fredag 10 september 2010

Mjölkchokladmousse med havssalt och lavendel

Eftersom jag är besatt av både choklad med lavendelsmak och choklad med havssalt i, utgick jag från att det borde bli lyckat att blanda alla smakerna i en lyxig mousse, och det blev en riktig hit! Var försiktig med saltet bara, det smakar mer än man tror... Till 6 portioner behövs följande:

100 g mjölkchoklad
50 g lite mörkare choklad
2 rågade tsk lavendelblommor (torkade går bra)
1 slätstruken tsk havssalt
2 ägg
2 msk florsocker
3 dl vispgrädde

Vispa grädden i en bunke, och vispa äggen med florsockret pösigt i en annan bunke. Smält mjölkchokladen över vattenbad, och rör ner lavendel och havssalt. Häll ner den smälta chokladblandningen i äggsmeten under vispning. Vänd sedan ner den vispade grädden i smeten, och häll upp i portionsformar som får stå kallt minst 4 timmar i kylen, gärna över en natt.

17 kommentarer:

  1. Mmmm. Gillar också choklad och lavendel. Har aldrig testat det i mousse, endast i kakor så detta recept kommer på min "att göra lista"!

    SvaraRadera
  2. ser underbart fräscht ut :)

    SvaraRadera
  3. Nämen ooooojjj så gott det där lät då :)

    SvaraRadera
  4. Vad gott det låter, skall nog förresten ta och testa chokladkakan med havssalt jag har liggande i köksskåpet :-)

    SvaraRadera
  5. oj, vilken spännande smakblandning :) jag tror jag måste börja våga testa lite mer spännande smakblandningar, jag kör alltid på de gamla välbeprövade som man vet att funkar istället för att våga testa nåt nytt.

    men jag är ju också sämst på att städa egentligen, och sämst på lägga märke till när det är stökigt också, jimmy är mycket bättre på sånt där så det är han som brukar städa. det är därför jag måste blogga om det när jag väl gör det, för det händer så sällan ;)

    SvaraRadera
  6. Oh, fy fasen så gott det låter... spännande kombination med lavendel och salt till.

    Lyckos dej som har ett proffs hemma som kan ta bilder åt dej. Såg att det finns en kvällskurs som man kan gå i konsten att hantera en systemkamera. Funderar på att anmäla mej till våren, finns säkert hur många hemligheter som helst att lära sej.

    Hoppas lövbiffspastan ska smaka.

    SvaraRadera
  7. Låter som en efterrätt helt i min smak, mums!

    SvaraRadera
  8. Men det ser och låter ju helt fantastiskt!
    Hoppas allt är bra med dig Helena! HA en underbar helg! KRAM

    SvaraRadera
  9. seriöst, du är en mästare på desserter! den här ser ju helt fantastiskt god ut (och jag älskar choklad + havssalt, mmm)!

    SvaraRadera
  10. Åh, vad gott det låter. En perfekt efterrätt att förbereda i förväg.

    SvaraRadera
  11. Oj så smarrigt! Jag är ett lika stort fan som du av lavendel och choklad med havssalt i. Kombinationen kan inte bli annat än himmelsk!! :)

    SvaraRadera
  12. Oj vilka bilder. Väldigt spännande och vacker blogg du har!

    SvaraRadera
  13. nam nam! :) är väldigt svag för mjölkchoklad och det här lät jättegott och spännande med salt och lavendel i!

    SvaraRadera
  14. Iiiihh! Lycka! Jag har ju hur mycket lavendel som helst, detta ska jag prova :)

    SvaraRadera
  15. Otroligt snygg dessert! Salt och choklad är ju en klockren kombo.

    SvaraRadera