onsdag 4 augusti 2010

Lavendelkyckling

Det här underbart goda receptet kom med en Arlafolderför några somrar sedan, och sedan dess lagar jag det varje sommar! Det är en perfekt sommarmaträtt att laga när man har grillat i för många dagar i rad. Min version av det här receptet räcker till ca 6 personer:

4 kycklingbröstfiléer
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
4 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
skal och saft av en halv citron
1 rågad tsk färsk lavendel (torkad funkar också)
1 dl rostade pinjenötter

Skär kycklingfiléerna i ganska stora bitar, salta och peppra dem och bryn dem i smör i en stekpanna. Lägg dem sedan i en smord ugnsform. Vispa ihop grädde med pressade vitlöksklyftor, kycklingfond, lavendel, citronsaft och lite extra salt och peppar. Häll det över kycklingen, och ställ in i ugnen på 200 C i ca 15 minuter, tills kycklingen är färdig helt igenom. Strö över rivet citronskal och rostade pinjenötter, och garnera gärna med ett par extra lavendelblommor. Servera med färsk potatis.

Den rosa formen till lavendelkycklingen köpte jag på favoritaffären Bagaren och Kocken när vi var där för två veckor sedan. Jag passade på att reashoppa det här fashionabla förklädet från Green Gate för halva priset. Och en hel del annat också....

Olof visar glatt upp en espressokanna som han tycker är av lämplig storlek i förhållande till hans kaffeintag.

11 kommentarer:

  1. Det här lät ju jättegott, t o m. för en vegetarian som jag själv ;) En väldigt vacker maträtt måste jag säga, lavendelblommorna piffade verkligen till det!

    SvaraRadera
  2. Låter spännande. Lavendel har jag nog aldrig testat i mat, så det kanske man skulle prova.

    SvaraRadera
  3. Japp, den kannan hade Håkan oxå behövt...
    Vilket spännande recept på kyckling, tror jag ska sno med mej lite lavendel hem när jag ska till jobbet nästa gång.

    SvaraRadera
  4. Har faktiskt aldrig lagat mat med lavendel i men detta skulle jag nog kunna testa. =)
    En sådan espressokanna skulle min sambo ha, han är också kaffedrickare av stora mått. Flera liter om dan typ.

    SvaraRadera
  5. Vad gott det låter, himla snygg form, funderar själv på en likadan då jag har presentkort i en affär som säljer Gerberas porslin, ja eller deras snygga tårtfat.

    SvaraRadera
  6. Låter spännande med lavendel i mat. Har aldrig testat. Är verklien avis på att du besökt den där butiken och fått med dig massor därifrån också. :)

    SvaraRadera
  7. Formen är såååå fin!!

    SvaraRadera
  8. hahahahahahaha, vilken sjukt stor espressobryggare! bagaren och kocken är en himla fin affär, synd att jag inte tar mig dit oftare!

    SvaraRadera
  9. Har heller aldrig testat krydda med lavendel. Låter som det kan vara en riktig hit!

    SvaraRadera
  10. Oj lavendel i mat var ngt nytt!
    Men det låter väldigt gott!

    SvaraRadera
  11. Vad gott det låter.
    Det var inte en liten kaffekanna Olof hittade. :-)

    SvaraRadera