvåfflor:

5 dl grädde
2 dl vatten
6 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
1 msk vaniljsocker
4 msk socker
0,5 msk citronsaft
3 msk smält smör

Vispa grädden för sig. Vispa vatten och ägg i en annan bunke, och rör ihop alla de torra ingredienserna i en tredje bunke. Blanda samman allting, och avsluta med att röra ner det smälta smöret. Gör lyxiga våfflor i ett våffeljärn (bränn er inte på våffeljärnet som jag brukar göra, det är knappt att jag vågar ta i det sedan förra incidenten ;-) och låt dem svalna på galler. Servera med sylt och vispad grädde. Eller med något roligt socker, våfflan på bilden är toppad med rosensocker från Sunt och Grönt i Björnhovda på Öland.

tisdag 23 mars 2010

Söta tékannor och ha-begär

Ibland när jag ser något fint får jag ett enormt ha-begär. Eller ibland och ibland, det händer nog ganska ofta... Häromdagen när jag var på stan såg jag den här söta lilla tékannan med matchande burkar på Kahls kaffe på Baronen i Kalmar. Nu behöver jag i och för sig ingen tékanna. Jag har redan en som jag nästan aldrig använder, det blir onödig disk och man gör ju ändå sitt té direkt i tékoppen. Men ändå... Det är inte utan att man blir lite sugen. För vem blir inte på bra humör av färglada cupcakes?

måndag 22 mars 2010

Kyckling med citron och rosmarin

Den här maträtten skulle man kunna kalla för ett lyckat misstag. Egentligen skulle jag ha gjort kyckling i ugn med rosmarin, krossade tomater, citron och chorizo. Men sen uppdagades det att vi tydligen inte hade några krossade tomater hemma. Och ingen chorizo heller, visade det sig. Men som tur var hade jag grädde. (Jag har alltid grädde hemma :-) Så det fick bli kyckling med citron, rosmarin, grädde och sockerärter istället, och det blev inte alls dumt! Så här gör man receptet till 4 portioner:

3-4 kycklingfiléer
skalet av 1 citron
ca 100 g sockerärter
en kvist rosmarin
3 dl vispgrädde
1 lök
1 vitlök
ca 2 msk kycklingfond
salt och vitpeppar
1 stor näve färsk bladspenat
1 skvätt vitt vin

Skär kycklingfiléerna i stora bitar. Salta och peppra dem lite, och gnid in dem med det rivna citronskalet. Bryn kycklingbitarna i lite smör i en stekpanna, och lägg dem sedan åt sidan. Hacka och pressa lök och vitlök, och fräs dem också i lite smör. Fräs sockerärterna lite också. Lägg tillbaka kycklingen, späd med grädde, fond och krydda med rosmarin. Häll i lite vin och vänd ner spenaten. Ta lite salt och peppar när du ändå är igång. Servera gärna med tagliatelle eller papardelle-pasta.

söndag 21 mars 2010

Sveriges Nationaldagstårta

Inga fingrar skadades under tillagandet av denna tårta. Ifall någon nu blev orolig av att se mig med kniven i högsta hugg. Jag brukar ju skada mig i köket... Bilden visar komponerandet av mitt bidrag till Sveriges Nationaldagstårta, en tävling som Arla anordnar. Jag kan ju inte tala om vad som är i min tårta, men jag kan i alla fall avslöja att den innehåller klassiska tårtbottnar. Själv brukar jag dela tårtbottnarna med en kniv (vilket kan vara lite marigt, men det har gått bättre och bättre med årens gång...) men min spanska kompis Pilar brukar dela sina tårtbottnar med en sytråd som hon håller uppspänd mellan båda händerna och sågar genom tårtan med, och det fungerar också bra och är dagens husmorstips från mig denna söndag.

För att läsa mer om Arlas tävling och skicka in ett bidrag, klicka här.

lördag 20 mars 2010

Helgmiddag - helstekt oxfilé med ljummen rödbetssallad och getostcrème

Ibland på helgerna är Olof matansvarig, och då tycker han om att slå på stort. I skrivandets stund står han och bankar köttbitar med en stekpanna. Han ropade nyss inifrån köket att han känner sig som Per Morberg. Han är för övrigt väldigt inspirerad av Per Morbergs program och säger att han ska odla lite längre hår så att han kan slänga med det i takt med att han slänger stekpannor omkring sig. Vi får väl se hur det blir med det. Förra lördagen stod i alla fall det här på menyn, ett recept från förra numret av ICAs tidning Buffé:

700 g oxfilé i hel bit (beräknat för 4 portioner)

Getostcrème:
100 g getost (av chèvretyp)
2 dl crème fraiche

Sallad:
2 rödbetor
1 ask sockerärter (150 g)
1 konservburk matvete
ca 70 g babyspenat
2 msk färskpressad limejuice
1 msk olja

Sätt ugnen på 125C. Putsa och bryn oxfilén i lite olja i en stekpanna. Lägg den sedan i en ugnsfast form och stick in en köttermometer där köttet är som tjockast. Låt köttet stå i ugnen tills det har en innertemperatur på 58C, ifall du gillar när det är så rosa som på bilden ovan. Vill du ha det mer genomstekt kan du vänta tills temperaturen uppnår 65C. Det tar ca 1 timme, men håll koll på termometern. Ta ut köttet och låt det vila invirat i smörpapper i ca 15-20 min.

Till getostcrèmen är det bara att mosa osten lite och röra ihop med crème fraichen. Salta och peppra lite. Till salladen ska rödbetorna kokas mjuka. Gnid bort skalet under rinnande kallt vatten efter att de kokat. Dela dem sedan i relativt tunna klyftor. Skär sockerärterna på snedden. Fräs i olja i en stekpanna i ca 2 minuter. Häll av vattnet från matvetet och ös i matvetet i stekpannan och fräs någon minut till. Tillsätt spenaten och låt det bli varmt. Häll i 1 msk olja och den färskpressade limejuicen, och krydda med salt och peppar. Skär köttet i skivor, och servera med rödbetssalladen och getostcrèmen.

Fina färger blandas i stekpannan när man fräser rödbetor och sockerärter!

fredag 19 mars 2010

Nytt nummer av ELLE Mat och Vin

Mattidningarnas vårnummer rasslar ut på tidningshyllorna just nu. Senast ut är ELLE Mat och Vin med ett underbart vårigt nummer!

Den här tidningen blir om möjligt bara bättre och bättre!

Mitt nya begär - choklad med havssalt

På chokladprovningen som jag var på häromveckan fick jag för första gången prova på choklad med havssalt i, och nu är jag fast. Chokladen vi åt på provningen var den på bilden till höger, en italiensk mjölkchoklad som kostar lite för mycket både för sitt och mitt eget bästa. Därför införskaffade jag chokladen till vänster från Lindt när jag såg den på Maxi, det är en mörk choklad som också innehåller havssalt, till ett mycket bättre pris. Men den får se sig som besegrad i den här kategorin, den kommer inte i närheten av den italienska chokladen i min egen lilla provning. Lyx vinner över budget den här gången, alltså. Prada vinner över Lindex. Ja, ni fattar. Gott är det i alla fall.

onsdag 17 mars 2010

Snabba kvällsmackan

Åh vad gott det här är! Perfekt att slänga ihop och äta framför TV:n när man är för trött för att göra något vettigare. Det här behövs till två smörgåsar, och det är inga problem att äta två själv...

1 relativt liten baguette, delad på längden i två delar
1 tomat
en halv vitlöksklyfta
2 ägg
salt och peppar
smör

Stek baguetten på båda sidor i lite smör i en stekpanna. Eller okej, ta ganska mycket smör. Lägg upp på tallrik. Hacka vitlöksklyftan och tomaten, och fräs en liten stund i stekpannan. Fördela över brödskivorna. Salta och peppra lite. Stek äggen och lägg dem överst. Salta och peppra igen. Ät och njut av en snabb och god kvällsmåltid!

tisdag 16 mars 2010

Påsknumret från Allt om Mat

Nu har det kommit ut ett nytt nummer från Allt om Mat igen, den här gången med lite heta påskrecept. Håll med om att tårtan på framsidan ser lockande ut...

måndag 15 mars 2010

Sista vinterfikat

Förra helgen var vi på sommarstugan med Louise och Calle och grillade korv i snön. Isen var tjock och täckt av skidspår och bredvid dem fanns flera spår från fyrbenta följeslagare.

Varm choklad och varmkorv! Louise och jag passade på att spela lite badminton eftersom det var vindstilla för en gångs skull. Det gick sådär. Det är lättare på sommaren. Sedan så kanske vi inte kvalar in till SM direkt heller...

Hoppas att isen smälter fort, för nu vill jag ha vår!

söndag 14 mars 2010

Tomatröra med chorizo och ägg

Den här enkla vardagsrätten blev jag inspirerad att göra efter att ha läst ett liknande recept i Allt om Mat. Jag tyckte att det blev lite matigare om man la till chorizo, och det var ett bra drag, för chorizon piffade upp mycket. Det här behövs till 4 portioner:

2 pkt krossade tomater (gärna med någon smaksättning)
4 ägg
1 pkt chorizo
1 lök (röd eller gul)
0,5 dl Heinz chilisås
1 vitlöksklyfta
lite chilipulver
salt&peppar

Hacka löken och fräs den i en stekpanna med höga kanter i lite smör, ihop med den pressade vitlöksklyftan. Skär chorizon i slantar och låt den också fräsa med en stund. Häll i de krossade tomaterna och krydda lite. Knäck försiktigt ner äggen ovanpå tomatröran och låt de ligga där orörda i grytan och bli klara, de tar ca 10-15 minuter, sedan har de stannat och är klara. Jag hade lock på min gryta när jag gjorde det. Som synes gav jag bara mig på att ha i två ägg, de som skulle ätas till lunchlådan nästa dag stekte jag i en stekpanna. Så kan man också göra ifall man inte vill ha äggen direkt i röran, det är lättare. Men jag måste säga att de äggen som fått bli klara i grytan var extra goda!

lördag 13 mars 2010

Officiell provsmakning!

Kors i taket, den nya smaken Fairly Nuts från Ben&Jerry's har redan nått Kalmar! Tillsammans med Kalmar FF-korven och någon färdig muffinsmix från Carlshamns hörde den till veckans hetaste nyheter på ICA MAXI i Kalmar. Jag slog till direkt på två burkar. FF-korven gratisåt jag bara av. Den är faktiskt god. Men den här glassen är ännu godare! Den ligger väldigt högt på min Ben&Jerrys-lista. Smaken kan bäst beskrivas som Texas Pecan. Den här glassen ska inmundigas ikväll framför Melodifestivalen. Jag hejar på Erik Saade, men blir inte alls ledsen ifall Darin eller Anna Bergendahl vinner. Eller någon annan heller, för den delen, de flesta bidragen är väldigt bra.

fredag 12 mars 2010

Mjölkchokladpannacotta med apelsinmaräng

Den här lena mjölkchokladpannacottan är underbart god, mjölkchokladen kompletteras med en smak av apelsin och toppas med ett litet berg av apelsinmaräng. Jag har skickat in receptet till tävlingen Årets Hemmakonditor, skicka in ett recept du med! Den här omgången räcker till 4 blygsamma portioner eller två mastondontportioner, som den på bilden.

Mjölkchokladpannacotta
3 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad
2 gelatinblad
1 apelsin (skalet och 3 msk pressad saft)

Apelsinmaräng
3 äggvitor
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
1 apelsin (skalet)

Börja med att lägga gelatinbladen till pannacottan i en skål med kallt vatten så att de blir mjuka. Koka upp grädden, och ta den sedan av värmen. Häll i rivet skal från en apelsin och 3 msk pressad apelsinsaft i grädden. Rör ner gelatinbladen. Bryt chokladen i bitar och rör ner dem i gräddsmeten. Rör tills du har en slät smet. Vispa eventuellt ett par sekunder för hand för att den ska bli helt jämn. Häll upp i portionsformar och ställ i kylen i minst 4-5 timmar, gärna över en natt.

Gör apelsinmarängen precis innan pannacottorna ska serveras. Vispa upp äggvitorna tills de är hårda och fluffiga och du kan vända bunken upp och ner utan att något åker ut. Tillsätt sockret och vaniljsockret och vispa några minuter till, tills smeten har blivit glansig och lite trög. (Låter som om jag beskriver en typisk strandraggare nu...) Häll i rivet skal från en apelsin, vispa lite till, och häll sedan marängen i en sprits och spritsa ut en fin topping på pannacottorna. Bränn av med brännare ifall du är begåvad med en. Annars går det bra att äta ändå.

torsdag 11 mars 2010

Kalmar FF-korv....

På torsdagar är det provsmakning på Maxi här i Kalmar, och lägligt nog var jag där och handlade på lunchen idag. Idag bestod provsmakningen av Kalmarkorv, eller kååååv som vi säger här i Kalmartrakten, men inte vilken korv som helst, nu var det en ny variant; Kalmar FF-korv. Ja, vad ska man säga? Den var god i alla fall. Men jag har aldrig varit så mycket för fotboll. Jag säger som min mormor; "Ge dem varsin boll så de slipper jaga samma".

onsdag 10 mars 2010

Årets hemmakonditor?

Häromveckan fick jag hem en goodiebag från Fazer, de har just nu en tävling där de utser Årets Hemmakonditor 2010. Läs mer om tävlingen och delta i den här. Varje vecka i 15 veckor är det en lycklig hemmabagare som vinner en Kitchen Aid. Förstå. Jag har velat ha en Kitchen Aid hur länge som helst. Om jag vann en Kitchen Aid så skulle den nästan kunna få sova i Olofs säng första natten. Han kan sova på soffan. Så lät det i alla fall sist han köpte en ny kamera. I alla fall; av dessa 15 lyckliga veckovinnare väljs sedan 5 finalister ut som får tävla med sina kreationer på Chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm i oktober. Förra veckan som var första tävlingsveckan vann Jennie på Kalasgott med sina ljuvliga lavandelmacaroons. Jag har skickat in ett bidrag denna veckan, det kommer snart upp här på bloggen också!

tisdag 9 mars 2010

Tema dukning

Min mormor har berättat att hennes svärmor Lily gick och mätte avståndet mellan tallrik och bestick med måttband när de hade dukat fram till finmiddag, så att det alltid skulle vara jämna avstånd. Riktigt så noggrann är inte jag, men jag gillar ändå när det ser jämnt och fint ut. Det har nog att göra med att jag sitter och marginaljusterar saker i InDesign på jobbet om dagarna. Till slut blir man knäpp och vill marginaljustera allt. När det gäller bordsdekorationer i form av blommor är min syster svårslagen, så när hon är hemma brukar hon alltid dekorera bordet medan jag lagar maten. Till de små blomsterarrangemangen på bilden ovan har hon använt IKEA:s små ljuslyktor och tryckt ner en uppblött oasis. I den har hon sedan stuckit ner två olika sorters snittblommor och lite blad. Väldigt enkelt, men det är sällan man själv kommer på tanken att göra så.

Till ljuslyktorna är det återigen IKEA som levererar, men jag tror att de här klassas mer som dricksglas än lyktor. I alla fall så är de billiga och går jättebra att droppa ner värmeljus i. Syrran har knutit fast ett rosenblad runt varje lykta med hjälp av ett natursnöre. Hon hälsar att snöret sitter mycket bättre om man blöter det först. När man sedan tar av snöret behåller de den runda formen helt och hållet. Då kan man använda det som servettring. Très lantgårdschict.

måndag 8 mars 2010

Bara en havrekaka till...

Jag har alltid gillat havrekakor, och det här receptet är det godaste jag har provat. Det kommer från Bagarstugan, och kakorna hör till jobbarkompisarnas favoritkakor på kafferasterna. Av det här receptet blir det ca 27 kakor. Beroende på hur mycket deg mat äter, förstås. För den är nästan ännu godare... ;-)

200 g smör
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bikarbonat
4,5 dl havregryn
2 dl russin

Rör smör och socker mjukt. Blanda mjölet med bikarbonat och vaniljsocker, och blanda ihop med smöret. Blanda sedan i havregrynen, och sist russinen. Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 13 minuter. De kommer att flyta ut och bli platta, och de är klara när de är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler. Ät och njut!

söndag 7 mars 2010

Chokladprovning

Häromdagen var jag på min första choklad- och vinprovning. Det var jättekul, det skulle jag gärna gå på fler gånger. Man skulle kunna ha kakprovning också, eller drinkprovning. Fast i och för sig, vad är skillnaden mellan det och en vanlig fika respektive utekväll? ;-)

På chokladprovningen fick vi både börja och avsluta med en bit Marabou mjölkchoklad. Som första chokladbit var den söt och god, men att äta den igen efter att ha suttit och sugit på all mörk choklad var inte alls samma upplevelse, då smakade den mest sött och fettigt. Fast den var lite god ändå, faktiskt. Min favoritchokladbit i provningen var den som innehöll havssalt, jag tycker att de smakerna passar bra ihop. Vinet vi drack till var ett amaronevin "A Amarone Alpha Zeta" med ett stort A på etiketten, det passade riktigt bra ihop med chokladen, speciellt ihop med en chokladbit som innehöll lite ingefära. Jag har druckit det ihop med blodiga stekar också, och det är precis lika gott till det. Ett hett tips!

lördag 6 mars 2010

Underbart krämig svamprisotto

Den här svamprisotton är så god att den kvalar in under kategorin "Bjudmat/Paradrätter". Den är underbart krämig, och är en perfekt bjudrätt när man vill servera något vegetariskt. Receptet räcker till 6 portioner, och kommer från en ELLE Mat och Vin från 2009:

30 g torkad KarlJohansvamp (finns ofta i påse borta vid svampen i affären)
50 g smör
2 schalottenlökar (finhackade)
1 vitlöksklyfta
2oo g färsk svamp, skivad (jag rekommenderar skogsschampinjoner!)
4 dl arborioris
1 dl vitt vin (kan uteslutas, det är inte alltid jag har vin hemma, och det är gott ändå)
ca 7 dl grönsaksbuljong (sjudande)
2 dl riven parmesan
125 g färsk babyspenat
salt och peppar
några droppar tryffelolja

Koka upp en liten kastrull med vatten, och häll i KarlJohansvampen. Sänk värmen och låt svampen bli mjuk i vattnet i minst 10 minuter. Sila av vattnet, men spara det i en tillbringare, för det blir en perfekt svampbuljong att späda risotton med. Finhacka lökarna, pressa i vitlöksklyftan och fräs i smöret i en stor gryta med höga kanter. Skär den färska svampen i bitar, och den uppblötta KarlJohansvampen också ifall det behövs, och häll all svamp i grytan. Fräs i några minuter, och häll sedan i arborioriset. Häll i vinet, och låt det puttra tills det har absorberats helt. Häll sedan i lite grönsaksbuljong. När det har puttrat bort, späd igen med lite svampbuljong från KarlJohansvampen. Rör om då och då. Så här får man hålla på i ca 20 min, det är klart när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Förmodligen behövs inte all buljong. När du är nöjd, ta grytan av spisen och rör ner parmesan så att det blir krämigt, och sedan sköjd babyspenat. Krydda med grovmalen svartpeppar och havssalt, och några droppar tryffelolja, den gör mycket för smaken. Servera gärna med lite riven parmesan.

torsdag 4 mars 2010

Rårakorna som Gud glömde

Hur ska jag bäst förklara det här? Jag såg ett recept på rårakor i våffeljärn på Emmys blogg häromdagen, och tänkte att "Det låter ju jättegott, det måste jag prova! Kul idé med våffeljärn!" Det gick sådär. Faktum är att det gick fullständigt åt skogen. Jag skyller på Olofs våffeljärn som är från 70-talet. När Olof skulle fotografera mina tragiska rårakor som egentligen bara var trasigt urskrap från våffeljärnet lyckades jag bränna mig på det onda våffeljärnet, och precis då knäppte han av bilden. Som synes har jag givit upp hoppet om våffeljärnet, och börjat steka rårakor i stekpannan också. Vilket jag tänker fortsätta med ifall jag ger mig på att göra rårakor igen. I alla fall tills jag har införskaffat ett riktigt flådigt våffeljärn.

onsdag 3 mars 2010

Vickans bröllopstårta

Häromveckan var vi hemma hos ett par kompisar som ska gifta sig i augusti. De hade känt sig inspirerade av Victoria och Daniel och köpt hem bröllopstårtan från Frödinge för provsmakning, som är en del i Den Officiella Bröllopsserien. Det är en klassisk gräddtårta med vaniljkräm, hallonsylt och marsipanöverdrag, och den visade sig vara riktigt god. Jag är inte så mycket för frysta köpetårtor, men om man ska köpa en fryst färdigtårta, då tycker jag absolut att man ska köpa den här!

tisdag 2 mars 2010

Månadens kokbok: Maten från Italien

Här har vi mars månads kokbok, en present från världens bästa jobbarkompis Marija; "Maten från Italien - en resa för matälskare". En helt underbar bok fylld av italienska specialiteter som canneloni, semifreddo, biscotti, risotto... Jag blir så sugen på att åka till Italien så det är inte klokt.

måndag 1 mars 2010

Pasta på rester

Igår rensade jag ut kylen på lite rester och gjorde en pastasås av det. Det är ju alltid bra att göra då och då, och såsen smakar olika varje gång. Receptet är väl egentligen bara att utöva lite feng shui i kylen och röra ihop det man hittar innan det har hunnit se sina bästa dagar. Jag rörde ihop min pastasås på följande ingredienser:

1 pkt krossade tomater
två nävar skogschampinjoner
en halv zucchini
1 morot
lite pecorinoost
lite parmesanost
1 gul lök
några skivor rökt skinka
en halv röd paprika
lite chilisås
en vitlöksklyfta
salt och peppar

Hacka och bryn löken. Skiva champinjoner och stek i lite smör, och bryn skinkan lite. Hacka paprikan, skär zucchinin i halvmånar och skär moroten i små bitar. Bryn det, och häll i resten av ingredienserna och låt det puttra medan pastan kokar. Servera med riven ost ifall du har turen att hitta någon i kylen.